e-ϡρογρ@μμ@τίζειν του Μαζέρα Αχιλλέα ΠΕ86 M.Sc.

Υλικό και Ιδέες σχετικές με την Πληροφορική και άλλα θέματα της καθημερινότητας

Αρχεία για Αύγουστος, 2022


Η εφημερίδα μας

10392543 II

Τι είναι Παιδεία

Τι είναι παιδεία κατά τον Μπρετόν:

“Παιδεία δεν είναι τα πτυχία μας, αλλά η αισθητική μας. Ο τρόπος με τον οποίο συνομιλούμε, φλερτάρουμε, περπατάμε στο δρόμο, κρατάμε την πόρτα να περάσει ο άγνωστος στο ασανσέρ.Παιδεία είναι οι λέξεις μας, η διακριτικότητά μας, η ελευθερία μας, τα όρια της ελευθερίας μας, η μουσική που ακούμε, η γλώσσα του σώματός μας, το πόσο αγαπάμε να μαθαίνουμε, να αλλάζουμε, να διαβάζουμε σαν να είμαστε κάθε φορά άγραφα χαρτιά.

Παιδεία είναι η ταπεινότητα αλλά και η επιμονή στις αξίες μας, το ότι δεν είμαστε προς πώληση, το ότι σεβόμαστε τον άνθρωπο, το παιδί του άλλου, την κυρία που καθαρίζει το γραφείο μας, τον κύριο που καθαρίζει το πάρκο στο οποίο βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας, την κοπέλα στο ταμείο.

Παιδεία είναι η μεγαλοψυχία μας, το να ποτίσουμε μια άγνωστη γλάστρα, το να φροντίζουμε την πίσω όψη του σπιτιού μας.

Παιδεία είναι το να προστατεύουν τα χέρια μας τον αδύναμο, να τα βάζουν με το θηρίο.

Παιδεία είναι το πόσο μπορούμε να έρθουμε απέναντι στο σύστημα και στους συστημικούς, παιδεία είναι η γενναιότητα και η ευθύνη.

Παιδεία είναι το να διαλέγεις τον δύσκολο δρόμο της αξιοπρέπειας, της μοναξιάς και συνάμα να καίγεται το μέσα σου για το κοινό καλό. Για το ωραίο και τη σωτηρία του.”

Τελικά, με ένα λόγο, Παιδεία είναι το να είσαι “άνθρωπος” και να εκπέμπεις, να σκορπίζεις, να μοιράζεις, να μοσχοβολάς “ανθρωπιά”.

Αναδημοσίευση από Κωνσταντίνο Περίσσιο ΠΕ01 Υπ/ντη 3ου Γυμνασίου Ηλιούπολης

 

Netiquette – Κώδικας Δεοντολογικής Συμπεριφοράς στο διαδίκτυο (Network – Etiquette)

Παρακολουθήστε τα παρακάτω βίντεο για τον Κώδικα Δεοντολογικής Συμπεριφοράς στο διαδίκτυο.

  1. Κανόνες ορθής διαδικτυακής συμπεριφοράς (netiquette)
  2. Netiquette: κανόνες της ορθής διαδικτυακής συμπεριφοράς
  3. Netiquette Guide for Online Learning

Ο όρος Netiquette

Είναι ο Κώδικας Δεοντολογικής Συμπεριφοράς στο διαδίκτυο. Ο όρος Netiquette προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων Network (διαδίκτυο) και Etiquette (εθιμοτυπικοί κανόνες συμπεριφοράς) και έχει την έννοια του κώδικα αποδεκτής κοινωνικής συμπεριφοράς.

Η διαδικτυακή κοινότητα, όπως και όλες οι κοινωνίες, δε θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς κάποιους κανόνες καλής ή, αλλιώς, σωστής συμπεριφοράς. Οι κανόνες δε βασίζονται σε νόμους, είναι όμως πολύ σημαντικοί για να λειτουργεί επαρκώς η επικοινωνία των χρηστών του διαδικτύου.

Υπάρχουν γενικοί και οι ειδικοί κανόνες καλής συμπεριφοράς μέσα στο διαδίκτυο και  αναφέρονται κυρίως στην επικοινωνία μέσω email ή αναρτήσεις σε forum και ιστολόγια (blog), εφόσον αυτά είναι τα κατ’ εξοχήν μέσα ασύγχρονης επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών. Βεβαίως, υπάρχουν πλέον και κανόνες για τη σύγχρονη επικοινωνία μας σε τηλεδιασκέψεις και chat. Στηρίζονται στα εξής χαρακτηριστικά της διαδικτυακής επικοινωνίας:

1. Στο διαδίκτυο έχουμε σχετική ανωνυμία και απόσταση.

Δεν γνωρίζουμε με ασφάλεια και πάντα τον συνομιλητή μας κυρίως όταν αναρτούμε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ιστoλόγια (blog), είτε σε forum.

2. Πολλές φορές δε γνωρίζουμε τους ανθρώπους των οποίων παρακολουθούμε τις αναρτήσεις ή ακόμα και επικοινωνούμε ή την ψυχική τους κατάσταση.

3. Δε μπορούμε να δούμε ή να ακούσουμε τις αντιδράσεις του άλλου σε αυτά που γράφουμε ή λέμε.

Με τη δια ζώσης επικοινωνία εισπράττουμε πληροφορίες με όλες τις αισθήσεις μας. Αυτό δεν ισχύει στην ασύγχρονη επικοινωνία και περιορίζεται αρκετά στη σύγχρονη.

Ο χρυσός κανόνας του Netiquette είναι:
Θυμόμαστε τον Άνθρωπο

Αναφορές – Επιπλέον υλικό

Αναδημοσίευση από Κοινότητα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών eTwinning


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων