Σεργιαλίδου Μυρσίνη
Είμαι σίγουρη πως όλοι έχετε ακούσει για τις εξαιρετικές διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων. Στα σημερινά χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από αυτόν τον τρόπο ζωής. Τι θα κάνατε όμως αν σας έλεγα ότι μπορείτε να πάρετε μία «γεύση» από εκείνη την εποχή; Παρακάτω υπάρχουν συνταγές που συμπεριλαμβάνουν ψάρι διότι, αντίθετα με το σήμερα, οι άνθρωποι κατανάλωναν κρέας μόνο σε ειδικές περιστάσεις και θεωρείτο είδος πολυτελείας.
- Γαλέος κατά Αρχέστρατο
Υλικά:
4 φιλέτα γαλέου, βάρους 125 γραμμαρίων το καθένα
3 κουταλιές σούπας (90 ml περίπου) ελαιόλαδο
2 κουταλιές γλυκού κύμινο σε σκόνη
2 κουταλιές γλυκού κατα τεμαχισμένα αρωματικά βότανα (ρίγανη, κόλιανδρος, μαϊντανός, δυόσμος)
½ κουταλιάς γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Επαλείφονται τα φιλέτα με ελαιόλαδο, αναμειγνύονται τα αρωματικά βότανα με το αλάτι και με το μείγμα επιστρώνονται και από τις δύο πλευρές τα φιλέτα. Τοποθετούνται με λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι ενώ απαιτούνται 6 έως 8 λεπτά για κάθε πλευρά, ώστε να ροδίσουν, οπότε και αποσύρονται από την εστία. Συνοδεύονται με πράσινη σαλάτα, με σάλτσα από 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά σούπας ξύδι από κόκκινο ξηρό κρασί και ½ κουταλιά σούπας γάρο.
- Τάριχος με γλυκόξινα κρεμμύδια κατά Λουκρήτιο
Υλικά:
6 μικρά και γλυκά κρεμμύδια
1 τεμάχιο μικρού τόνου (το μισό ψάρι) μιας λίβρας περίπου ½ κιλό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά λευκό κρασί
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλιά βρασμένο λευκό κρασί
½ κουταλιάς μέλι
πετροσέλινο
γάρος
Εκτέλεση:
Καθαρίζονται και τεμαχίζονται τα κρεμμύδια και τοποθετούνται σε μικρή χύτρα μαζί με το πετροσέλινο, που αναμειγνύονται με ελάχιστο νερό (3 κουταλιές), μια κουταλιά ελαιόλαδο και ελάχιστο γάρο σε χαμηλή φωτιά, έως ότου τα κρεμμύδια μαλακώσουν, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος των υγρών. Κατόπιν τεμαχίζεται ο τάριχος και προστίθεται στη χύτρα. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού αμέσως ελαττώνεται η φωτιά και προς το τέλος, αφού αναμειχθούν μερικές φορές τα υλικά, προστίθεται το μέλι, το ξύδι και το βρασμένο κρασί σε μορφή υδαρούς διαλύματος. Ακολουθεί δοκιμή γεύσης, δηλαδή εάν δεν είναι ελαφρά αλμυρό προστίθεται γάρος, ενώ εάν είναι πολύ αλμυρό προστίθεται μέλι.
Πηγή: