Εορτασμός 25ης Μαρτίου

Διπλή γιορτή στο νηπιαγωγείο μας με ποιήματα, τραγούδια, θεατρική παράσταση, κατασκευές και φυσικά… παρέλαση!

Χρόνια πολλά!

Δράσεις κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας  στις 6 Μαρτίου, τις προηγούμενες μέρες μέσα από διάφορες δράσεις όπως συζητήσεις, κατασκευές, παιχνίδια ρόλων, τραγούδι και δημιουργία αφίσας μάθαμε για:

  • Τη λεκτική βία, τη σωματική βία και τη συναισθηματική βία.
  • Τους αποτελεσματικούς τρόπους για να αποφύγουν ή να σταματήσουν όσους εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορές.
  • Το πώς να είναι συνήγοροι για όσους εκφοβίζονται.
  • Τον τρόπο της αποτελεσματικής επικοινωνίας.
  • Το πώς και από ποιον να ζητήσουν βοήθεια, όταν τη χρειάζονται.

Αφιερώστε χρόνο με τα παιδιά σας να συζητήσετε τι έμαθαν. Παρουσιάστε τους υποθετικά σενάρια εκφοβισμού  και ενθαρρύνετέ τα να σας πουν πώς θα αντιμετώπιζαν κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις.

Προτεινόμενες δράσεις

Κρίσεις θυμού: Πώς να τις αντιμετωπίσω;

Οι κρίσεις θυμού και οι δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων στα παιδιά προσχολικής ηλικίας συνάδει με το αναπτυξιακό τους στάδιο, καθώς τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ακόμα μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Οι κρίσεις θυμού συμβαίνουν επειδή τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας είτε αδυνατούν να εκφράσουν λεκτικά τα συναισθήματά τους, παρουσιάζουν χαμηλή ανοχή στη ματαίωση και επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους με μη αποδεκτό τρόπο είτε επειδή είναι κουρασμένα, πεινασμένα ή βρίσκονται σε υπεδιέργερση.

Αποτελεσματικοί τρόποι για τη  διαχείριση των κρίσεων θυμού είναι:

  • Η διατήρηση της ψυχραιμίας

Τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τη συμπεριφορά του ενήλικα που είναι παρόν στην κρίση θυμού τους. Παραμείνετε ήρεμοι! Το παιδί θα χρειαστεί μικρό χρονικό διάστημα να ηρεμήσει.  Αν φωνάξετε ή θυμώσετε, η ένταση θα αυξηθεί.

  • Η αναγνώριση του συναισθήματος του παιδιού

Το παιδί έχει ανάγκη να καταλάβετε πώς νιώθει εκείνη τη στιγμή. Πείτε “Βλέπω πως έχεις θυμώσει πάρα πολύ γιατί ……..”. Η αναγνώριση του συναισθήματος του, βοηθά το παιδί να νιώσει ότι κατανοείτε την συναισθηματική του κατάσταση και μειώνει την ένταση.

  • Η παροχή επιλογών

Ενδεχομένως, η κρίση θυμού του παιδιού να προέρχεται από την ανάγκη του να ελέγξει μια κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, δώστε στο παιδί επιλογές μέσα σε λογικά πλαίσια. Για παράδειγμα: “Θες να φορέσεις το μπουφάν σου τώρα ή σε 5 λεπτά;”

  • Η διδασκαλία τρόπων διαχείρισης συναισθημάτων

Εξηγήστε στο παιδί  πώς μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του, όταν ηρεμήσει μετά από μια κρίση θυμού. Διδάξτε του τρόπους όπως να παίρνει βαθιές ανάσες, να μετράει μέχρι το 5 ή να χρησιμοποιεί λέξεις αντί για κλάματα.

  • Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος

Οι κρίσεις θυμού μπορεί να είναι τόσο έντονες που να περιλαμβάνουν ρίψεις αντικειμένων που πιθανόν να  προκαλέσουν τραυματισμό. Σε τέτοια περίπτωση, εξηγήστε του ήρεμα ότι δεν είναι ασφαλές, απομακρύνετέ το  από τον χώρο  και οδηγήστε το σε ένα ήσυχο μέρος.

  • Η σταθερότητα στους κανόνες

Είναι σημαντικό να μην υποκύπτετε στις κρίσεις θυμού, γιατί αν το παιδί αντιληφθεί πως αυτή η συμπεριφορά του του προσφέρει αυτό που θέλει, θα αυξηθεί η συχνότητά τους.

  • Η επιβράβευση της σωστής συμπεριφοράς

Κάθε φορά που το παιδί παρουσιάζει επιθυμητό και αποδεκτό τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων του, επιβραβεύστε το λέγοντας : “Μου άρεσε που ηρέμησες και μου είπες με λόγια τι ήθελες”.

Παρόλο που οι κρίσεις θυμού και οι δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι φυσιολογικές για την ανάπτυξή τους, όταν είναι πολύ συχνές, έντονες ή διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ανησυχητικό και ίσως είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Πηγές

Bang, M. (2016). When Sophie gets angry-really, really angry... Scholastic Inc.

Golden, B. (2003). Healthy anger: How to help children and teens manage their anger. OxfordUniversityPress.

Greene, R. W. (2014). The explosive child: a new approach for understanding and parenting easily frustrated, chronically inflexible children. Revised and updated. Harper.

Plummer, D. (2008). Anger management games for children. JessicaKingsleyPublishers.

 

Προτεινόμενες δράσεις για το Σαββατοκύριακο

  1. 2
  2. 3
  3. 1

4

Διαδικασία εγγραφών σε Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025-2026

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία γενικής εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2025-2026 θα πραγματοποιηθούν από 5 έως 31 Μαρτίου 2025. Εγγραφές μετά την 31η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες.

Οι εγγραφές στα δημόσια Νηπιαγωγεία γενικής εκπαίδευσης γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής. Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες στο Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους και σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2025-2026, εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025-26, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2021.

Ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής

Αίτηση γονέων/κηδεμόνων – Δικαιολογητικά εγγραφής

Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
  • Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
  • Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα:

α) τα στοιχεία του προνηπίου-νηπίου για το οποίο αιτούνται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στους γονείς/κηδεμόνες κατάλογο των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή τους μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν το/τα τέκνο/α για το/τα οποίο/α επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμούν να εγγράψουν, έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν μόνοι τους τα στοιχεία του νηπίου-προνηπίου και να τεκμηριώσουν τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας, είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,

β)τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους, την οποία τεκμηριώνουν αναρτώντας σχετικό αποδεικτικό έγγραφο σε ψηφιακή μορφή όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,

γ) τα στοιχεία άλλου/ων τέκνου/ων, που φοιτά/ούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/ουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσουν Βεβαίωση Φοίτησης από τον/τη Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας,

δ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του προνηπίου-νηπίου στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής και στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα Νηπιαγωγείου,

ε) τα στοιχεία των συνοδών των προνηπίων-νηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τη σχολική μονάδα ενώ παράλληλα επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του προνηπίου-νηπίου».

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα εντός της προθεσμίας που ορίζει η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου.

Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται :

α) η αίτηση εγγραφής για το τμήμα πρόωρης υποδοχής ή/και για το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα Νηπιαγωγείου.

β) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ)

γ) Βιβλιάριο υγείας του/της μαθητή/τριας, ή άλλο στοιχείο, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

δ) Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης (οριστικοποίηση) απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του. Μετά την υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες λαμβάνουν ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή τους επιστρέφεται από το Νηπιαγωγείο στους γονείς/κηδεμόνες προκειμένου να γίνουν οι διορθώσεις και να ολοκληρωθεί η υποβολή της μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr). Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται αποδεκτή. Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), η αίτηση μπορεί να υποβληθεί με παρουσία στο Νηπιαγωγείο. Για τον σκοπό αυτό η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) και καταχωρίζει την αίτηση σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που της προσκομίζουν οι γονείς/κηδεμόνες.