Οι πρώτες απόπειρες για την δημιουργία ενός διαδικτύου ξεκίνησαν στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Η Ρωσία είχε ήδη στείλει στο διάστημα τον δορυφόρο Σπούτνικ 1 κάνοντας τους Αμερικανούς να φοβούνται όλο και περισσότερο για την ασφάλεια της χώρας τους. Θέλοντας λοιπόν να προστατευτούν από μια πιθανή πυρηνική επίθεση των Ρώσων δημιούργησαν την υπηρεσία προηγμένων αμυντικών ερευνών ARPA (Advanced Research Project Agency) γνωστή ως DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) στις μέρες μας. Αποστολή της συγκεκριμένης υπηρεσίας ήταν να βοηθήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ να αναπτυχθούν τεχνολογικά και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας το οποίο θα μπορούσε να επιβιώσει σε μια ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση.
Μέχρι και τη δεκαετία του ’80 η κίνηση στο διαδίκτυο είχε αυξηθεί σε σημείο που το δίκτυο ήταν αρκετά αργό. Έτσι το δίκτυο ARPANET χωρίστηκε σε δύο μέρη, το MILNET που ήταν καθαρά για στρατιωτικούς σκοπούς και το ARPANET που απευθυνόταν για όλους τους υπόλοιπους. Παρόλα αυτά, η μεγάλη αύξηση και η χρήση είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει πρόβλημα για δεύτερη φορά. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το Εθνικό ίδρυμα Επιστήμης δημιούργησε ένα κέντρο υπερ-υπολογιστών με το όνομα NSFNET.
Με τη δημιουργία του NSFNET δόθηκε η δυνατότητα ενός περισσότερο φιλικού περιβάλλοντος για τους χρήστες. Μία καινούρια εφεύρεση από τον Paul Mockapetri έδωσε μία νέα ιδέα στην πολλαπλή χρήση διευθύνσεων. Σε υπομνημά του το 1983 με το όνομα “Domain Name System”, πρότεινε ένα διεθνές σύστημα το οποίο περιελάμβανε επτά κορυφαίες περιοχές:
com (για εμπορικούς σκοπούς)
edu (για εκπαιδευτικούς σκοπούς)
gov (για κυβερνητικούς σκοπούς)
mil (για στρατιωτικούς σκοπούς)
net (για οργανώσεις δικτύωσης)
org (για μη εμπορευματικούς σκοπούς)
int (για διεθνείς οργανισμούς)
Αργότερα προστέθηκαν τρία γράμματα που χρησιμοποιούνται ως σήμερα σαν κωδικοί της κάθε χώρας.
Το 1972 έγινε η πρώτη εμφάνιση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη του ARPANET για τη δημιουργία ενός εύκολου μηχανισμού συντονισμού, ο Ray Tomlinson έγραψε το βασικό μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Έπειτα, ακολούθησε το γράψιμο του πρώτου προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο δημιουργούσε μηνύματα, τα κατέτασσε σε λίστες και φακέλους , προχωρούσε σε προώθηση ενώ απαντούσε σε αυτά. Από κει και πέρα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποτέλεσε το μεγαλύτερο δίκτυο εφαρμογών για παραπάνω από μισό αιώνα.
Ελένη Μαραβελάκη Δ3
Μέχρι το 1970
-Στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ιδρύεται η Υπηρεσία Προηγμένων Έργων Έρευνας με στόχο την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στα πλαίσια του Αμερικανικού στρατού.(1958)
-Χρηματοδοτείται και εγκαθίσταται η πρώτη υλοποίηση του ARPANET με 4 κόμβους διαφορετικού λειτουργικού συστήματος. (1969)
Δεκαετία του ‘70
-Γίνεται η πρώτη δημοσίευση με θεμα το πρωτόκολλο επικοινωνίας του δικτύου ARPANET από τους C.S. Carr, S.
Λειτουργεί το δίκτυο ALOHAnet, το οποίο θα συνδεθεί με το ARPANET δύο χρόνια αργότερα.(1970)
-Ανακοινώνεται στην επιστημονική κοινότητα η λειτουργία του ARPANET και αποφασίζεται η υποστήριξη της ερευνάς του.
Ο R.Tomlinson χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το σύμβολο @ κατά τη νέα υλοποίηση του προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ARPANET.
-Γίνεται το πρώτο σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.(1972)
-To ARPANET έχει γίνει πλέον διεθνές και έχει περίπου 2000 χρήστες.(1973)
-Λειτουργεί η πρώτη mailing list στο ARPANET, ενώ στο e-mail υλοποιούνται οι δυνατότητες απάντησης και προώθησης μηνυμάτων. (1975)
-Το πρωτόκολλο TCP χωρίζεται στο TCP και το IP. (1978)
-Προτείνεται η χρήση των emoticons στα e-mail. (1979)
Δεκαετία του ‘80
-Το TCP και το IP καθορίζονται ως ο συνδυασμός πρωτοκόλλων του ARPANET. Έτσι, γίνεται η πρώτη αναφορά στον όρο “internet” ως ένα συνδεδεμένο σύνολο από δίκτυα που χρησιμοποιούν το TCP/IP.(1982)
-Πραγματοποιείται το πρώτο DNS(1984)
-Παραχωρείται το πρώτο domain name.(1985)
-Σχεδιάζεται το NNTP(1986)
-Υπάρχει πλέον παγκόσμια επέκταση του Διαδικτύου καθώς έχουν δημιουργηθεί πολλά εθνικά κ.ά. δίκτυα που συνδέονται σε αυτό.(1988)
Δεκαετία του ‘90
-Σταματάει η λειτουργία του δικτύου ARPANET.(1990)
-Η Ελλάδα συνδέεται στο Διαδίκτυο μέσω του δικτύου NSFNET.(1991)
-Τίθεται σε λειτουργία ο παγκόσμιος ιστός Word Wide Web από το Cern(1991)
-Υλοποιείται ο Archie, η πρώτη μηχανή αναζήτησης και ανάκτησης αρχείων.
Δίνεται σε χρήση η εξελιγμένη μηχανή αναζήτησης Veronica και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ο όρος “surfing the Internet” (πλοήγηση στο Διαδίκτυο).(1992)
-Το WWW αναπτύσεται με ποσοστό 341,634% ετησίως, (1993)
-Αρχίζουν οι απευθείας συνδέσεις στο Internet ενώ εμφανίζονται και οι πρώτες διαφημίσεις στο hotwired.com(1994)
-Στις 23 Μαΐου η εταιρεία SUN ανακοινώνει την πλατφόρμα και τη γλώσσα JAVA.(1995)
-Πραγματοποιούνται οι πρώτες διαδικτυακές ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.(1999)