Αντίο χειμώνα!

Πριν αποχαιρετήσουμε τον χειμώνα, ας θυμηθούμε τι μάθαμε στο νηπιαγωγείο!

Αρχικά, ακούσαμε τι γνωρίζουν τα παιδιά για τον χειμώνα, συζητήσαμε για αυτή την εποχή και μετά βρήκαμε ευκαιρία για παιχνίδι… χειμωνιάτικο. Αφού φτιάξαμε το δικό μας ζευγάρι γάντια, βγήκαμε στην αυλή του σχολείου μας να βάλουμε τη δική μας “μπουγάδα” με έναν διαφορετικό τρόπο. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν μανταλάκια, για να εξασκήσουν και να ενδυναμώσουν την τριποδική λαβή.

χειμωνας

παιχνιδι με γαντια

Μάθαμε για τον κύκλο του νερού και τις διάφορες φυσικές καταστάσεις που περνάει το νερό σε διαφορετικές συνθήκες.

βροχη

χιονανθρωποι γραφη

Γίναμε μικροί επιστήμονες και κάναμε πειράματα STEAM και φυσικών επιστημών!! Παρατηρήσαμε τα φυσικά φαινόμενα του νερού, προσπαθήσαμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί κάθε φορά πριν κάνουμε ένα πείραμα και στο τέλος προχωρήσαμε στην υλοποίησή τους. Στόχος των ακόλουθων δραστηριοτήτων ήταν να δημιουργηθεί μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική εμπειρία για τα παιδιά ευαισθητοποιώντας τα σχετικά με την επιστήμη και καλλιεργώντας την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητά τους.

πειραμα

 

 

Και όπως μετά από τη βροχή βγαίνει το ουράνιο τόξο, έτσι έγινε και στις τάξεις μας…

ουρανιο τοξο

Στη συνέχεια, μάθαμε τον μύθο της Αλκυόνης, που στο τέλος έγινε πουλάκι, και γιατί οι ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα λέγονται αλκυονίδες μέρες.

αλκυονη

Μιλήσαμε για τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία ναρκη.

Screenshot 20250224 161457 Instagram

Με αφορμή την αφήγηση του παραμυθιού “Ο Γλεντζοφλέβαρος”, συζητήσαμε πώς λέγονται τα μοναδικά δέντρα που ανθίζουν τον χειμώνα και όχι την άνοιξη και φτιάξαμε τις δικές μας αμυγδαλιές.

 

αμυγδαλια

GridArt 20250225 170900819

Τέλος, τον Φεβρουάριο πήγαμε την πρώτη μας εκδρομή στο θέατρο OLVIO για να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Σβήσε το φως”.

εκδρομη

Προτεινόμενες δράσεις

Το Παιχνίδι στις Ηλικίες 4-6 Ετών: Ο Ρόλος του στην Ανάπτυξη του Παιδιού

Το παιχνίδι αποτελεί τη βασική δραστηριότητα των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών, συμβάλλοντας καθοριστικά στη γνωστική, συναισθηματική, κοινωνική και κινητική τους ανάπτυξη. Το παιχνίδι τους γίνεται πιο οργανωμένο, δημιουργικό και συνεργατικό. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και αναπτύσσουν δεξιότητες απαραίτητες για τη σχολική και την κοινωνική τους ζωή.

Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, όπως η συνεργασία και η επίλυση προβλημάτων. Στο παιχνίδι τους χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν σενάρια, υιοθετώντας διαφορετικούς ρόλους και χρησιμοποιούν τα αντικείμενα με συμβολικό τρόπο (π.χ. ένα κουτί γίνεται αυτοκίνητο). Το παιδί αναπτύσσεται συναισθηματικά καθώς μέσα από το συμβολικό παιχνίδι εκφράζει τα συναισθήματά του.

Με το κατασκευαστικό παιχνίδι, τα παιδιά χρησιμοποιούν πηλό, πλαστελίνη και χαρτί για να δημιουργήσουν κατασκευέςπου αναπαριστούν πραγματικά αντικείμενα (π.χ. σπίτια, αυτοκίνητα, ζώα).Ξεκινούν να σχεδιάζουν και να σκέφτονται πριν από την κατασκευή. Συνεργάζονται με άλλα παιδιά για κοινές δημιουργίες και φτιάχνουν ιστορίες μέσα από τις δημιουργίες τους.Η μορφή αυτή του παιχνιδιού ενισχύει τη λεπτή κινητικότητα, τη δημιουργικότητα και τη λογική σκέψη.

Με τα παιχνίδια κανόνων (π.χ. επιτραπέζια, παιχνίδια μνήμης, κάρτες, ομαδικά αθλητικά παιχνίδια)  τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν και να ακολουθούν κανόνες, μαθαίνουν να περιμένουν τη σειρά τους και να αποδέχονται την ήττα,δεξιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αυτοπειθαρχίας.

Η κίνηση είναι σημαντική για την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων. Κινητικά παιχνίδια όπως το τρέξιμο, τα άλματα, η ισορροπία και το ποδήλατο είναι βασικές δραστηριότητες με τις οποίες τα παιδιά αναπτύσσουν την αντοχή, τη δύναμη και την αντίληψη του σώματός τους, βελτιώνουν τον συντονισμό χεριού-ματιού και προάγουν τη σωματική τους υγεία.

Το παιχνίδι στις ηλικίες 4-6 ετών είναι το πιο σημαντικό μέσο μάθησης και η ενίσχυσή του από τους γονείς κρίνεται απαραίτητη για την ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από αυτό, τα παιδιά αποκτούν τις δεξιότητες εκείνες που θα τα βοηθήσουν στο σχολικό πλαίσιο και στην αλληλεπίδραση τους με τους συνομηλίκους τους.

Ενισχύστε το παιχνίδι τους:

  • Προσφέροντας ποικιλία υλικών και ευκαιριών για ελεύθερο παιχνίδι.
  • Συμμετέχοντας ενεργά στο παιχνίδι τους, ενθαρρύνοντας τη φαντασία και τη σκέψη τους.
  • Δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για εξερεύνηση και δοκιμές.
  • Διδάσκοντας κανόνες και ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των μελών της οικογένειας.

 

Πηγές

Fontana, D. (1995). Psychology for teachers. Bloomsbury Publishing.

Hughes, F. P. (Ed.). (2009). Children, play, and development. Sage.

Montessori, M. (2019). The Absorbent Mind. Oxford: Clio Press.

Smith, P., Cowie, H. and Blades, M. (2011). Understanding Children’s  Development (5th edn). Chichester: Wiley.

Wood, D. (1998). How Children Think and Learn (2nd edn). Oxford: Blackwell.

Whitebread, D., Basilio, M., Kuvalja, M., & Verma, M. (2012). The importance of play. Brussels: Toy Industries of Europe.

Zigler, E. F., Singer, D. G., & Bishop-Josef, S. J. (2004). Children’s play: The roots of reading. ZERO TO THREE/National Center for Infants, Toddlers and Families.

 

Προτεινόμενες δράσεις για το Σαββατοκύριακο

  1. Screenshot 20250220 214327 Instagram
  2. Screenshot 20250220 210543 Instagram
  3. Screenshot 20250222 112612 Instagram

Screenshot 20250209 132350 Gallery

 

Η γιορτή της αγάπης

Το νηπιαγωγείο μας σήμερα γέμισε… αγάπη! Συζητήσαμε για το συναίσθημα της αγάπης και είπαμε πώς μπορούμε να δείξουμε την αγάπη μας σε αυτόν που αγαπάμε. Οι δράσεις μας εντός και εκτός τάξης… πολλές!

GridArt 20250214 115756094

Screenshot 20250214 121206 Instagram

GridArt 20250214 124506396

GridArt 20250214 123151973

Προτεινόμενες δράσεις

Η σημασία της προώθησης της αυτονομίας στα παιδιά προσχολικής ηλικίας

Αυτονομία δεν σημαίνει πλήρης ανεξαρτησία, αλλά αναφέρεται στην ικανότητα του παιδιού να παίρνει πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίζει προκλήσεις με υποστήριξη και καθοδήγηση από τους ενήλικες.

Είναι μια σημαντική δεξιότητα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας και της κοινωνικής προσαρμογής του παιδιού. Η ανάπτυξη της αυτονομίας στην προσχολική ηλικία είναι συνυφασμένη με τη συναισθηματική ωρίμανση, την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Η ενίσχυσή της κρίνεται απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού.

Στη θεωρία της αυτοδιάθεσης (Self-Determination Theory), η αυτονομία αποτελεί βασική ψυχολογική ανάγκη που επηρεάζει τόσο τη γνωστική όσο και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Όταν ένα παιδί νιώθει ελεύθερο να λαμβάνει αποφάσεις και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αναπτύσσει το εσωτερικό του κίνητρο, που είναι καθοριστικό για τη μάθηση και την εξέλιξη του.

Το παιδί μαθαίνει μέσα από την αλληλεπίδραση με τον χώρο και τα αντικείμενα. Αυτό συνεπάγεται πως η αυτονομία καλλιεργείται μέσα από ένα καλά δομημένο περιβάλλον που προσφέρει στο παιδί ελευθερία κινήσεων και επιλογών.

Η αυτονομία δεν αναπτύσσεται μόνο στο σχολείο, αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον. Οι γονείς μπορούν να ενισχύσουν την αυτονομία του παιδιού μέσω:

  • Δημιουργίας Σταθερών Ρουτινών

Τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια όταν ξέρουν τι έπεται. Δημιουργήστε σταθερές ρουτίνες για το πρωί, τα γεύματα, το παιχνίδι και τον ύπνο.

  • Επιλογών μέσα στην ημέρα

Επιτρέψτε στο παιδί να κάνει απλές επιλογές, όπως ποιο ρούχο θέλει να φορέσει ή τι φρούτο να φάει.

Προσφέρετε 2-3 επιλογές αντί για ανοιχτές ερωτήσεις (π.χ., “Θέλεις μπανάνα ή μήλο;”).

  • Ενίσχυσης της αυτοεξυπηρέτησης

Διδάξτε το παιδί να ντύνεται, να πλένει τα χέρια του και να τακτοποιεί τα παιχνίδια του.

Βοηθήστε το στην αρχή, αλλά αφήστε το να δοκιμάσει μόνο του, ακόμα κι αν δεν το κάνει τέλεια.

  • Επιβράβευσης της προσπάθειας

Επαινέστε την προσπάθεια: “Μπράβο που προσπάθησες να φορέσεις τα παπούτσια σου μόνος σου!”

Ενθαρρύνετε τη δοκιμή και την ανεξαρτησία ακόμα και αν το παιδί κάνει λάθη.

  • Υπομονής και υποστήριξης

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να μάθουν. Δώστε τους τον χώρο να προσπαθήσουν χωρίς πίεση.

Μην βιάζεστε να παρέμβετε. Αντί να κάνετε κάτι για το παιδί, δείξτε του πώς να το κάνει μόνο του.

  • Ενίσχυσης της ανάληψης ευθυνών

Βάλτε το παιδί να μαζεύει τα παιχνίδια του μετά το παιχνίδι.

Αναθέστε του μικρές δουλειές στο σπίτι, όπως να βάζει τα ρούχα του στο καλάθι με τα άπλυτα ή να στρώνει το τραπέζι.

  • Αποδοχής λαθών και δοκιμών

Το παιδί θα κάνει λάθη και αυτό είναι μέρος της μάθησης. Δείξτε του ότι είναι εντάξει να αποτυγχάνει και να ξαναπροσπαθεί.

 

Ενισχύστε τη λογική του “Μπορώ να το καταφέρω!”.

Με την κατάλληλη καθοδήγηση τόσο στο σχολικό όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον, τα παιδιά μπορούν να εξελιχθούν σε ανεξάρτητες και ικανές προσωπικότητες. Η αυτονομία αποτελεί θεμέλιο για τη μελλοντική μάθηση και επιτυχία του παιδιού.

Η αυτονομία είναι κάτι που καλλιεργείται σταδιακά. Όσο περισσότερο ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει πράγματα μόνο του, τόσο πιο σίγουρο και ανεξάρτητο θα νιώθει!

 

Πηγές

Dweck, C. S. (2019). The New Pschology of Success.

Fontana, D. (1995). Psychology for teachers. Bloomsbury Publishing.

Montessori, M. (2019). The Absorbent Mind. Oxford: Clio Press.

Ryan, R. M. (2017). Self-determination theory: Basic psychological needs in motivation, development, and wellness. Guilford Press.

Smith, P., Cowie, H. and Blades, M. (2011). Understanding Children’s  Development (5th edn). Chichester: Wiley.

Wood, D. (1998). How Children Think and Learn (2nd edn). Oxford: Blackwell.

 

Προτεινόμενες δράσεις για το Σαββατοκύριακο

  1. Screenshot 20250205 210127 Instagram
  2. Screenshot 20250208 084854 Photos
  3. Screenshot 20250206 221900 Instagram

           Screenshot 20250206 220444 Instagram

Εργαστήρια δεξιοτήτων: Η Γη χορεύει

Τα  εργαστήρια δεξιοτήτων με θέμα «Η Γη χορεύει» ολοκληρώθηκαν με επιτυχία! Στόχος των δραστηριοτήτων που έγιναν στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων ήταν

  • Να κατανοήσουν τα παιδιά τι είναι ο σεισμός.
  • Να μάθουν πώς να προστατεύονται κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό.
  • Να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες εκκένωσης και συνεργασίας.

Μέσα από μουσικοκινητικές και ομαδικές δραστηριότητες και δημιουργικές εργασίες, τα παιδιά έμαθαν:

  • Να κάνουν προβλέψεις και να υιοθετούν ορθές συμπεριφορές για την αποφυγή ατυχημάτων και την προστασία σε σχέση με την ενέργεια και τα φυσικά φαινόμενα (π.χ. σεισμός, πλημμύρες κτλ.)
  • Να διευκολύνουν την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με βάση τους στόχους και το πλαίσιο αυτής (π.χ. παιχνίδι, εργασία)
  • Να εκτιμούν τις περιστάσεις και να διατυπώνουν υποθέσεις για πιθανούς κινδύνους, ώστε να λάβουν αποφάσεις για θέματα που τους/τις αφορούν
  • Να συνεισφέρουν σε συνεργατικές δραστηριότητες
  • Να αντιλαμβάνονται τις σχέσεις γειτνίασης (κοντά- μακριά) και σειράς ή διαδοχής (εμπρός-πίσω, πάνω-κάτω κτλ.) σε οργανωμένα (π.χ. τετραγωνισμένα δάπεδα) και μη οργανωμένα περιβάλλοντα (π.χ. στην αυλή ή στο πάρκο) χρησιμοποιώντας διαφορετικά συστήματα αναφοράς (π.χ. σε σχέση με το σώμα ή με άλλα αντικείμενα)
  • Να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των μελών του σώματος για να κινηθούν και να ανταποκριθούν στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος
  • Να διατυπώνουν ερωτήσεις χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες ερωτηματικές λέξεις
  • Να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους
  • Να δημιουργούν απλές κατασκευές με εργαλεία και υλικά της τάξης και της καθημερινής ζωής
  • Να αποκτούν αυθεντικά κίνητρα για τη δημιουργική ανακάλυψη και κατασκευή
  • Να συνεργάζονται για να κατασκευάσουν και να μετασχηματίσουν απλές κατασκευές με σκοπό να επιλύσουν προβλήματα εντός και εκτός της τάξης
  • Να αξιοποιούν με ασφάλεια τα κατάλληλα εργαλεία στις κατασκευές τους

Με χαρά διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και απέκτησαν σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες για την ασφάλειά τους. Η εμπειρία αυτή συνέβαλε στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και στην καλλιέργεια υπευθυνότητας απέναντι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε με τρόπο διασκεδαστικό και δημιουργικό!

Κοπή βασιλόπιτας

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 κόψαμε τη βασιλόπιτα στο νηπιαγωγείο μας. Ευχηθήκαμε ο ένας στον άλλον “Καλή Χρονιά” και περιμέναμε με ανυπομονησία ποιος θα κερδίσει το φλουρί!!

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς για την αγορά της βασιλόπιτας. Ευχόμαστε σε όλους μια χρονιά γεμάτη υγεία και ευτυχία!

GridArt 20250131 144601369