Άννα Φρανκ, Το ημερολόγιο – Βιβλιοπαρουσίαση.

Η Άννα Φρανκ είναι ένα κορίτσι στην αρχή  της εφηβείας, με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η ζωή της είναι πολύ δύσκολη, γιατί αναγκάζεται να κρύβεται μαζί με την οικογένειά της, καθώς δεν μπορεί να κυκλοφορεί λόγω της εβραϊκής καταγωγής τους. Από την άλλη μεριά, μερικές φορές μέσα στο κρησφύγετο, όπου είναι έγκλειστη, νιώθει ότι η οικογένειά της, αντί να την υποστηρίζει σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής της, εναντιώνεται σ’ αυτήν και της ρίχνει ευθύνες για όλα τα άσκημα που συμβαίνουν μεταξύ τους. Όλα αυτά που βιώνει η Άννα είναι μοναδικά, γιατί ενώ η εφηβεία γενικά είναι μια από τις πιο δύσκολες φάσεις στη ζωή του ανθρώπου, γίνεται πολύ περισσότερο δύσκολη όταν ένας έφηβος ζει μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες ενός πολέμου, όπως η Άννα.

Κουτούλας Θανάσης

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ είναι μια πραγματική Βίβλος, που χρωματίζει μοναδικά την εφηβεία σε πολύ δύσκολες ώρες: τα σκιρτήματα, τους φόβους και τα βαθύτερα συναισθήματα της εβραιοπούλας Άννας στα σκοτεινά χρόνια των διωγμών από τους ναζί.

Η ιστορία της οικογένειας της Άννας μέσα στη μεγάλη Ιστορία

Το 1933 που οι ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία, η οικογένεια Φρανκ αναγκάζεται να φύγει από την πατρίδα της τη Γερμανία και να μεταναστεύσει στο Άμστερνταμ. Τον Μάιο του 1940 η ναζιστική Γερμανία επιβλήθηκε στην Ολλανδία. Ο Όττο Φρανκ καλείται να προστατεύσει για άλλη μια φορά την οικογένειά του. Κρύβονται σε έναν μυστικό χώρο στην αποθήκη τροφίμων που εργαζόταν, μαζί με την οικογένεια του συνεργάτη του Βαν Πελ και αργότερα τον οδοντίατρο Ντούσελ. Αλλά το 1942 οι ναζί ανακαλύπτουν το κρησφύγετο και οι έγκλειστοι μεταφέρονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Άμστερνταμ, Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων. Εικόνα από pixabay.com/el/photos/anne-frank-%CE%AC%CE%BC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BC-346861/

Η δεκατριάχρονη Άννα, πάνω στην κρίσιμη αρχή της εφηβείας, διακατέχεται από καταπιεσμένα αισθήματα και, καθώς νιώθει παραμελημένη από την οικογένειά της, δημιουργεί μια φανταστική φίλη, την Κίτυ, στην οποία μιλά μέσα από το ημερολόγιό της. Αυτή θα γίνει η κραυγή βοήθειας και το στήριγμά της ταυτόχρονα, στις δυσκολίες που θα περάσει. Αλλά, κυρίως, κατά τη δική μου γνώμη, στο ημερολόγιο η Άννα θα αναπτύξει τη φιλοσοφία της για τον Άνθρωπο, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη πίστη και αγάπη, παρόλο που βίωνε και μάθαινε τους διωγμούς, τα βάσανα που περνούσαν οι Εβραίοι από τους ναζί.

Ένας λόγος παραπάνω να το διαβάσεις…
Είχα ακουστά αυτό το βιβλίο και πάντα ήθελα να το διαβάσω. Μαθαίνοντας όμως κάποια στιγμή ότι ήταν πραγματικό ημερολόγιο γραμμένο από ένα κορίτσι μόλις δεκατριών ετών, δεν περίμενα τόσα πολλά. Κι όμως, έκανα λάθος. Αυτό το βιβλίο όχι μόνο περιγράφει τα τραγικά γεγονότα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά μας βοηθάει να δούμε μέσα από τα μάτια ενός νεαρού και αγαθού παιδιού τις αβάσταχτες συνθήκες του πολέμου, ώστε να προσπαθήσουμε να αποτρέπουμε τους ανθρώπους από τη βία. Θα πρότεινα το βιβλίο σε κάθε ηλικία, διότι μας δίνει μαθήματα που καμιά φορά δεν παίρνουμε από κανέναν σε ολόκληρη τη ζωή μας.

Μπαμπίτσα Σταυρούλα

Εικόνα 1η από  www.flickr.com/photos/41099823@N00/415850408/in/photolist-CKkQC-3tdXW2-3tix2b-9KqPfV-iKBxjW-4AzuLV-omDyk3-J7WW55-pqJLLu-8brGXr-HFWaY-MCy6wb-N2F65d-MCy53E-6F6SGS-MCy5gA-8QyWVd-MXdhX4-MXbRnP-MCy4C1-MXdidp-N5KSfg-M87zQ4-MCy3vw-ancRWe-fTupND-MCy58u-MXdhbK-MUzJBC-M87BFZ-N5KS8c-MCy4Kq-M5puej-MA1chL-MXdhan-MXdgAB-N2F5wu-MXbRJk-2fiAhrJ-2ehhMGQ-2ehhMyd-RBRbaB-2ehhMuf-fQtemN-smUPN4-CnTy2K-NqpbRD-eUwdEY-MUARpy-MXdf3g