Ρουτίνες

routineΌπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος. Με την έναρξη  του νέου σχολικού έτους, το Υπουργείο Παιδείας, μετά από σχετική εισήγηση του ΙΕΠ,  έχει εκδώσει και προωθήσει προς τα σχολεία τις οδηγίες διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων/μαθημάτων για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Καθώς επισημαίνεται στις οδηγίες για τη διδασκαλία της ΦΑ (βλ. σχετικά αρχεία εδώ), πρόκειται για αδρές κατευθυντήριες γραμμές με σκοπό τη διαμόρφωση ενός γενικού πλαισίου δράσης για τη ΦΑ πάνω στο οποίο οι διδάσκοντες/ουσες θα βασιστούν για να θέσουν στόχους, να σχεδιάσουν και να επιλέξουν τα περιεχόμενα λαμβάνοντας υπόψη τη διαθέσιμη υλικοτεχνική υποδομή, τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε κάθε βαθμίδα και σε κάθε σχολική μονάδα. Το κείμενο των οδηγιών κλείνει με την προτροπή προς τους/τις ΕΦΑ να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφόρηση και υποστήριξη  στα Α.Π.Σ. και ΔΕΠΠΣ 2003 για τη Φ.Α. όλων των βαθμίδων (ΦΕΚ 304 τ. Β΄/13-3-2003), καθώς επίσης και στο εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε για τα προγράμματα της Ολυμπιακής Παιδείας, Καλλιπάτειρας και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Με μια συγκριτική ματιά στις εγκυκλίους ανά βαθμίδα διαπιστώνεται ότι μόνο στις οδηγίες της  Α’ Γυμνασίου ορίζονται δύο ώρες σε εισαγωγικά μαθήματα. Ωστόσο,  εκφράζεται συχνά η θέση ότι βοηθάει σημαντικά στη διδασκαλία εάν τα πρώτα μαθήματα διατεθούν σε ζητήματα και διαδικασίες οργάνωσης και διαχείρισης της τάξης. Ως απάντηση σε όσους/ες θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση ισοδυναμεί με απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου, έρχεται η άποψη ότι όσο νωρίτερα και καλύτερα δημιουργηθεί η κουλτούρα της τάξης ΦΑ  σε σχέση με σημαντικά οργανωτικά ζητήματα τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί, ποσοτικά και ποιοτικά, ο χρόνος διδασκαλίας.

Καθώς η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία, η ορθή διαχείριση της τάξης αποτελεί ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ενός/μιας αποτελεσματικού/ής ΕΦΑ ο/η οποίος προχωρά έγκαιρα στις κατάλληλες ενέργειες για τη διαμόρφωση και την καθιέρωση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και ρουτινών σε σχέση με την οργάνωση των μαθητών/τριών, του χώρου, του χρόνου και του υλικού.

Με τον τρόπο αυτό οι ρουτίνες γίνονται ένα χρήσιμο εργαλείο που υποστηρίζει τη μάθηση συμβάλλοντας στην αποτροπή της απώλειας διδακτικού χρόνου και στην ενίσχυση της ενεργητικής συμμετοχής των μαθητών/τριών η οποία στη ΦΑ είναι αντιληπτή κυρίως ως συμμετοχή στις κινητικές/αθλητικές δραστηριότητες. Η διατήρηση όλων των μαθητών/τριών ενεργών κατά το μεγαλύτερο μέρος του μαθήματος αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της ποιοτικής ΦΑ  και, ως εκ τούτου, σημαντικό παράγοντα επιτυχίας κάθε προγράμματος σπουδών.  Στην ημερίδα για την παρουσίαση των νέων ΠΣ ΦΑ το περασμένο Μάιο, εντύπωση προκάλεσε η επισήμανση της Βασιλικής Δέρρη, καθηγήτριας στο ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ (βλ. εδώ από 3.02.18 έως 3.04.40 ). Όπως αναφέρθηκε, με βάση ερευνητικά δεδομένα  ο ωφέλιμος χρόνος ενεργούς συμμετοχής των μαθητών/τριών περιορίζεται σε 5-7 λεπτά σε μια τυπική διδακτική ώρα διάρκειας 40 – 45 λεπτών. Η διαπίστωση αυτή ναι μεν προβληματίζει αλλά, όπως ειπώθηκε με αισιοδοξία, αφήνει και πολλά περιθώρια για βελτίωση.

Κατηγορίες: Φυσική Αγωγή. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *