Ο υπολογιστής (computer) έχει βαθιές ρίζες που φτάνουν μέχρι και την αρχαιότητα. 4500 χρόνια πριν το 2400 π.Χ. ο υπολογιστής ήταν ο άβακας. Εργαλείο που έχουμε στο σχολείο στις τάξεις δημοτικού για να κάνουμε απλές προσθαφαιρέσεις. Το 100 π.Χ. ο λεγόμενος «μηχανισμός των αντικυθήρων» είναι ένας υπολογιστής της αρχαιότητας, μια μηχανή που υπολόγιζε με πολύ καλή ακρίβεια τη θέση των άστρων στον ουρανό. Πολλοί άλλοι ανάλογοι μηχανισμοί μέχρι τον μεσαίωνα.
Για τον «ηλεκτρονικό» υπολογιστή όπως τον γνωρίζουμε σήμερα τις βάσεις έβαλαν πολλοί επιστήμονες με πρωτοπόρους τον Άγγλο Τσαρλς Μπάμπατζ που θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου υπολογιστή αλλά και τον Άλαν Τιούρινγκ που φέτος γυρίστηκε ταινία για αυτόν και την επιτυχία του να αποκωδικοποιήσει τα κωδικοποιημένα σήματα που ελάμβαναν τα γερμανικά υποβρύχια, με το υπολογιστή που κατασκέυασε. Πολλοί άλλοι σπουδαίου επιστήμονες έβαλαν θεμέλιους λίθους στην επιστήμη των υπολογιστών όπως ο Μπουλ και η δυαδική άλγεβρα που προς τιμή του ονομάστηκε «άλγεβρα Μπουλ».
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής δεν είναι παρά μια μηχανή που κάνει γρήγορα πράξεις. Εμείς του δίνουμε τα αριθμητικά δεδομένα και ο υπολογιστής «υπολογίζει» τα αποτελέσματα που εμείς θέλουμε κάθε φορά και πάντα ανάλογα με τα δεδομένα που αρχικά δώσαμε.
Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής δέχεται ηλεκτρικά σήματα τα οποία μεταφράζει σε 0 και 1 και με τον τρόπο αυτό αναπαριστά οποιαδήποτε σειρά ηλεκτρικών σημάτων σε αριθμούς. Στη συνέχεια στα εσωτερικά του κυκλώματα κάνει τις πράξεις ανάμεσα στους αριθμούς αυτούς και μας μεταφέρει το αποτέλεσμα –με τη βοήθεια πάλι των ηλεκτρικών σημάτων- είτε σε μορφή εικόνας (οθόνη υπολογιστή) είτε στο χαρτί (με τον εκτυπωτή-printer) είτε σε όποια μορφή θέλουμε.
Στέλλα Χατζηιωαννίδου Δ3