Προτεινόμενες δράσεις
Η Σημασία των Ορίων στα Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας
Με τον όρο όρια αναφερόμαστε στους κανόνες που θέτουν οι ενήλικες στα παιδιά και έχουν σαν στόχο την καθοδήγηση της συμπεριφοράς. Τα όρια παρέχουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν και να μάθουν με ασφάλεια.
Η προσχολική ηλικία είναι πολύ σημαντική περίοδος καθώς τα παιδιά διαμορφώνουν την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά τους. Τα όρια δημιουργούν στο παιδί το αίσθημα της ασφάλειας και του προσφέρουν τη δυνατότητα να μάθει να αυτορρυθμίζεται μέσα σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον (Papalia, Olds & Feldman, 2014). Επίσης, τα σαφή και σταθερά όρια βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τις συνέπειες των πράξεών τους (Berk, L. E., 2018).
Η ύπαρξη σαφών και σταθερών ορίων αναπτύσσει:
- Αίσθημα Ασφάλειας: Τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή όταν γνωρίζουν τις προσδοκίες μας και ποιες είναι οι συνέπειες των ενεργειών τους. Η γνώση αυτή επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνούν το περιβάλλον τους με αυτοπεποίθηση (Gartrell, 2017).
- Αυτοπειθαρχία: Τα παιδιά μαθαίνουν απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχή κοινωνική τους αλληλεπίδραση, όπως τον έλεγχο των παρορμήσεών τους (Kostelnik et al., 2015).
- Κοινωνική Προσαρμογή: Η κατανόηση και η τήρηση των ορίων διευκολύνει την ένταξη των παιδιών σε κοινωνικές ομάδες, αφού μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες και τα δικαιώματα των άλλων (Charlesworth, 2016).
Στρατηγικές για την εφαρμογή ορίων είναι:
- Σαφήνεια και Συνέπεια: Οι κανόνες πρέπει να είναι σαφείς και η εφαρμογή τους πρέπει να γίνεται με συνέπεια. Η έλλειψη συνέπειας ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση και ανασφάλεια στα παιδιά (Gartrell, 2017).
- Θετική Ενίσχυση: Η επιβράβευση της επιθυμητής συμπεριφοράς ενθαρρύνει τα παιδιά να επαναλάβουν αυτές τις συμπεριφορές και ενισχύει την εσωτερίκευση των κανόνων (Kostelnik et al., 2015).
- Ενσυναίσθηση και Διάλογος: Η κατανόηση των συναισθημάτων των παιδιών και η συζήτηση μαζί τους σχετικά με τα όρια βοηθά στην αποδοχή και την κατανόησή τους (Berk, 2018).
Η θέσπιση και η τήρηση ορίων στην προσχολική ηλικία είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Τα όρια προσφέρουν ασφάλεια, ενισχύουν την αυτορρύθμιση και διευκολύνουν την κοινωνική προσαρμογή των παιδιών. Όταν εφαρμόζονται με συνέπεια και σεβασμό, συμβάλλουν στη διαμόρφωση υγιών και υπεύθυνων ατόμων.
Βιβλιογραφία
Berk, L. E. (2018). Development Through the Lifespan (7η έκδ.). Pearson.
Charlesworth, R. (2016). Understanding Child Development (10η έκδ.). Cengage Learning.
Gartrell, D. (2017). Guidance for Every Child: Teaching Young Children to Manage Conflict. Redleaf Press.
Kostelnik, M. J., Soderman, A. K., Whiren, A. P., Rupiper, M. L., & Gregory, K. M. (2015). Guiding Children’s Social Development and Learning (8η έκδ.). Cengage Learning.
Papalia, D. E., Olds, S. W., & Feldman, R. D. (2014). A child’s world: Infancy through adolescence. McGraw-Hill Education.
Προτεινόμενες δράσεις για το Σαββατοκύριακο
3.
4.
5. Μαθαίνοντας τα ρούχα για τον χειμώνα , τα παιδιά μπορούν να τραγουδούν το τραγούδι Let’s rock to get ready for winter by The
Kiboomers στο you tube.