Καλωσήρθατε!!!

Στον ιστότοπο αυτό θα βρείτε νέα, ανακοινώσεις και πληροφορίες για το σχολείο μας
9ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΕΡΑΚΑ.
Επισκεφτείτε τις διάφορες σελίδες μας για να μάθετε περισσότερα.

Εργαστήρια Δεξιοτήτων: «Τρώω υγιεινά για να έχω δόντια γερά!»

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων «Τρώω υγιεινά για να έχω δόντια γερά!», ολοκληρώθηκαν με επιτυχία! Μέσα από τα Εργαστήρια, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν μέσα από βιωματικά παιχνίδια και διάφορες δραστηριότητες, τη σημασία της σωστής φροντίδας των δοντιών τους.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Έμαθαν πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους.
  • Γνώρισαν τόσο τις τροφές που βοηθούν στη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας όσο και όσες μπορεί να την επιβαρύνουν.
  • Ανέπτυξαν θετικές συνήθειες σχετικά με τη στοματική υγιεινή μέσα από παιχνίδια ρόλων και εικαστικές δραστηριότητες.
  • Είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με ειδικούς στον τομέα της οδοντιατρικής, οι οποίοι τους μίλησαν για την αξία της πρόληψης και της τακτικής επίσκεψης στον οδοντίατρο.

1

 

7

2

5

 

3

4

 

Υποδεχτήκαμε στο νηπιαγωγείο μας έναν οδοντίατρο, που πραγματοποίησε ενημερωτική παρουσίαση και προαιρετικό έλεγχο των δοντιών των παιδιών, παρέχοντάς τους πολύτιμες συμβουλές για τη φροντίδα της στοματικής τους υγείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να:

  • Μάθουν με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο τη σημασία της στοματικής υγιεινής.
  • Εξοικειωθούν με τη σωστή τεχνική βουρτσίσματος των δοντιών.
  • Συζητήσουν με τον οδοντίατρο και να εκφράσουν τις απορίες τους.
  • Ξεπεράσουν τυχόν φόβους που σχετίζονται με την επίσκεψη στον οδοντίατρο.

6

Ως επιβράβευση για τη συμμετοχή και την προσπάθειά τους, τα παιδιά έλαβαν ένα μικρό δώρο!

8

Σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε αυτήν την προσπάθεια στο σπίτι, ενισχύοντας τις καθημερινές συνήθειες στοματικής υγιεινής των παιδιών με το βούρτσισμα των δοντιών και την επιλογή υγιεινών τροφών για τη διατροφή τους! Μπορείτε να βουρτσίζετε τα δόντια μαζί τους, να διαβάζετε ιστορίες που σχετίζονται με το θέμα, να φτιάχνετε μαζί το πρωινό τους για το σχολείο με υγιεινές τροφές και όχι τυποποιημένα προϊόντα και να επιβραβεύετε την προσπάθειά τους.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία σας και τη στήριξή σας σε αυτή τη σημαντική δράση. Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν υγιείς συνήθειες που θα τα συνοδεύουν για μια ζωή!

 

Επιτυχής Ολοκλήρωση Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών για την Παιδική Κακοποίηση

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την επιτυχή ολοκλήρωση της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών του 9ου Νηπιαγωγείου Γέρακα σε θέματα αναγνώρισης και πρόληψης της παιδικής κακοποίησης. Η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαρκούς επαγγελματικής ανάπτυξης του προσωπικού μας, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεών μας και τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για όλα τα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι εκπαιδευτικοί διδάχθηκαν από εξειδικευμένους επαγγελματίες θέματα:

  • Αναγνώρισης σημείων κακοποίησης και παραμέλησης
  • Διαχείρισης καταστάσεων και προστασίας των παιδιών
  • Διαμόρφωσης ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
  • Συνεργασίας με αρμόδιους φορείς για την αναφορά και αντιμετώπιση περιστατικών

Συγχαρητήρια στις εκπαιδευτικούς για την ενεργή συμμετοχή τους και την αφοσίωσή τους στην ευαίσθητη αυτή θεματική. Μαζί, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το καλύτερο μέλλον των παιδιών!

9o nhpiagogeio geraka page 0001

Δράσεις κατά της Σχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας  στις 6 Μαρτίου, τις προηγούμενες μέρες μέσα από διάφορες δράσεις όπως συζητήσεις, κατασκευές, παιχνίδια ρόλων, τραγούδι και δημιουργία αφίσας μάθαμε για:

  • Τη λεκτική βία, τη σωματική βία και τη συναισθηματική βία.
  • Τους αποτελεσματικούς τρόπους για να αποφύγουν ή να σταματήσουν όσους εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορές.
  • Το πώς να είναι συνήγοροι για όσους εκφοβίζονται.
  • Τον τρόπο της αποτελεσματικής επικοινωνίας.
  • Το πώς και από ποιον να ζητήσουν βοήθεια, όταν τη χρειάζονται.

Αφιερώστε χρόνο με τα παιδιά σας να συζητήσετε τι έμαθαν. Παρουσιάστε τους υποθετικά σενάρια εκφοβισμού  και ενθαρρύνετέ τα να σας πουν πώς θα αντιμετώπιζαν κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις.

Προτεινόμενες δράσεις

Κρίσεις θυμού: Πώς να τις αντιμετωπίσω;

Οι κρίσεις θυμού και οι δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων στα παιδιά προσχολικής ηλικίας συνάδει με το αναπτυξιακό τους στάδιο, καθώς τα παιδιά σε αυτή την ηλικία ακόμα μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Οι κρίσεις θυμού συμβαίνουν επειδή τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας είτε αδυνατούν να εκφράσουν λεκτικά τα συναισθήματά τους, παρουσιάζουν χαμηλή ανοχή στη ματαίωση και επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους με μη αποδεκτό τρόπο είτε επειδή είναι κουρασμένα, πεινασμένα ή βρίσκονται σε υπεδιέργερση.

Αποτελεσματικοί τρόποι για τη  διαχείριση των κρίσεων θυμού είναι:

  • Η διατήρηση της ψυχραιμίας

Τα παιδιά τείνουν να μιμούνται τη συμπεριφορά του ενήλικα που είναι παρόν στην κρίση θυμού τους. Παραμείνετε ήρεμοι! Το παιδί θα χρειαστεί μικρό χρονικό διάστημα να ηρεμήσει.  Αν φωνάξετε ή θυμώσετε, η ένταση θα αυξηθεί.

  • Η αναγνώριση του συναισθήματος του παιδιού

Το παιδί έχει ανάγκη να καταλάβετε πώς νιώθει εκείνη τη στιγμή. Πείτε “Βλέπω πως έχεις θυμώσει πάρα πολύ γιατί ……..”. Η αναγνώριση του συναισθήματος του, βοηθά το παιδί να νιώσει ότι κατανοείτε την συναισθηματική του κατάσταση και μειώνει την ένταση.

  • Η παροχή επιλογών

Ενδεχομένως, η κρίση θυμού του παιδιού να προέρχεται από την ανάγκη του να ελέγξει μια κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, δώστε στο παιδί επιλογές μέσα σε λογικά πλαίσια. Για παράδειγμα: “Θες να φορέσεις το μπουφάν σου τώρα ή σε 5 λεπτά;”

  • Η διδασκαλία τρόπων διαχείρισης συναισθημάτων

Εξηγήστε στο παιδί  πώς μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του, όταν ηρεμήσει μετά από μια κρίση θυμού. Διδάξτε του τρόπους όπως να παίρνει βαθιές ανάσες, να μετράει μέχρι το 5 ή να χρησιμοποιεί λέξεις αντί για κλάματα.

  • Η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος

Οι κρίσεις θυμού μπορεί να είναι τόσο έντονες που να περιλαμβάνουν ρίψεις αντικειμένων που πιθανόν να  προκαλέσουν τραυματισμό. Σε τέτοια περίπτωση, εξηγήστε του ήρεμα ότι δεν είναι ασφαλές, απομακρύνετέ το  από τον χώρο  και οδηγήστε το σε ένα ήσυχο μέρος.

  • Η σταθερότητα στους κανόνες

Είναι σημαντικό να μην υποκύπτετε στις κρίσεις θυμού, γιατί αν το παιδί αντιληφθεί πως αυτή η συμπεριφορά του του προσφέρει αυτό που θέλει, θα αυξηθεί η συχνότητά τους.

  • Η επιβράβευση της σωστής συμπεριφοράς

Κάθε φορά που το παιδί παρουσιάζει επιθυμητό και αποδεκτό τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων του, επιβραβεύστε το λέγοντας : “Μου άρεσε που ηρέμησες και μου είπες με λόγια τι ήθελες”.

Παρόλο που οι κρίσεις θυμού και οι δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι φυσιολογικές για την ανάπτυξή τους, όταν είναι πολύ συχνές, έντονες ή διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ανησυχητικό και ίσως είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Πηγές

Bang, M. (2016). When Sophie gets angry-really, really angry... Scholastic Inc.

Golden, B. (2003). Healthy anger: How to help children and teens manage their anger. OxfordUniversityPress.

Greene, R. W. (2014). The explosive child: a new approach for understanding and parenting easily frustrated, chronically inflexible children. Revised and updated. Harper.

Plummer, D. (2008). Anger management games for children. JessicaKingsleyPublishers.

 

Προτεινόμενες δράσεις για το Σαββατοκύριακο

  1. 2
  2. 3
  3. 1

4

Διαδικασία εγγραφών σε Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025-2026

Οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία γενικής εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2025-2026 θα πραγματοποιηθούν από 5 έως 31 Μαρτίου 2025. Εγγραφές μετά την 31η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες.

Οι εγγραφές στα δημόσια Νηπιαγωγεία γενικής εκπαίδευσης γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής. Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες στο Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους και σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2025-2026, εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025-26, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2021.

Ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής

Αίτηση γονέων/κηδεμόνων – Δικαιολογητικά εγγραφής

Για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).
  • Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.
  • Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

Για την υποβολή της αίτησης οι γονείς/κηδεμόνες συμπληρώνουν διαδοχικά τα ακόλουθα:

α) τα στοιχεία του προνηπίου-νηπίου για το οποίο αιτούνται την εγγραφή. Το σύστημα διαλειτουργεί με το Μητρώο Πολιτών και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool και παρέχει στους γονείς/κηδεμόνες κατάλογο των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή τους μερίδα, τα οποία είναι σε ηλικία εγγραφής στο Νηπιαγωγείο και τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένα σε άλλη σχολική μονάδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν το/τα τέκνο/α για το/τα οποίο/α επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμούν να εγγράψουν, έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν μόνοι τους τα στοιχεία του νηπίου-προνηπίου και να τεκμηριώσουν τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας, είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,

β)τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας τους, την οποία τεκμηριώνουν αναρτώντας σχετικό αποδεικτικό έγγραφο σε ψηφιακή μορφή όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας,

γ) τα στοιχεία άλλου/ων τέκνου/ων, που φοιτά/ούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/ουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσουν Βεβαίωση Φοίτησης από τον/τη Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας,

δ) εάν επιθυμούν τη φοίτηση του προνηπίου-νηπίου στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής και στο Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα Νηπιαγωγείου,

ε) τα στοιχεία των συνοδών των προνηπίων-νηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τη σχολική μονάδα ενώ παράλληλα επιλέγουν τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του προνηπίου-νηπίου».

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσουν κατά την επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα εντός της προθεσμίας που ορίζει η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου.

Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται :

α) η αίτηση εγγραφής για το τμήμα πρόωρης υποδοχής ή/και για το Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα Νηπιαγωγείου.

β) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ)

γ) Βιβλιάριο υγείας του/της μαθητή/τριας, ή άλλο στοιχείο, από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

δ) Γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., εφόσον υπάρχει, σε περίπτωση μαθητή/τριας με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης (οριστικοποίηση) απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του έτερου γονέα/κηδεμόνα με υπεύθυνη δήλωση του. Μετά την υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες λαμβάνουν ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους για την πορεία της. Εφόσον απαιτηθούν διορθώσεις, η αίτησή τους επιστρέφεται από το Νηπιαγωγείο στους γονείς/κηδεμόνες προκειμένου να γίνουν οι διορθώσεις και να ολοκληρωθεί η υποβολή της μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr). Έπειτα από τις σχετικές διορθώσεις, η αίτηση γίνεται αποδεκτή. Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), η αίτηση μπορεί να υποβληθεί με παρουσία στο Νηπιαγωγείο. Για τον σκοπό αυτό η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) και καταχωρίζει την αίτηση σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που της προσκομίζουν οι γονείς/κηδεμόνες.

Αντίο χειμώνα!

Πριν αποχαιρετήσουμε τον χειμώνα, ας θυμηθούμε τι μάθαμε στο νηπιαγωγείο!

Αρχικά, ακούσαμε τι γνωρίζουν τα παιδιά για τον χειμώνα, συζητήσαμε για αυτή την εποχή και μετά βρήκαμε ευκαιρία για παιχνίδι… χειμωνιάτικο. Αφού φτιάξαμε το δικό μας ζευγάρι γάντια, βγήκαμε στην αυλή του σχολείου μας να βάλουμε τη δική μας “μπουγάδα” με έναν διαφορετικό τρόπο. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν μανταλάκια, για να εξασκήσουν και να ενδυναμώσουν την τριποδική λαβή.

χειμωνας

παιχνιδι με γαντια

Μάθαμε για τον κύκλο του νερού και τις διάφορες φυσικές καταστάσεις που περνάει το νερό σε διαφορετικές συνθήκες.

βροχη

χιονανθρωποι γραφη

Γίναμε μικροί επιστήμονες και κάναμε πειράματα STEAM και φυσικών επιστημών!! Παρατηρήσαμε τα φυσικά φαινόμενα του νερού, προσπαθήσαμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί κάθε φορά πριν κάνουμε ένα πείραμα και στο τέλος προχωρήσαμε στην υλοποίησή τους. Στόχος των ακόλουθων δραστηριοτήτων ήταν να δημιουργηθεί μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική εμπειρία για τα παιδιά ευαισθητοποιώντας τα σχετικά με την επιστήμη και καλλιεργώντας την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητά τους.

πειραμα

 

 

Και όπως μετά από τη βροχή βγαίνει το ουράνιο τόξο, έτσι έγινε και στις τάξεις μας…

ουρανιο τοξο

Στη συνέχεια, μάθαμε τον μύθο της Αλκυόνης, που στο τέλος έγινε πουλάκι, και γιατί οι ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα λέγονται αλκυονίδες μέρες.

αλκυονη

Μιλήσαμε για τα ζωάκια που πέφτουν σε χειμερία ναρκη.

Screenshot 20250224 161457 Instagram

Με αφορμή την αφήγηση του παραμυθιού “Ο Γλεντζοφλέβαρος”, συζητήσαμε πώς λέγονται τα μοναδικά δέντρα που ανθίζουν τον χειμώνα και όχι την άνοιξη και φτιάξαμε τις δικές μας αμυγδαλιές.

 

αμυγδαλια

GridArt 20250225 170900819

Τέλος, τον Φεβρουάριο πήγαμε την πρώτη μας εκδρομή στο θέατρο OLVIO για να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Σβήσε το φως”.

εκδρομη

Προτεινόμενες δράσεις

Το Παιχνίδι στις Ηλικίες 4-6 Ετών: Ο Ρόλος του στην Ανάπτυξη του Παιδιού

Το παιχνίδι αποτελεί τη βασική δραστηριότητα των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών, συμβάλλοντας καθοριστικά στη γνωστική, συναισθηματική, κοινωνική και κινητική τους ανάπτυξη. Το παιχνίδι τους γίνεται πιο οργανωμένο, δημιουργικό και συνεργατικό. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους και αναπτύσσουν δεξιότητες απαραίτητες για τη σχολική και την κοινωνική τους ζωή.

Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, όπως η συνεργασία και η επίλυση προβλημάτων. Στο παιχνίδι τους χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν σενάρια, υιοθετώντας διαφορετικούς ρόλους και χρησιμοποιούν τα αντικείμενα με συμβολικό τρόπο (π.χ. ένα κουτί γίνεται αυτοκίνητο). Το παιδί αναπτύσσεται συναισθηματικά καθώς μέσα από το συμβολικό παιχνίδι εκφράζει τα συναισθήματά του.

Με το κατασκευαστικό παιχνίδι, τα παιδιά χρησιμοποιούν πηλό, πλαστελίνη και χαρτί για να δημιουργήσουν κατασκευέςπου αναπαριστούν πραγματικά αντικείμενα (π.χ. σπίτια, αυτοκίνητα, ζώα).Ξεκινούν να σχεδιάζουν και να σκέφτονται πριν από την κατασκευή. Συνεργάζονται με άλλα παιδιά για κοινές δημιουργίες και φτιάχνουν ιστορίες μέσα από τις δημιουργίες τους.Η μορφή αυτή του παιχνιδιού ενισχύει τη λεπτή κινητικότητα, τη δημιουργικότητα και τη λογική σκέψη.

Με τα παιχνίδια κανόνων (π.χ. επιτραπέζια, παιχνίδια μνήμης, κάρτες, ομαδικά αθλητικά παιχνίδια)  τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν και να ακολουθούν κανόνες, μαθαίνουν να περιμένουν τη σειρά τους και να αποδέχονται την ήττα,δεξιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αυτοπειθαρχίας.

Η κίνηση είναι σημαντική για την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων. Κινητικά παιχνίδια όπως το τρέξιμο, τα άλματα, η ισορροπία και το ποδήλατο είναι βασικές δραστηριότητες με τις οποίες τα παιδιά αναπτύσσουν την αντοχή, τη δύναμη και την αντίληψη του σώματός τους, βελτιώνουν τον συντονισμό χεριού-ματιού και προάγουν τη σωματική τους υγεία.

Το παιχνίδι στις ηλικίες 4-6 ετών είναι το πιο σημαντικό μέσο μάθησης και η ενίσχυσή του από τους γονείς κρίνεται απαραίτητη για την ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από αυτό, τα παιδιά αποκτούν τις δεξιότητες εκείνες που θα τα βοηθήσουν στο σχολικό πλαίσιο και στην αλληλεπίδραση τους με τους συνομηλίκους τους.

Ενισχύστε το παιχνίδι τους:

  • Προσφέροντας ποικιλία υλικών και ευκαιριών για ελεύθερο παιχνίδι.
  • Συμμετέχοντας ενεργά στο παιχνίδι τους, ενθαρρύνοντας τη φαντασία και τη σκέψη τους.
  • Δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για εξερεύνηση και δοκιμές.
  • Διδάσκοντας κανόνες και ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των μελών της οικογένειας.

 

Πηγές

Fontana, D. (1995). Psychology for teachers. Bloomsbury Publishing.

Hughes, F. P. (Ed.). (2009). Children, play, and development. Sage.

Montessori, M. (2019). The Absorbent Mind. Oxford: Clio Press.

Smith, P., Cowie, H. and Blades, M. (2011). Understanding Children’s  Development (5th edn). Chichester: Wiley.

Wood, D. (1998). How Children Think and Learn (2nd edn). Oxford: Blackwell.

Whitebread, D., Basilio, M., Kuvalja, M., & Verma, M. (2012). The importance of play. Brussels: Toy Industries of Europe.

Zigler, E. F., Singer, D. G., & Bishop-Josef, S. J. (2004). Children’s play: The roots of reading. ZERO TO THREE/National Center for Infants, Toddlers and Families.

 

Προτεινόμενες δράσεις για το Σαββατοκύριακο

  1. Screenshot 20250220 214327 Instagram
  2. Screenshot 20250220 210543 Instagram
  3. Screenshot 20250222 112612 Instagram

Screenshot 20250209 132350 Gallery