25 Μαρτίου -φύλλα εργασίας

Οι εργασίες μας με τους ήρωες της Επανάστασης του 1821

Ο τσολιάς και το καραβάκι του Πέτρου από τα Ελληνάκια!!! 

Το καραβάκι και ο τσολιάς του Ιάσωνα!!!!

και το τσολιαδάκι του Διονύση!!!!Μπράβο παιδιά σε όλους σας!!!!!

Σας στέλνω κάποια  φύλλα εργασίας σχετικά με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την 25η Μαρτίου 1821.

Και δύο πίνακες αναφοράς για βοήθεια!!!

25η Μαρτίου 1821

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή.

Είναι θρησκευτική γιορτή γιατί γιορτάζει η εκκλησία μας τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου δηλαδή το χαρμόσυνο μήνυμα ότι θα γίνει η μητέρα του Χριστού.

Είναι όμως και εθνική γιορτή γιατί η πατρίδα μας γιορτάζει τον ξεσηκωμό του γένους μας ενάντια στους Τούρκους κατακτητές. Ο λαός μας έμεινε 400 περίπου χρόνια σκλαβωμένος από τους Τούρκους.

Συγκεντρώθηκαν λοιπόν οι οπλαρχηγοί στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στις 25 Μαρτίου του 1821 και ορκίστηκαν κάτω από τη σημαία που έγραφε «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» να αγωνιστούν για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους Τούρκους.

400 ολόκληρα χρόνια σκλαβιάς!

Το παιδομάζωμα ήταν ίσως η μεγαλύτερη πληγή για τον ελληνισμό στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας….Ο Τούρκος απεσταλμένος εμφανιζόταν στα χωριά και απαιτούσε να παρουσιαστούν μπροστά του όλοι οι πατεράδες με τους γιους τους. Από αυτούς διάλεγε τους πιο καλοφτιαγμένους και δυνατούς, για να γίνουν γενίτσαροι….

Κρυφό σχολείο: Η παράδοση αναφέρει πως επί εποχή τουρκοκρατίας υπήρχαν τα κρυφά σχολειά. Σύμφωνα με αυτήν τα παιδιά έτρεχαν νύχτα στα όρη και στα βουνά, μες στους λύκους, να πάνε κρυφά απ’ τους Tούρκους στο γειτονικό μοναστήρι, να μάθουν γράμματα, με δάσκαλο έναν παπά…

Η 25η Μαρτίου 1821 καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης.

Μην αντέχοντας άλλο τη σκλαβιά, οι Έλληνες πήραν τα όπλα τους και ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων! Πολέμησαν ηρωικά για την ελευθερία τους!

Κλέφτες και Αρματολοί

  • Πολλοί ήταν οι Έλληνες που αντιστάθηκαν στην οθωμανική κυριαρχία! Ανάμεσά τους οι Κλέφτες που ζούσαν κυρίως στα βουνά! Ήταν αγαπητοί στο λαό γιατί εναντιώνονταν στους πλούσιους Τούρκους και παράλληλα βοηθούσαν τους καταπιεσμένους Έλληνες
  • Οι Τούρκοι για να τους αντιμετωπίσουν , χρησιμοποίησαν ένοπλες ομάδες πρώην κλεφτών ή άλλων οπλαρχηγών, προκειμένου να περιορίσουν τη δράση των κλεφτών. Ήταν οι λεγόμενοι Αρματολοί!
  • Και στον παρακάτω σύνδεσμο ακούστε το τραγούδι για τα κλεφτόπουλα

https://youtu.be/e_mvONNVdIc

Τι κάνει έναν άνθρωπο ήρωα;

Ήρωας είναι κάποιος που αγωνίζεται με θάρρος και με τόλμη για να βοηθήσει τους άλλους και ας βάζει σε κίνδυνο τη δική του τη ζωή!

Άλλοι αγωνίζονταν με όπλα ενώ κάποιοι άλλοι εμψύχωναν το λαό με το λόγο τους.

Ένας από αυτούς ο μεγάλος συγγραφέας και επαναστάτης

“Ρήγας Φεραίος”

Και εδώ ακούστε το θούριο του Ρήγα Φεραίου:

https://youtu.be/qwuOKIfoNjY

Ελληνική σημαία

Και εδώ θα ακούσετε το τραγούδι: Είσαι το φλάμπουρο

https://youtu.be/wBd8knKMmgQ

Η επιλογή των χρωμάτων έγιναν για να συμβολίζει το

γαλάζιο της θάλασσας και το λευκό των κυμάτων.

ελ greece.gif

Η πιο διαδεδομένη θεωρία για το πλήθος των λωρίδων, είναι ότι

συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης «ελευθερία ή θάνατος».

Οι πέντε κυανές τις συλλαβές «Ε-λευ-θε-ρί-α»

και οι τέσσερις λευκές «ή θά-να-τος»

Η άνοιξη μέσα από έργα τέχνης

«Την άνοιξη αν δε τη βρεις τη φτιάχνεις» είχε γράψει ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.     
Αγαπημένα παιδιά μπορείτε να ξαναδείτε το βίντεο για την Άνοιξη και να ακούσετε ξανά το τραγούδι στους παρακάτω συνδέσμους
Η άνοιξη μέσα από έργα τέχνης
 Αποφασίσαμε να  φέρουμε  την άνοιξη στην τάξη μας,  μέσα από τα έργα σπουδαίων ζωγράφων. Άλλωστε η επαφή των παιδιών  με έργα τέχνης προσφέρει πλούσια ερεθίσματα για την  καλλιέργεια της αισθητικής τους και τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν μια προσωπική σχέση με τον πολιτισμό.
Mπήκε η Άνοιξη. Η εποχή που έχει ταυτιστεί με την Ομορφιά, τον Έρωτα και την Αναγέννηση όσο καμιά άλλη. Τις δύσκολες αυτές μέρες η Άνοιξη φέρνει την Ελπίδα ότι σύντομα όλα θα είναι καλύτερα. Αυτό ακριβώς το μήνυμα έχουν και οι περισσότεροι πίνακες διάσημων ζωγράφων για την Άνοιξη.
7 από τους πιο γνωστούς είναι οι ακόλουθοι:

Γεώργιος Ιακωβίδης, «Άνοιξη», 1927

Ο Γεώργιος Ιακωβίδης ήταν Έλληνας ζωγράφος κι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κινήματος του νατουραλισμού της Σχολής του Μονάχου. Στα χρόνια της παραμονής του στη Γερμανία, τα θέματα του ήταν κυρίως σκηνές της καθημερινής ζωής, ιδίως συνθέσεις με παιδιά, εσωτερικά σπιτιών, νεκρές φύσεις και λουλούδια αλλά με την επιστροφή του στην Ελλάδα στράφηκε προς τη δημιουργία πορτραίτων και υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες προσωπογράφους. Η δικιά του «Άνοιξη» είναι μια νέα κοπέλα με κατάλευκο δέρμα και ερωτική διάθεση που σπάει τη βαρύτητα που χαρακτηρίζει το περιβάλλον της.
Sandro Botticelli, Primavera – 1478
«Η Άνοιξη» ή «Primavera», επίσης γνωστή ως «Η Αλληγορία της Άνοιξης», είναι ένα έργο τέμπερας μεγάλων διαστάσεων του διακεκριμένου καλλιτέχνη της Ιταλικής Αναγέννησης, Sandro Botticelli και χρονολογείται περίπου το 1478 μ.Χ. Το θέμα του πίνακα που εκτίθεται στην Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία λέγεται ότι το εμπνεύστηκε από την περιγραφή της άνοιξης από το βιβλίο του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου, «Ημερολόγιο», αλλά και από τους στίχους του Angelo Ambrogini, ποιητή και φίλου του, ο οποίος ήταν γνωστός με το παρατσούκλι Πολιτσιάνο.
Claude Monet, «Μονοπάτι στον Κήπο του Μονέ στο Giverny» – 1902
Αν θαυμάζοντας έναν όμορφο πίνακα έχετε ονειρευτεί ότι είστε και εσείς κομμάτι του, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το σπίτι και τους κήπους του διάσημου ζωγράφου Claude Monet στην επαρχία Giverny στην Βόρεια Γαλλία. Ο ιδρυτής του Ιμπρεσιονισμού, όπως χαρακτηρίζεται, πέρασε στην ιστορία για τα ονειρεμένα τοπία που αποτύπωνε στους πίνακές του με τις χαρακτηριστικές ιαπωνικές γέφυρες, τις κλαίουσες ιτιές και τα ατελείωτα νούφαρα.
Vincent Van Gogh, «Ψάρεμα την Άνοιξη» – 1887

Ο Vincent van Gogh ήταν Ολλανδός ζωγράφος. Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά το θάνατό του η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Ένα από τα αγαπημένα του θέματα ήταν η άνοιξη και ένας από τους γνωστότερους πίνακες του αυτός με τίτλο «Ψάρεμα την Άνοιξη».

Francisco Goya, «Οι Ανθοπώλες της άνοιξης», 1786
Ο Francisco Goya ήταν Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης. Υπήρξε ζωγράφος της βασιλικής αυλής της Ισπανίας προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε τρεις γενιές μοναρχών. Θεωρείται ο σπουδαιότερος Ισπανός καλλιτέχνης, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου. Το έργο του, που ανήκει στην περίοδο του ροκοκό και του ρομαντισμού, περιλαμβάνει περισσότερους από 700 πίνακες. Ένας εξ αυτών είναι «Οι Ανθοπώλες της άνοιξης» στον οποίο ροδαλά, στρογγυλά πρόσωπα και καμπύλες γραμμές προσωποποιούν την πιο όμορφη εποχή του χρόνου.
John Millais, «Άνοιξη (Ανθισμένες Μηλιές)», 1856-59
Ο Σερ John Millais ήταν Άγγλος ζωγράφος και εικονογράφος, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Βικτωριανής εποχής και ιδρυτικό μέλος (1848) της καλλιτεχνικής κίνησης στην Αγγλία, που είναι γνωστή ως «Προραφαηλιτική Αδελφότητα». Ο πίνακας του με τίτλο «Άνοιξη (Ανθισμένες Μηλιές) μας μεταφέρει σε ένα ανοιξιάτικο πικ νικ στη φύση, όπου οι αμέτρητες ανθισμένες μηλιές συμβολίζουν την αφθονία που συνδέεται με τη συγκεκριμένη εποχή.
Paul Gauguin, «Ιερή Άνοιξη», 1894

Ο Paul Gauguin ήταν σημαντικός Γάλλος ζωγράφος, εκπρόσωπος του ρεύματος του μεταϊμπρεσιονισμού και έντονα πειραματικός καλλιτέχνης που επηρέασε τα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης. Ο τίτλος του συγκεκριμένου έργου, που είναι εμπνευσμένο από την πρώτη επίσκεψη του Paul Gauguin στην Ταϊτή και τον πολιτισμό των ιθαγενών, στην τοπική γλώσσα είναι «Nave Nave Moe». Τα έντονα χρώματα του ρεύματος του κλουασονισμού αποδίδουν με ζωντανό τρόπο το ανοιξιάτικο τοπίο των τροπικών νησιών της Πολυνησίας.

Μελετήστε, παρατηρήστε, συζητήστε με τα παιδιά και ύστερα μην ξεχάσετε να βγείτε στην αυλή και να δείτε την πραγματική άνοιξη, τα χρώματα και τις μυρωδιές της. Γιατί εδώ είναι το εποπτικό υλικό. Η ζωή είναι εκεί, έξω…

Η κυρά Σαρακοστή

Μπορείτε να ακούσετε και το τραγούδι της κυρά Σαρακοστής στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?

Εδώ μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας Σαρακοστή με σχήματα και χρώματα!!

Και τώρα η συνταγή μας για τη Σαρακοστή με ζυμάρι

Συστατικά

  • 540 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. αλάτι
  • 250 γρ. νερό
  • γαρίφαλο, για διακόσμιση

Μέθοδος Εκτέλεσης

Η «κυρά-Σαρακοστή» λειτουργούσε ως ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο το οποίο βοηθούσε «τους παλιούς» να μετρούν τις εβδομάδες που μεσολαβούσαν από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα. Συνήθως, ήταν η ζωγραφιά, μιας γυναίκας με μαντήλι στο κεφάλι, επτά πόδια, σταυρωμένα χέρια –επειδή προσευχόταν– και χωρίς στόμα, διότι νήστευε όλη αυτή την περίοδο. Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από το Σάββατο που ακολουθούσε μετά την Καθαρά Δευτέρα, η κυρά-Σαρακοστή «έχανε» ένα πόδι. Το τελευταίο μάλιστα, το οποίο κοβόταν το μεγάλο Σάββατο, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας το τοποθετούσαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και σε όποιον τύχαινε, του έφερνε καλή τύχη (κάτι σαν το φλουρί της Βασιλόπιτας)! Εκτός από χαρτί, η κυρά-Σαρακοστή μπορεί να φτιαχτεί επίσης από ύφασμα, αλλά και από ζυμάρι. Είναι το αλατόζυμο ένα ωραίο υλικό που επειδή έχει πάρα πολύ αλάτι δεν χαλάει για πάρα πολύ καιρό – έχει τις ιδιότητες του πηλού ή της πλαστελίνης.

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
  • Βάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι σε ένα λεκανάκι και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.
  • Πλάθουμε την Κυρά Σαρακοστή με το ζυμάρι φτιάχνοντας το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο, τα πόδια της, τη διακοσμούμε όπως θέλουμε και τη βάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά.  Μας ενδιαφέρει να στεγνώσει και όχι να «ψηθεί».
  • Καλή επιτυχία!!!!

Και εδώ η δική σας Σαρακοστή με ζυμαράκι!!!

του Πέτρουτου Ιάσωνα    της Κωνσταντίνας Τζούτι 

του Διονύση του Μάνου του Χαράλαμπου και της Μαρίας 

 

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Τραγούδια και  για τις Αποκριές

https://www.youtube.com/watch?v=343ytIV5wn8&ab_channel=JuniorExplorers

https://youtu.be/UQEcVpU6wo8

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Παιχνίδια με μπαλόνια!

Αναγραμματισμός με  αποκριάτικες λέξεις!!!

https://wordwall.net/play/11660/669/414

 

 

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ -ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ

 

Με την Καθαρά Δευτέρα έρχεται και το τέλος των Αποκριών. Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 7 εβδομάδες!

Το έθιμο του Χαρταετού

Το πέταγμα του χαρταετού στα ύψη και ο χορός του με τον άνεμο, ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής!!!!

Το έθιμο αυτό είναι πολύ παλιό και ήρθε από την Κίνα!

Πίστευαν ότι όσο ψηλότερα ανεβεί ο αετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι.

Παιδάκια μου κι εδώ οι χαρταετοί που φτιάξατε εσείς!!!!!!Πανέμορφοι μπράβο σε όλους σας!!!!

Της Κωνσταντίνας Τζούτι, του Διονύση και του Ιάσωνα!!!!

 

Κι εδώ του Κωνσταντίνου, του Χαράλαμπου και της Μαρίας!!!!!

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

6 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Με λίγα λόγια ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια κατάσταση επαναλαμβανόμενη, κατευθύνεται σε συγκεκριμένα παιδιά από παιδιά (πολλές φορές και ομάδα παιδιών) που υπερέχουν σωματικά και έχουν ως αποτέλεσμα το παιδί που εκφοβίζεται να νοιώθει απομονωμένο, να βιώνει άγχος και φόβο, να παρουσιάζει σχολική άρνηση και διάφορες συναισθηματικές δυσκολίες.

Γενικά ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να περιλαμβάνει :
Χτυπήματα
-Απειλές, εκβιασμό, πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδία , διάδοση φημών
-Εσκεμμένο αποκλεισμό μαθητών από διάφορες κοινωνικές και σχολικές δραστηριότητες,
-Σεξουαλική παρενόχληση
-Κλοπές ή και Ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού που βιώνει εκφοβισμό
-Ηλεκτρονικό bullying / cyberbullying. Το cyberbullying είναι ο εκφοβισμός που προκαλείται διαμέσου της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών

 

Τις περισσότερες φορές τα παιδιά που βιώνουν εκφοβισμό δεν το λένε σε κανένα γιατί:
Ντρέπονται.
    -Η ντροπή είναι ένα συναίσθημα που ακολουθεί τον σχολικό εκφοβισμό καθώς τα παιδιά νοιώθουν ότι όλοι γελάνε μαζί τους
    -Φοβούνται.
  -Τα παιδιά θεωρούν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι και φοβούνται ότι ο οποιοσδήποτε χειρισμός θα θυμώσει το παιδί ή τα παιδιά      που  το εκφοβίζουν και τα πράγματα θα χειροτερεύσουν
-Νοιώθουν ότι φταίνε.

   -Η σκέψη των παιδιών είναι ενοχική και ιδιαίτερα σε καταστάσεις βίας. Θεωρούν ότι εκείνα φταίνε, ότι εκείνα προκάλεσαν αυτή την κατάσταση
   -Σκέφτονται ότι θα απογοητεύσουν / στενοχωρήσουν τους γονείς τους.
Όλα τα παιδιά αποζητούν την αγάπη και τον θαυμασμό των γονιών τους. Θεωρούν λοιπόν ότι αν μάθουν οι γονείς τους αυτό που συμβαίνει θα απογοητευτούν και θα στενοχωρηθούν.

 

Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει:
-Να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά του παιδιού τους. Οποιαδήποτε ξαφνική και χωρίς εμφανή αιτία αλλαγή στη συμπεριφορά τους, στη διάθεση τους, στην όρεξη τους, στον ύπνο τους, στη γνώμη τους για κάποια άτομα, στη σχολική τους παρουσία, στην σχολική τους επίδοση πρέπει να τους προβληματίσει και διακριτικά να διερευνήσουν τι συμβαίνει.
Εάν αντιληφθούν ότι το παιδί τους βιώνει εκφοβισμό θα πρέπει σε πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης να κουβεντιάσουν με το παιδί τους για την εμπειρία του και γενικά για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού
-Να απενοχοποιήσουν το παιδί.
-Να εξηγήσουν στο παιδί ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του φέρεται έτσι
-Να επιβραβεύσουν το παιδί που συμμετείχε στην κουβέντα και αποκάλυψε σημαντικά πράγματα
-Να μην βάλουν το παιδί σε διαδικασίες αντεκδίκησης. Δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα
-Να αναδείξουν στο παιδί τη σημασία του να έχει επικοινωνία με το δάσκαλο και να εξηγήσουν τη διαφορά του «μαρτυράω» από το «ζητάω» βοήθεια
-Να θυμούνται ότι ο στόχος είναι να βοηθήσουν το παιδί τους και όχι να τιμωρηθεί το άλλο παιδί
-Να επικοινωνήσουν με το δάσκαλο
Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, δωρεάν και ανώνυμα, η οποία είναι στελεχωμένη με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και λειτουργεί όλο το 24ώρο.

Πηγή: ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 

Tο φαινόμενο που έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις και στη χώρα μας και η αντιμετώπισή του πρέπει να κινηθεί τόσο προς το πλευρό των θυμάτων και την στήριξή τους, όσο και μακριά από τις εύκολες και ανέξοδες ενοχοποιήσεις των θυτών, που και αυτοί θύματα είναι, από πολλές απόψεις.

Μόνο με ενεργοποίηση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, της πολιτείας και της οικογένειας μπορεί να καταπολεμηθεί , να εξηγηθεί και κυρίως να προληφθεί η ενδοσχολική βία.

 

Τσικνοπέμπτη

Καλημέρα σε όλους και καλή Τσικνοπέμπτη!!!!

  • Στη μέση της Αποκριάς, βρίσκεται και η «Τσικνοπέμπτη». Την ημέρα αυτή συνηθίζεται να τρώμε ψητό κρέας στα κάρβουνα, εξ ου και το όνομά της, από τον καπνό που ονομάζεται «τσίκνα».

Σας στέλνω κάποια φυλλάδια για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι!!!Καλές δημιουργίες παιδιά!!!

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

ΑΠΟΚΡΙΑ-ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
  • Το καρναβάλι έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Οι μάσκες που φοράμε τις Απόκριες, δεν είναι άλλο από μια εξέλιξη των αρχαίων προσωπείων που φορούσαν οι ηθοποιοί, όταν έπαιζαν στις θεατρικές παραστάσεις που δίνονταν προς τιμήν του θεού Διονύσου.
  • Η  λέξη «Απόκριες» είναι σύνθετη από τις λέξεις «από» και «κρέας». Σημαίνει δλδ, την αποχή από το κρέας την τελευταία εβδομάδα του τριωδίου, που μας προετοιμάζει για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει)
  • Οι Απόκριες διαρκούν 3 εβδομάδες, γι’αυτό και η περίοδος αυτή ονομάζεται Τριώδιο. Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών λέγεται και «Προφωνή«, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται «Κρεατινή» ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Η τρίτη εβδομάδα λέγεται «Τυρινή ή της Τυροφάγου«, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Στη μέση της Αποκριάς, βρίσκεται και η «Τσικνοπέμπτη». Την ημέρα αυτή συνηθίζεται να τρώμε ψητό κρέας στα κάρβουνα, εξ ου και το όνομά της, από τον καπνό που ονομάζεται «τσίκνα».
Το έθιμο του Καρναβαλιού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας και γιορτάζεται με διάφορα έθιμα ανά περιοχή που έχουν ιδιαίτερο ξεχωριστό χαρακτήρα.