ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ: Βίος αβίωτος ή ας γίνουμε πιο δημιουργικοί;

butterfly-2568875_640

ΜΕΡΟΣ 3ο

Η ζωή μας στην πολυκατοικία: Είναι στο χέρι μας;

Κουτούλας Θανάσης

Μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα οι άνθρωποι έμεναν σε μονοκατοικίες αρκετά μακριά ο ένας από τον άλλο. Ωστόσο στη συνέχεια όλα τα σπίτια δόθηκαν αντιπαροχή για να χτιστούν πολυκατοικίες, με αποτέλεσμα πλέον να συγκατοικούν πολλές οικογένειες μαζί. Η ζωή στις πολυκατοικίες έχει δυστυχώς αρκετά προβλήματα.

Αρχικά τα σπίτια είναι μικρά, με αποτέλεσμα να στριμώχνονται οι άνθρωποι  μέσα σε λίγα τετραγωνικά. Επιπλέον η διαμόρφωση γίνεται από τον εργολάβο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην έχουν πολλά περιθώρια για να αλλάξουν το σπίτι τους. Παράλληλα, αν και η ποιότητα των υλικών έχει βελτιωθεί πολύ, ωστόσο εξακολουθεί να μην υπάρχει καλή ηχομόνωση και έτσι οι άνθρωποι να ενοχλούν ο ένας τον άλλο. Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα είναι η τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας που δεν τηρούνται από τους ενοίκους. Στα παραπάνω μπορούμε να προσθέσουμε το ζήτημα της στάθμευσης των αυτοκινήτων: Επειδή οι περισσότερες οικογένειες έχουν παραπάνω από ένα αυτοκίνητο και οι θέσεις στάθμευσης είναι περιορισμένες, καταλήγουν συχνά να μαλώνουν μεταξύ τους για αυτό το θέμα. Ακόμη, λόγω της οικονομικής κρίσης κάποιοι δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστά τους.

Ωστόσο, η ύπαρξη πολυκατοικιών λύνει το πρόβλημα του χώρου. Επειδή οι κάτοικοι της πόλης είναι πολλοί, είναι αδύνατο να μένουν όλοι σε μονοκατοικίες. Παράλληλα, το κόστος κατασκευής των διαμερισμάτων είναι χαμηλότερο από το κόστος μιας μονοκατοικίας.

Συμπερασματικά, η ζωή σε διαμερίσματα είναι αναπόφευκτη, εκτός και αν κάποιος θέλει να ζήσει μακριά από την πόλη. Είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους για να είναι η ζωή στα διαμερίσματα όμορφη.

Φωτογραφία από <a href=”https://pixabay.com/el/users/jurgko-4184/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=2568875″>Jürgen Köditz</a> από το <a href=”https://pixabay.com/el/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=2568875″>Pixabay</a>