Τοπική Ιστορία

Κατά το σχολικό έτος 2021-2022 το σχολείο μας υλοποίησε το πολιτιστικό πρόγραμμα “Εξερευνούμε την πόλη μας – Μαθαίνουμε την ιστορία της” με την συμμετοχή των μαθητών του Γ2 τμήματος.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Φ. Τζιώρα, Ν. Καρατζήμος, Κ. Γιαννάκη.

Δημιουργήθηκε αφίσα βασιζόμενη στη συμβολή της πόλης στον Ηπειρωτικό Διαφωτισμό

καθώς και φύλλο εργασίας που χρησιμοποιήθηκε από τους μαθητές στις 7/4/2022, ημερομηνία που πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα σημεία ενδιαφέροντος του συγκεκριμένου ιστορικού περιπάτου.

Κορυφαίος Διδάσκαλος του Ηπειρωτικού Διαφωτισμού ήταν ο Α. Ψαλίδας. Οι μαθητές/τριες αφού μελέτησαν υλικό που τους δόθηκε από βιβλία και συγκεκριμένες ιστοσελίδες συνέγραψαν τις παρακάτω εργασίες:

Βιογραφία Αθανασίου Ψαλίδα

Ψαλίδας-Διδασκαλία-Συνεισφορά στον αγώνα

Ψαλίδας-Γλώσσα-Βηλαράς-Αλή Πασάς-Μπαλαναίοι

Στο τέλος οι μαθητές απάντησαν στο παρακάτω ερωτηματολόγιο:

Ερωτηματολόγιο Ιστορικού Περιπάτου

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών επισκέψεων στο Κάστρο της πόλης, οι μαθητές/τριες κατέγραψαν τα σημεία ενδιαφέροντος της Νοτιανατολικής Ακρόπολης (Ιτς Καλέ) τα οποία μπορούμε να δούμε παρακάτω:

Στις 13,14 και 15/5/2022 οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν τις Καστροπολιτείες της Μονεμβασιάς και του Μυστρά με σκοπό τη βιωματική τους επαφή με το μεγαλείο και την αίγλη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

.jpg

Επίσης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω τις Βυζαντινές τοιχογραφίες του Μυστρά με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με τις Παλαιολόγιες τοιχογραφίες.

IMG 0fee74777b2065fd9540540285d2c4f3 V      thumbnail 5thumbnail 18

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης ανατροφοδοτείται το εκπαιδευτικό  έργο, καθώς με τρόπο άμεσο και φυσικό ενισχύεται η φιλομάθεια, η ευαισθησία και η πνευματική καλλιέργεια των παιδιών.