Αρχική » 2022 » Απρίλιος

Αρχείο μηνός Απρίλιος 2022

Καλωσορίσατε

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς.

Στόχος της είναι η δημιουργία ενός παραθύρου επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας αλλά και με την τοπική κοινωνία.

Προσδοκούμε ο διαδικτυακός μας χώρος να αποτελέσει πηγή έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης για όλα τα θέματα και τις δραστηριότητες της σχολικής μας μονάδας.

Πρόσφατα σχόλια

    Kατηγορίες

    16ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιχνίδι και Μαθηματικά» 2022

    H Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργάνωσε τον 16ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» του περιοδικού «Ο μικρός Ευκλείδης»για τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου.

    Ο διαγωνισμός διεξήχθη την Παρασκευή, 1η Απριλίου 2022, για τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης κατά τις διδακτικές ώρες  (8.15 έως 10.15), αφού προβλέφθηκε από τους/τις  Διευθυντές/ντριες και εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων τάξεων αναπροσαρμογή του προγράμματος.

    Στον διαγωνισμό  μπορούσαν να λάβουν μέρος όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, και βέβαια έλαβε μέρος και το δικό μας σχολείο.

     

    Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του 16ου Διαγωνισμού “Παιχνίδι και μαθηματικά”

    http://www.hms.gr/sites/default/files/subsites/competitions/2022/KILKIS_2022_16DIAG.html

     

    Το Πείραμα του Ερατοσθένη 2022

    Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ), διοργάνωσε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 (επομένη της Εαρινής Ισημερίας), την πανελλήνια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2022».
    Πρόκειται για συνέχεια της δράσης που διοργανώθηκε και τα προηγούμενα σχολικά έτη από τα Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Θεσπρωτίας, Κω και Αργολίδας.
    Το Πείραμα αυτό, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής.

    Ο Ερατοσθένης (3ος π.Χ. αιώνας) ήταν Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης του Μουσείου της Αλεξάνδρειας, όπου σε ένα πάπυρο διαβάζει ότι στις 21 Ιουνίου στα νότια σύνορα της πόλης Συήνης (Ασσουάν), οι στύλοι δεν ρίχνουν καθόλου σκιά και ο Ήλιος ανακλάται ακριβώς στο βάθος ενός πηγαδιού (δηλαδή βρίσκεται στο Ζενίθ του τόπου). Ως επιστήμονας, λοιπόν, ο Ερατοσθένης διερωτήθηκε, εάν συμβαίνει το ίδιο ταυτόχρονα και σε άλλο άλλο πχ. στην Αλεξάνδρεια. Όμως, στην Αλεξάνδρεια, κατά την ίδια μέρα και ώρα, οι κατακόρυφοι στύλοι έριχναν σκιά.

    Αν η Γη ήταν επίπεδη, οι κατακόρυφοι στύλοι στις δύο πόλεις θα ήταν παράλληλοι και θα έπρεπε και οι δύο να ρίχνουν σκιά. Αφού, λοιπόν, αυτό δεν είναι αλήθεια, τι μπορεί να συμβεί; Η απάντηση δόθηκε από τον Ερατοσθένη υποστηρίζοντας ότι η επιφάνεια της Γης δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. Αυτό το συμπέρασμα είναι, προφανώς, θεμελιώδους σημασίας και επιπλέον επέτρεψε στην Ερατοσθένη να προσδιορίσει την ακτίνα και τη μήκος της περιφέρειας της Γης. Πραγματικά, από το μήκος της σκιάς υπολογίζεται αμέσως η διαφορά των γεωγραφικών διαστάσεων των δύο πόλεων, ίση με περίπου 7 μοίρες. Επειδή η απόσταση των δύο πόλεων ήταν γνωστή από ιστορίες βηματιστών και ήταν ίση με περίπου 800 χιλιόμετρα (εικάζεται ότι ο Ερατοσθένης ενοικίασε βηματομετρητές για τη μέτρησή της), η περιφέρεια της Γης υπολογίστηκε με 40000 χιλιόμετρα.

    Αυτή είναι η σωστή απάντηση και ο Ερατοσθένης έδωσε με τη χρήση ως μοναδικά εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και εκτελέσεως. Το λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν. Έτσι, ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μετρά τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι ‘αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.

    Η εαρινή ισημερία την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.

    Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.

    Με την απλότητα της υλοποίησης του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι αυτό κατορθώνει να:

    ● οδηγεί στη διαπιστωμένη γνώση και αποδοχή της αξίας των Θετικών Επιστημών για την κατανόηση του σύμπαντος κόσμου.

    ● προσελκύει αβίαστα το ενδιαφέρον των μαθητών και μαγνητίζει τη σκέψη αρκετών, ώστε να προωθεί και να καλλιεργεί τη θετική στάση τους απέναντι στις Θετικές Επιστήμες.

     

    Το σχολείο μας, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Παπαβασιλείου Γεώργιου, πραγματοποίησε και φέτος το Πείραμα του Ερατοσθένη στην αυλή του σχολείου.

    Screen Shot 2022 08 22 at 16.14.56 copy Screen Shot 2022 08 22 at 16.09.03 copy

    Screen Shot 2022 08 22 at 16.15.08 copy  Screen Shot 2022 08 22 at 16.13.00 copy

     

     

     

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση