Γιάννης Παπαϊωάννου
Ο Θηραμένης γεννήθηκε το 451 π.Χ. στην Κέα και υιοθετήθηκε από ένα πολιτικό, τον Άγνωνα.
Μεγάλωσε έχοντας στο πλάι του τον Πρόδικο, έναν σπουδαίο σοφιστή για δάσκαλο. Αρχικά, Θαύμαζε την πολιτική του Περικλή και ήταν οπαδός του δημοκρατικού κόμματος, αλλά με το ξέσπασμα του Πελοποννησιακού πολέμου, αναγκάστηκε να ακούσει τον πατέρα του και να αλλάξει πλευρά.
Ανατροπή της δημοκρατίας
Ο Θηραμένης έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην πολιτική κατά τη διάρκεια του πρώτου πραξικοπήματος με σκοπό την ανατροπή της δημοκρατίας. Η διαμάχη αυτή ξεκίνησε από τον πολιτικό Αλκιβιάδη, ο οποίος είχε υποσχεθεί να επιστρέψει στην Αθήνα μαζί με Περσική βοήθεια, επιβάλλοντας το ολιγαρχικό καθεστώς αλλά απέτυχε να πείσει τους Πέρσες και έτσι δεν συνέβη τίποτα.
Αργινούσες
To 404 π.Χ. ο Θηραμένης έλαβε μέρος στην ναυμαχία των Αργινουσών, ως κυβερνήτης μιας τριήρους, και ήταν ένας από τριηράρχους που διατάχθηκαν από τους δέκα Αθηναίους στρατηγούς να περισυλλέξουν τους νεκρούς και να διασώσουν τους ναυαγούς, εξαιτίας, όμως, της σφοδρής θαλασσοταραχής που επικρατούσε, δεν το πέτυχαν. Κατά τη δίκη, ο Θηραμένης πέτυχε την αθώωσή του.
Τριάκοντα Τύραννοι
Στη συνέχεια ο Θηραμένης έγινε μέλος της ολιγαρχικής κυβέρνησης, γνωστή ως Τριάκοντα Τύραννοι, την οποία επέβαλε η Σπάρτη μετά το τέλος του πολέμου. Ο Θηραμένης άρχισε να συγκρούεται με τα μέλη της κυβέρνησης και οι διαμαρτυρίες του οδήγησαν τους ανώτατους διοικητές να σχεδιάσουν τον θάνατο του. Χωρίς λήψη απόφασης από δικαστήριο, ο Θηραμένης εκτελέστηκε.
Τέλος, σύμφωνα με όσα διάβασα, πιστεύω πως ο Θηραμένης ήταν ένας μετριοπαθής ολιγαρχικός πολιτικός, αντιθέτως με τους περισσότερους της εποχής. Επιρρεπής στις συγκρούσεις ανάμεσα σε συμμάχους και αντιμέτωπος με την θανατική ποινή αρκετές φορές. Εκτελέστηκε χωρίς δίκη, που κατά τη γνώμη μου είναι άδικο.
Πηγές: Βικιπαίδεια