Διαφορετικότητα και ρατσισμός

 

Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=8XP9RxiSRF0

Γνωστές φυσιογνωμίες

Ο  Νέλσον  Μαντέλα  ήταν  ένας  μεγάλος  πολιτικός  ηγέτης  που  πολέμησε κατά  του  ρατσισμού  στη  χώρα  του  τη  Νότια  Αφρική.  Γεννήθηκε  το  1918στην Untata της Νοτίου Αφρικής και σπούδασε στο πανεπιστήμιο του FortHare. Εκεί άρχισε να συμμετέχει στον πολιτικό αγώνα κατά του ρατσισμού και  σε  μία  μακρά  πορεία,  στην  οποία  συμπεριλαμβάνεται  και πολυετής φυλάκιση, συνέχισε τους αγώνες του για την εξάλειψή του μέχρι το 1993όπου τιμήθηκε με το Νόμπελ ειρήνης για το σύνολο των πράξεών του.

Νέλσον Μαντέλα: Η ανολοκλήρωτη παρακαταθήκη ενός αγωνιστή της ελευθερίας - Kefim

  Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ήταν σπουδαίος άνθρωπος και γενναίος αγωνιστής που πρόσφερε τον εαυτό του πριν από πολλά χρόνια στον αγώνα για την ισότητα  και  τη  δικαιοσύνη  ανάμεσα  στους  ανθρώπους. Συνέχεια

Τρόποι αντιμετώπισης ρατσισμού

  • Τα άτομα οφείλουν να είναι σε θέση εγρήγορσης και ευαισθητοποίησης απέναντι σε απόλυτες νοοτροπίες και να αντιμετωπίζουν με κριτική οξυδέρκεια τις προκατειλημμένες θεωρίες.
  • Είναι απαραίτητη η συνδρομή της ανθρωπιστικής παιδείας για να θεμελιωθούν στη συνείδηση των νέων οι αξίες των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
  • Η πολυπολιτισμική αγωγή μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία θα ωθήσει τους νέους στην αποδοχή και στο σεβασμό της διαφορετικότητας και θα προάγει την ανεκτικότητα και την ενσυναίσθηση των άλλων.
  • Τα ΜΜΕ και οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να προάγουν αντιρατσιστικά πρότυπα και να συνδράμουν στην εξάλειψη των προκαταλήψεων και των στερεότυπων.
  • Οι πολίτες οφείλουν να ενεργοποιούνται και να δρουν με πνεύμα συλλογικής σύμπνοιας για την καταγγελία και την καταπολέμηση κρουσμάτων ρατσιστικών φαινομένων.

Συνέχεια

Επιπτώσεις του ρατσισμού

Ο ρατσισμός σήμερα εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως και προσβάλει ανεπανόρθωτα σχεδόν σχέσεις ατόμων,ομάδων,λαών.Προκαλούνται φαινόμενα περιθωριοποίησης,άγονες αντιπαραθέσεις,και καταργούνται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.Ευδοκιμούν ο πόλεμος αντί της ειρηνικής συνύπαρξης,η βία αντί της γαλήνης,η ξενοφοβία αντί της γόνιμης αλληλεπίδρασης των λαών.Ο ρατσισμός εγκυμονεί απρόβλεπτους κινδύνους για μια κοινωνία,για ένα έθνος,επειδή οι έντονες διακρίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε εκμετάλλευση κοινωνικών ομάδων,σε διχασμό και αναταραχές.Κατά αυτόν τον τρόπο ο ρατσισμός μεταθέτει τις ευθύνες για την εκμετάλλευση και τις γνωστές συνέπειές της,τη φτώχεια,την ανεργία,το βιολογικό αφανισμό,τις ανταγωνιστικές ανθρώπινες σχέσεις,την ανισότητα,τη καταπάτηση των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου,από τους κύριους υπεύθυνους δηλαδή τις λίγες  σχυρές χώρες ή τις ολιγάριθμες ισχυρές κοινωνικές ομάδες,στα πιο ανίσχυρα θύματά τους,τις χώρες του τρίτου κόσμου,τις φυλετικές και εθνικές μειονότητες, τις οικονομικά και κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες.Δεν είναι,μάλιστα σπάνιο το φαινόμενο άνθρωποι που υφίστανται το ρατσισμό να γίνονται εξιλαστήρια θύματα,όταν «προκύπτει η ανάγκη» να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια της για άλλα ουσιώδη,υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα. Χειρότερη βέβαια απ’ όλα αυτά είναι η προοπτική να ζήσουν οι άνθρωποι σε έναν κόσμο όπου κάποιοι από αυτούς θα νιώσουν το κοινωνικό ρατσισμό να στρέφεται εναντίον τους.Το πρόβλημα,συνεπώς,τους αφορά όλους άμεσα και πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητά του και να εναντιωθούν σθεναρά.

Πηγή: Επιπτώσεις του ρατσισμού

Αιτίες εκδήλωσης του ρατσισμού

  • Έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας και υιοθέτηση μονοπολιτισμικής εκπαίδευσης. Τα άτομα θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος μέσα από την πολυπολιτισμική συνύπαρξη να απωλέσουν την μοναδικότητά τους και δεν καλλιεργούν την αντίληψη της αρμονικής συνύπαρξης και της αλληλεγγύης. Αδυνατούν να αντιμετωπίσουν με διαλλακτικότητα και σεβασμό τη διαφορετικότητα.
  • Η άγνοια, η ημιμάθεια και οι προκαταλήψεις ωθούν σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αδυναμία ανάπτυξης της κριτικής σκέψης.
  • Η χειραγώγηση που επιχειρείται από άτομα που εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπιμότητες και εκμεταλλεύονται την προπαγανδιστική δύναμη του λόγου τους για να καθοδηγήσουν στη σκόπιμη διαίρεση το κοινωνικό σώμα.
  • Σύμπλεγμα μειονεξίας και κατωτερότητας που οδηγεί τα άτομα να αναπληρώσουν το προσωπικό τους έλλειμα υιοθετώντας δογματικές και φανατικές ιδεολογίες που τους προσφέρουν τη ψευδαίσθηση της υπεροχής και του ηγεμονικού ρόλου.
  • Ανασφάλεια και έντονο συναίσθημα φόβου για την απώλεια προνομίων και δικαιωμάτων που απολαμβάνουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες και θεωρούν ότι μπορεί να κινδυνεύσουν από την παρουσία, τη δράση και την ενέργεια άλλων ομάδων.

Συνέχεια

Κοινωνικοοικονομικός ρατσισμός

Ο κοινωνικοοικονομικός ρατσισμός έχει ως κριτήριο την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ατόμων (πλούσιοι-φτωχοί),το μορφωτικό τους επίπεδο (μορφωμένοι-αμόρφωτοι),το φύλο (γυναίκες-άνδρες),το επάγγελμα (πνευματικοί άνθρωποι-χειρώνακτες),τη σωματική ή νοητική ικανότητα (αρτιμελείς-άνθρωποι με ειδικές ανάγκες),την υγεία,τις συνήθειες,τη σεξουαλική συμπεριφορά (φορείς του AIDS,εξαρτημένοι σε εθιστικές ουσίες,ομοφυλόφυλοι),την εμφάνιση.

Πηγή: Κοινωνικοοικονομικός ρατσισμός

Πολιτισμικός και πολιτικός ρατσισμός

Ο «πολιτισμικός» ρατσισμός θεμελιώνεται σε δύο θέσεις:πρώτον,στην υπόθεση του ασυμβίβαστου των πολιτισμικών διαφορών,που καθιστά αντικειμενικώς αδύνατη τόσο την πολιτιστική ενσωμάτωση (ή αφομοίωση) των ξένων μεταναστών όσο και την προοπτική μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας,και δεύτερον,στην επίκληση ενός υποτιθέμενου «φυσικού» (ή και συνταγματικού) δικαιώματος κάθε εθνικής ομάδας στη διατήρηση της ταυτότητάς της, στο όνομα του οποίου δικαιολογείται κάθε είδους μεροληπτική μεταχείριση σε βάρος των ξένων μεταναστών, που αποτρέπει την ανάμειξή τους, ως πολιτών pleno jure, με τους αυτόχθονες.

Πολιτικός ρατσισμός είναι η διάκριση των ατόμων με κριτήριο την πολιτική τους ιδεολογία και την κομματική τους ένταξη (δημοκράτες, συντηρητικοί, φιλοβασιλικοί).

Πηγή: http://www.koinosnous.com

Θρησκευτικός και εθνικός ρατσισμός

Η διάκριση των ατόμων στον θρησκευτικό ρατσισμό εστιάζεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους (Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Προτεστάντες).Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν σε διάφορες θρησκείες.Αυτό φυσικά δεν τους κάνει ανώτερους ή κατώτερους από κάποιους άλλους,μιας και όλοι είναι απλά άνθρωποι,ίδιοι,απλά με διαφορετικά πιστεύω και χαρακτηριστικά.Η αντίληψη ότι ο τάδε πιστεύει σε διαφορετική θρησκεία από εμάς, άρα είναι κατώτερος, ονομάζεται ρατσισμός και πιο συγκεκριμένα για αυτήν την περίπτωση, θρησκευτικός ρατσισμός.

Ο εθνικός ρατσισμός είναι η διαφοροποίηση των ανθρώπων με γνώμονα την εθνική τους καταγωγή (στον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο το γερμανικό έθνος θεωρούσε ότι ήταν ανώτερο από τα άλλα).

Πηγή: http://www.koinosnous.com

Φυλετικός ρατσισμός

Ο φυλετικός ρατσισμός εχει ως κριτήτιο διάκρισης των ατόμων το χρώμα του δέρματος (λευκοί, μαύροι, ερυθρόδερμοι, κιτρινόχρωμοι) και τη φυλετική καταγωγή (ξανθή Άρεια φυλή – Εβραίοι).Για παράδειγμα οι ινδιάνοι,είναι μία φυλή,διαφορετική από τους άλλους.Έχουν δέρμα πιο κίτρινο και κάποια άλλα χαρακτηριστικά,που τους κάνουν να διαφέρουν από τους άλλους.Εξαιτίας αυτού, θεωρούνται κατώτεροι άνθρωποι βάσει του φυλετικού ρατσισμού.
Αλλά οι ίδιοι,αν είναι ρατσιστές,μπορεί να πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους υπόλοιπους ανθρώπους.Στην ουσία όμως,αν και υπάρχουν «επιφανειακές» διαφορές,όλοι οι άνθρωποι είναι απλά άνθρωποι.Αυτού του τύπου ο ρατσισμός αντλείται από τον εθνικισμό και το ναζισμό και έχει διαφορετική ιδεολογία από τον εθνικό ρατσισμό που μπορεί να ακούγονται έννοιες παραπλήσιες.

Φυλετικός Ρατσισμός - All About Racism

Πηγή: http://www.koinosnous.com