Μανιτάρια

Κατά το σχολικό έτος 2011-12 η Περιβαλλοντική Ομάδα του 9ου Γυμνασίου (τμήμα Α1) υλοποιεί πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα: “Μανιτάρια – ένας παραμυθένιος μικρόκοσμος”

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ζαφείρης Κωνσταντίνος, Παδιώτης Ιωάννης.

Για να οριοθετήσουμε το θέμα και να τονίσουμε τα κυριότερα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν δημιουργήσαμε μαζί με τους μαθητές τον παρακάτω εννοιολογικό χάρτη.

Εννοιολογικός χάρτης για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα τα μανιτάρια

Στα πλαίσια του προγράμματος ο γεωπόνος κ. Βασδέκης Στάθης, τον οποίο και ευχαριστούμε, προσεκλήθη στο σχολείο μας, μίλησε και συζήτησε με τους μαθητές σχετικά με το θέμα.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα τμήμα της παρουσίασης που ευγενικά μας παραχώρησε για δημοσίευση.

Δείτε το στο slideshare.net

Παρουσίαση – συζήτηση για τα μανιτάρια

Ορισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις που προέκυψαν από τη συζήτηση.

1. Τι είναι ένα μανιτάρι;

Τα μανιτάρια δεν ανήκουν ούτε στο ζωικό ούτε στο φυτικό βασίλειο, είναι μύκητες.

2. Ποια είναι η αξία τους στο φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα;

Έχουν πολύ μεγάλη αξία. Τα μανιτάρια ως ετερότροφοι οργανισμοί διασπούν την νεκρή ύλη (π.χ. πεσμένα φύλλα, σάπιοι κορμοί δένδρων). Λειτουργούν δηλαδή ως αποικοδομητές μετατρέποντας τα οργανικά συστατικά σε ανόργανα και έτσι τρέφονται και αναπτύσσονται οι υπόλοιποι οργανισμοί του δάσους (π.χ. δένδρα)

3. Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Επίσης περιέχουν ελάχιστα λιπαρά αποτελώντας μια ιδανική πρόταση υγιεινής διατροφής.

4. Πόσες ποικιλίες υπάρχουν;

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2.500 και σε όλο τον κόσμο 1.000.000

5. Πως μπορούμε να προστατευθούμε από τα δηλητηριώδη μανιτάρια;

Είναι πολύ δύσκολο. Ακόμη και έμπειροι συλλέκτες έχουν κάνει λάθος. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, σε κάθε περίπτωση μαζεύουμε μόνο αυτά για τα οποία είμαστε 100% σίγουροι. Επίσης δεν εμπιστευόμαστε φωτογραφίες μανιταριών ή οδηγούς γιατί οι διαφορές μεταξύ ενός βρώσιμου και ενός τοξικού μανιταριού ορισμένες φορές είναι ελάχιστες. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το δηλητήριο ενός μανιταριού πρώτα επιδρά στον οργανισμό καταστρέφοντας ζωτικά όργανα και μετά εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα οπότε είναι αργά για οποιαδήποτε θεραπεία.

6. Από τι απειλούνται;

Από την ανεξέλεγκτη συλλογή και από τη γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος

7. Πως πρέπει να τα συλλέγουμε;

Κουνάμε λίγο το επάνω μέρος και μετά τα κόβουμε προσεκτικά, τοποθετώντας στο κομμένο μέρος λίγα φύλλα ώστε μετά ο οργανισμός να αναπτυχθεί ξανά. Σε κάθε περίπτωση συλλέγουμε μόνο αυτά που χρειαζόμαστε για φαγητό.

8. Πότε αναπτύσσονται και ποια είναι η κατάλληλη εποχή για συλλογή.

Την άνοιξη και το φθινόπωρο μετά από βροχές.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

Όταν μάθαμε ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας έχει αναπτύξει πρόγραμμα με θέμα τα μανιτάρια αποφασίσαμε να το επισκεφθούμε και να συμμετάσχουμε στις σχετικές δραστηριότητες. Οι εγκαταστάσεις του κέντρου βρίσκονται μέσα σ΄ ένα υπέροχο δασικό οικοσύστημα στην άκρη του οποίου βρίσκεται η λίμνη του Ζηρού.

Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα του Κέντρου αλλά δυστυχώς η συγκομιδή μας σε μανιτάρια ήταν πενιχρή καθώς οι καιρικές συνθήκες τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν κατάλληλες για την ανάπτυξή τους.

Πηγές – Σχετικοί σύνδεσμοι:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *