Για τον λύκο στην Πάρνηθα

Ας ξεκινήσω αναφέροντας ότι αρχικά είχα επιλέξει ως τίτλο Επίθεση λύκου στην Πάρνηθα επηρεασμένη ίσως από τους ανάλογους τίτλους στα ειδησεογραφικά μέσα. Το σκέφτηκα ξανά και αποφάσισα να τον αλλάξω για την αποφυγή ενίσχυσης στερεοτυπικών συνειρμών για τον “κακό¨” τον λύκο. Ήταν ένα πεινασμένο ζώο που κινούνταν μέσα στα όρια του φυσικού του χώρου.

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό του λύκου με το μικρό δεσποζόμενο σκύλο στην Πάρνηθα, τα μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν το φαινόμενο της επανάκαμψης του πληθυσμού άγριων ζώων και της μετακίνησής τους σε περιοχές που οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν τη βόλτα τους. Ιδιαίτερα στα περιαστικά δάση τα οποία φιλοξενούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών και πλήθος δραστηριοτήτων αναψυχής καθώς και άσκησης/άθλησης,  τα άγρια ζώα, οι λύκοι αλλά και τα ελάφια στην περίπτωση της Πάρνηθας, φαίνονται εξοικειωμένα με την παρουσία των ανθρώπων οι οποίοι, συχνά, υιοθετούν μια συμπεριφορά παρόμοια με αυτή που έχουν απέναντι στα κατοικίδιά τους.

Η συζήτηση κατέληξε στην ανάγκη ενημέρωσης και, κυρίως, εκπαίδευσης των πολιτών ώστε να αποκτήσουν γνώση των κανονισμών που ισχύουν και επίγνωση της ανάγκης για συμμόρφωση στις οδηγίες που ρυθμίζουν την παρουσία τους στο φυσικό περιβάλλον. Οι εκπαιδευτικοί που συγκροτούν τις παιδαγωγικές ομάδες των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχεδιάζουν και παρέχουν εκπαιδευτικό έργο σε ομάδες μαθητών και μαθητριών ενσωματώνοντας στη διδασκαλία τους και στόχους όπως:

  • η ανάπτυξη δεξιοτήτων πολυγραμματισμού
  • η κριτική ανάγνωση των πληροφοριών που παρέχονται μέσω πινακίδων, χαρτών και άλλων μέσων σήμανσης,
  • η πρόσληψη αλλά και η δημιουργία φιλοπεριβαλλοντικών μηνυμάτων στο πλαίσιο   μιας πολυτροπικής περιβαλλοντικής επικοινωνίας
  • η σύναψη συμβολαίου συμπεριφοράς σε επίπεδο ομάδας
  • η αυτορύθμιση της συμπεριφοράς με βάση το σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του φυσικού χώρου που βρίσκονται, στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής των άγριων ζώων.sto dasos kanones
Κατηγορίες: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *