Στα Νέα Προγράμματα Σπουδών η ΦΑ αντιμετωπίζεται ως ένα πολυδιάστατο γνωστικό αντικείμενο το οποίο μπορεί να υποστηριχθεί με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία και στη μάθηση. Όπως υπογραμμίζεται στους Οδηγούς για τους/τις εκπαιδευτικούς, η παιδαγωγική αξιοποίησή τους συνδέεται άμεσα με την επίτευξη όλων των θεματικών πεδίων/σκοπών αλλά, κυρίως, με το γνωστικό μέσω της απόκτησης γνώσεων σε σχέση με μία έννοια ή ένα θέμα μελέτης αλλά και της ανάπτυξης γνωστικών δεξιοτήτων όπως η ανάλυση, η σύνθεση, η αξιολόγηση δεδομένων και η δημιουργικότητα.
Η μελέτη της θεματολογίας την οποία καλύπτει η διδασκαλία της ΦΑ ενισχύεται με ποικίλα ψηφιακά μέσα τα οποία παρέχουν ευκαιρίες για διερευνητική/ανακαλυπτική μάθηση, συνεργασία και αλληλεπίδραση. Παράλληλα, διευκολύνουν την εφαρμογή διαθεματικών σχεδίων εργασίας (project) τα οποία αναδεικνύουν τη συνθετότητα και το αλληλένδετο των διδασκόμενων εννοιών και φαινομένων. Εξίσου σημαντική η συμβολή τους στη διάχυση διδακτικών πρακτικών στην εκπαιδευτική κοινότητα και η δημιουργία συνθηκών για διακλαδικές διασυνδέσεις.
Η πρόταση της παρούσας ανάρτησης αφορά σε μια ιστοεξερεύνηση/διαδικτυακή αποστολή/ Webquest η οποία στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών και των μαθητριών της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού με το πολυδιάστατο πολιτισμικό φαινόμενο του Παραδοσιακού Χορού. Μέσα από το διδακτικό παράδειγμα του Τσάμικου χορού, οι μαθητές εξετάζουν διαφορετικές οπτικές για να κατανοήσουν τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό ως ένα σύνολο που συνδυάζει ρυθμό, μουσική, τραγούδι, κίνηση, περιβάλλον και ιστορία σε μια ενιαία πολιτισμική ενότητα.
Εικόνα:
Ευγένιος Ντελακρουά (Eugène Delacroix) 1798 – 1863. Δύο Έλληνες στρατιώτες χορεύουν. Ελαιογραφία σε καμβά, προσχέδιο, Μουσείο Λούβρου.