ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

Όπως είχαμε πει και στο προηγούμενο άρθρο, η θερμότητα είναι η κίνηση της θερμικής ενέργειας ΠΑΝΤΑ  από τα θερμότερα στα ψυχρότερα. Κάποια υλικά όμως , μπορούν να ”κλέψουν” αποτελεσματικότερα την θερμική ενέργεια. Είναι δηλαδή καλύτεροι ”κλέφτες θερμότητας”(επιστημονική ονομασία: αγωγοί θερμότητας).

Όταν 2 σώματα μένουν για πολύ ώρα στο ίδιο μέρος αποκτούν την θερμοκρασία του δωματίου. Αν δηλαδή αφήσουμε μια ζεστή σοκολάτα και έναν παγωμένο χυμό(που μόλις βγήκε από την κατάψυξη) σε ένα δωμάτιο που έχει θερμοκρασία 20oC τότε σε αρκετή ώρα και τα 2 θα έχουν την ίδια Θερμοκρασία, δηλαδή 20oC.

Όπα! Πριν από λίγο είπα”Αν δηλαδή αφήσουμε μια ζεστή σοκολάτα και έναν παγωμένο χυμό σε ένα δωμάτιο που έχει θερμοκρασία 20oC τότε σε αρκετή ώρα και τα 2 θα έχουν την ίδια Θερμοκρασία, δηλαδή 20oC.”. Τότε πως αισθανόμαστε το ζεστό και το κρύο;

Αυτό έχει να κάνει με τους αγωγούς θερμότητας. Αν στο ίδιο δωμάτιο, αυτό με τους 20oC, βάλουμε ατσάλι και ξύλο για αρκετή ώρα το ατσάλι θα σου φανεί πιο κρύο. Αυτό συμβαίνει επειδή το ατσάλι είναι καλύτερος αγωγός θερμότητας, έτσι θα κλέψει πιο γρήγορα ενέργεια από το σώμα σου δίνοντάς σου τη αίσθηση του κρύου.

Με αυτό το νοητικό πείραμα δείχνουμε πως δεν υπάρχουν πιο ζεστά ή πιο κρύα πράγματα. Απλός κάποια μας δίνουν την αίσθηση του κρύου επειδή είναι καλύτεροι αγωγοί θερμότητας και, για έναν άλλο λόγο, επειδή είναι πιο κρύα από το σώμα μας.

 

5 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *