Ο Λουί Παστέρ

Καλημέρα! Σήμερα θα μιλήσουμε για τον Λουί Παστέρ. Τον ξέρατε; Γεννήθηκε το 1822 στο Ντολ της Γαλλίας. Όταν ήταν μικρός του άρεσε να σχεδιάζει τους ανθρώπους που κυκλοφορούσαν στους δρόμους του χωριού του. Ήθελε να γίνει  καλλιτέχνης. Που να ήξερε πως όταν μεγάλωνε θα έκανε σπουδαίες ανακαλύψεις και θα ανακάλυπτε έναν νέο κλάδο της βιολογίας, την μικροβιολογία. Ήταν δηλαδή ο πρώτος μικροβιολόγος!

Η σημαντικότερη του ανακάλυψη ήταν….στο όνομά του! Πλάκα κάνω. Ήταν η παστερίωση! Σκέφτηκε:”Γιατί το κρασί και το γάλα χαλάνε τόσο γρήγορα; Γιατί τα βακτήρια τρέφονται με τα σάκχαρα που περιέχουν το κρασί και το γάλα και στη συνέχεια εκκρίνουν όξινες ουσίες! Άραγε τι θα μπορούσα να κάνω για να μην χαλάνε;“. Και τότε του ήρθε μια ιδέα:Θα ζεστάνω γάλα σε διαφορετικές θερμοκρασίες, ώστε να σκοτωθούν τα μικρόβια, και έπειτα θα τα εμφιαλώσω πολύ γρήγορα για να μην μολυνθούν ξανά!Από τότε το γάλα παστεριώνετε και έτσι δεν αρρωστένουμε.

Εκτός  από αυτό ο Λουί Παστέρ έκανε κι άλλα πράγματα που δεν τα αναφέρω, γιατί είναι πάρα πολλά! Αλλά ποιοι άλλοι επιστήμονες μας βοήθησαν να πολεμήσουμε τα  βακτήρια; Για να δω… Α, αυτός εδώ:

Περισσότερα στο επόμενο άρθρο!

3 Σχόλια


  1. Πράγματι πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και πολύ σημαντικός ο επιστήμονας…Αν δεν είχε ανακαλύψει το όνομα του…την παστερίωση εννοώ 😉 δεν θα έπινα ποτέ γάλα!Ναι, ποιος θέλει ωραίο γάλα με γαρνιτούρα βακτηρίων;Εγώ πάντως όχι!Ευχαριστούμε για αυτό το (άλλο ένα) υπέροχο άρθρο! 🙂

    Απάντηση

  2. Ενδιαφέρον ένας επιστήμονας που έκανε τόσο μεγάλη ανακάλυψη! Βρήκε το καλυτερο όνομα, ε… εννοούσα η παστερίωση.
    Τέλειο!

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *