Μηνιαία αρχεία: Δεκέμβριος 2023
Η Πυροσβεστική στο σχολείο μας !
Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων με θέμα το «δάσος» , ήρθε σήμερα 18/12/2023 στο νηπιαγωγείο μας κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς.
Οι πυροσβέστες μίλησαν στα παιδιά για το επάγγελμά τους, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται (πυρκαγιές, εγκλωβισμούς, ατυχήματα, κτλ.) και έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες στα παιδιά για το πώς αποφεύγονται οι πυρκαγιές και σε ποια τηλέφωνα μπορούν να απευθύνονται.
Έγινε επίδειξη του εξοπλισμού τους , των στολών και πως γίνεται η κατάσβεση φωτιάς.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γίνουν μικροί πυροσβέστες ! Φόρεσαν τα κράνη τους και έριξαν με τη μάνικα νερό !
Τέλος έδωσαν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των μαθητών μας.
Ευχαριστούμε θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς .
8η συνάντηση Ομίλου Φυσικών Επιστημών
Σήμερα ξεκινήσαμε με καινούργια ενότητα τον ηλεκτρισμό και συγκεκριμένα τον στατικό ηλεκτρισμό .
Είδαμε ένα υπέροχο βίντεο από NOESIS
Ο ηλεκτρισμός δεν είναι δημιούργημα του ανθρώπου. Ηλεκτρικά φαινόμενα υπάρχουν, όσο υπάρχει και η Γη. Σε παλαιότερες εποχές οι άνθρωποι εντυπωσιάζονταν από τους κεραυνούς, τους οποίους σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία έριχνε ο Δίας, για να τιμωρήσει τους ανθρώπους. Ο ηλεκτρισμός ως έννοια έχει τις ρίζες του στην παρατήρηση του Θαλή του Μιλήσιου (περίπου το 600 π.Χ.) ότι κομμάτι ήλεκτρου (κεχριμπάρι) που τρίβεται σε ξηρό ύφασμα έλκει μικρά κομμάτια άχυρου. Εξ ου και η ονομασία “ηλεκτρισμός”, δηλαδή το φαινόμενο που παρατηρείται στο ήλεκτρο.
Στη συνέχεια αποφασίσαμε να κάνουμε το πείραμα με το μπαλόνι .
Κάναμε πολλά πειράματα για τον στατικό ηλεκτρισμό. Πήραμε το μπαλόνι και το τρίψαμε στο κεφάλι μας. Το κρατήσαμε κοντά στα μαλλιά και μετά το αφήσαμε. Το μπαλόνι είχε κολλήσει. Οταν το μπαλόνι και οι τρίχες τρίβονται, αποκτούν το καθένα ένα διαφορετικό είδος ηλεκτρικού φορτίου με αποτέλεσμα να έλκουν το ένα το άλλο.
Τέλος ζωγραφίσαμε το πείραμά μας και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας !