scripta manent

Ένα ακόμη blog για την εκπαίδευση


Το     biog    αυτό  απευθύνεται  κυρίως  σε  καθηγητές  και  σκοπός   του  είναι  η  έκφραση  απόψεων  και  προτάσεων  σχετικά  με  τη  διδασκαλία  των  φιλολογικών  μαθημάτων στο Γυμνάσιο και  το Λύκειο.

Σκοπός της διδασκαλίας της  Αρχαίας  Γραμματείας από  το  πρωτότυπο  και  από  μετάφραση

Το πνεύµα της εποχής και οι σύγχρονες ανάγκες ευνοούν τη γενική παιδεία και όχι την εξειδίκευση. Και αυτό σηµαίνει για την εκπαίδευση ότι πρέπει να αποβλέπει σε ανθρώπους: σκεπτόµενους, καλλιεργηµένους καιδηµιουργικούς. Το µορφωτικό αγαθό που προσφέρει το σχολείο επιβάλλεται να εξασφαλίζει ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη του ανθρώπου, που ζει το παρόν και οραµατίζεται και συνδιαµορφώνει το µέλλον ως ελεύθερος και δηµοκρατικός πολίτης της χώρας του αλλά και της Ενωµένης Ευρώπης. Σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα µε τον παραπάνω προσανατολισµό έχει ιδιαίτερη θέση το µάθηµα της Α.Ε.Γλ..- Γρ., του οποίου ο κύριος σκοπός είναι ανθρωπογνωστικός και αρχαιογνωστικός. Ο µορφωτικός-ανθρωπιστικός σκοπός συντελείται µε τη βαθύτερη κατανόηση και ερµηνεία των κειµένων, µέσα από την παράλληλη µελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Τα αρχαία ελληνικά κείµενα, πέρα από την ανθρωπιστική παιδεία, συµβάλλουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και τη δηµιουργία ελεύθερης και υπεύθυνης προσωπικότητας. Κεντρικός άξονας του µαθήµατος είναι η σπουδή του ανθρώπου µε τη µελέτη και την κατανόηση της συµπεριφοράς, της δράσης και του αγώνα του ανθρώπου της ελληνικής αρχαιότητας για να γνωρίσει τον κόσµο και τη ζωή, να αναζητήσει την αλήθεια και τη γνώση σε όλους τους τοµείς του επιστητού και, έτσι, να θεµελιώσει την επιστήµη και την τέχνη, µε άλλα λόγια τον πολιτισµό. Η ιδιοτυπία του µαθήµατος, όµως, έγκειται στο ότι µελετά την ανθρώπινη δραστηριότητα, διερευνά και ερµηνεύει την πνευµατική δηµιουργία των αρχαίων Ελλήνων µέσα από τα έργα της τέχνης του λόγου, τα οποία προσεγγίζει είτε από το πρωτότυπο, στο βαθµό που η γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας το επιτρέπει, είτε από µετάφραση.

Με τη διδασκαλία κειµένων της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραµµατείας επιδιώκεται οι µαθητές:

Να γνωρίσουν την πνευµατική δηµιουργία των αρχαίων Ελλήνων, µε την οποία συνδέεται άρρηκτα ο νεοελληνικός πολιτισµός και η οποία αποτέλεσε τη βάση για τη διαµόρφωση του ελληνορωµαϊκού και του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισµού, γεγονός που επιβάλλει τη µελέτη της –όχι, όµως, και τη µυθοποίησή της.

Να επικοινωνήσουν µε περισσότερα κείµενα που προβάλλουν τη σπουδαιότητα του αρχαίου κόσµου, δηλαδή αντιπροσωπεύουν σηµαντικές στιγµές της αρχαίας πολιτισµικής δραστηριότητας και περιλαµβάνουν τα κύρια σηµεία για τη δηµιουργία µιας εικόνας αυτού του κόσµου κατά το δυνατόν σφαιρικής (ως προς τα είδη και τους συγγραφείς, αλλά και ως προς τις ιδεολογικές τάσεις), ρεαλιστικής και ενδιαφέρουσας στο βαθµό που θα συνδέεται και µε τη σύγχρονη ζωή και θα συµβαδίζει µε τις ανάγκες του σηµερινού νέου ανθρώπου.

Να ανακαλύψουν και να εκτιµήσουν τη λογοτεχνική αξία των έργων των αρχαίων ελλήνων συγγραφέων κατά τη διδασκαλία τόσο από το πρωτότυπο, όσο και από µετάφραση, στο βαθµό που αυτή, µε την ποιότητά της, διασώζει τους εκφραστικούς τρόπους του αρχαίου κειµένου και µε τη σειρά της αποτελεί ένα νέο λογοτεχνικό κείµενο.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση