Η διαχείριση τάξης αναφέρεται στις στρατηγικές και τις ενέργειες που επιλέγει ο/η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής για να δημιουργήσει ένα ασφαλές, θετικό και ευχάριστο κλίμα στο μάθημα. Αυτό όχι μόνο ενθαρρύνει τους μαθητές να συμμετέχουν με ευχαρίστηση, αλλά τους βοηθά να αποκτήσουν δεξιότητες και γνώσεις ώστε, μακροπρόθεσμα, να διαμορφώσουν θετική στάση απέναντι στη δια βίου άσκηση. Εδώ, στο σύνθετο όρο, η «τάξη» αναφέρεται τόσο στην ομάδα μαθητών όσο και στο εκπαιδευτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η διδασκαλία/μάθηση στη ΦΑ.
Υπάρχουν φορές, ωστόσο, που το περιβάλλον διαταράσσεται από συμπεριφορές μαθητών ή/και μαθητριών οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από την γκρίνια και την έλλειψη προσοχής έως την επίμονη απαίτηση για την αγαπημένη δραστηριότητα, την άρνηση συμμετοχής και την επιθετικότητα. Πρόκειται για ανεπιθύμητες καταστάσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές, προκαλούν άγχος και καταπονούν συναισθηματικά τους/τις εκπαιδευτικούς.
Όταν τίθεται το ερώτημα «Πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις συμπεριφορές;», συνηθίζουμε να απαντάμε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού μας ρόλου: με υπομονή, ευελιξία και πολλή συζήτηση. Η αποτελεσματική επικοινωνία με τους μαθητές, η σαφής συν-διαμόρφωση κανόνων και προσδοκιών μαζί με τη θετική εστίαση και τον έπαινο για την εκδήλωση των κοινά αποδεκτών συμπεριφορών, μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά παιδαγωγικά εργαλεία για την πρόληψη δύσκολων καταστάσεων και τη διατήρηση της ηρεμίας στην τάξη ΦΑ.
Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δραστηριοτήτων μέσω των οποίων οι μαθητές μαθαίνουν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να στηρίζουν ο ένας τον άλλον, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διδασκαλίας στη Φυσική Αγωγή. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται όχι μόνο η συμμετοχή και η ευχαρίστησή τους, αλλά και η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η ατομική και η κοινωνική υπευθυνότητα.
Ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα: Σύνδεση με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής (στο Δημοτικό)
Παρουσίαση σε επιμορφωτική ημερίδα εκπαιδευτικών ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής