Αυτοαξιολόγηση Σχολικής Μονάδας
Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης.
Α’ Τρίμηνο
- Λήψη απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης «Πάμε πρώτη» για το Σχ. Έτος 2022-23, με θέμα τη μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο.
- Επικοινωνία με την εκπαιδευτικό της Α΄ τάξης και με τη Διευθύντρια του σχολείου για διερεύνηση των απόψεών τους.
- Επίσκεψη των μαθητών του Νηπιαγωγείου στο Δημοτικό Σχολείο με αφορμή τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή και τις σχετικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν. Τα παιδιά πήραν μέρος σε διάφορες δράσεις όπως χριστουγεννιάτικο face painting, χορό, δημιουργία καρτών με ευχές και ζωγραφιές, στολισμός Χριστουγεννιάτικων μπισκότων, φωτογραφίες με τον Αϊ Βασίλη κ.ά..
- Επίσκεψη των παιδιών της Α’ Δημοτικού για γνωριμία, επικοινωνία με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και συζήτηση για το τι μαθαίνουν στην Α΄ Δημοτικού. Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια και κατασκευές.
Β΄ Τρίμηνο
- Ενημέρωση με e-mail στους γονείς για το σχέδιο και το σκοπό του σχεδίου δράσης.
- Σύνταξη και αποστολή ερωτηματολογίων στους γονείς σχετικά με την ομαλή μετάβαση στο Δημοτικό Σχολείο.
- Επίσκεψη των μαθητών της Α΄ Δημοτικού στο Νηπιαγωγείο για την αναβίωση των αποκριάτικων εθίμων Χάσκα και Γαϊτανάκι.
Γ’ Τρίμηνο
- Συζήτηση με τα νήπια, για το τι γνωρίζουν για το Δημοτικό σχολείο, πως αισθάνονται για τη μετάβαση και τι νομίζουν ότι θα μάθουν με τη φοίτησή τους στο Δημοτικό. Συμπλήρωση ερωτηματολογίου (φύλλου εργασίας) από τα νήπια.
- Επίσκεψη των μαθητών του Νηπιαγωγείου στο Δημοτικό Σχολείο για τα Κάλαντα του Λαζάρου. Ξενάγηση στους χώρους του Δημοτικού Σχολείου. Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου προσέφεραν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού ‘λαζαράκια’.
- Πραγματοποίηση συνάντησης ΕΔΥ με γονείς για ενημέρωση με θέμα: “Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο”.
- Συμμετοχή νηπίων σε ομαδικά παιχνίδια και γυμναστική με τους μαθητές της Α’ τάξης στον χώρο του Δημοτικού.
- Παρακολούθηση και συμμετοχή στο μάθημα ‘Μελέτη του Περιβάλλοντος’ της Α’ Δημοτικού από τα νήπια. Ξενάγηση στις αίθουσες Πληροφορικής, Βιβλιοθήκης, Γραφείο Διευθυντή και εκπαιδευτικών από τη Διευθύντρια του σχολείου.
- Κοινή δράση με φύτεμα δέντρου από τους μαθητές Νηπιαγωγείου και Α΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου.
Αποτίμηση Σχεδίου Δράσης
Αλλαγές σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό (εφόσον υπήρξαν)
Το Σχέδιο Δράσης, σε γενικές γραμμές, υλοποιήθηκε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Παρόλα αυτά, λόγω των απουσιών των παιδιών, αλλά και του μεγάλου αριθμού μαθητών στην Α΄ Δημοτικού, υπήρξε μια διαφοροποίηση του προγράμματος στις κοινές δράσεις και τις επισκέψεις.
Αποτελέσματα της Δράσης
Η Δράση πέτυχε τους επιμέρους στόχους της, καθώς ενισχύθηκαν οι δεσμοί μεταξύ του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, αλλά και μεταξύ οικογένειας και σχολείου.
-Γονείς. Μέσα από τις ενημερώσεις από τους εκπαιδευτικούς και τους ειδικούς επιστήμονες σχετικά με τη μετάβαση , αναγνώρισαν και εκτίμησαν το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και γενικότερα της προσχολικής εκπαίδευσης. Αναπτύχθηκαν σχέσεις μεταξύ των γονέων που έχουν κοινές αγωνίες και ερωτήματα που αφορούν στο πέρασμα των παιδιών τους στην επόμενη σχολική βαθμίδα .
– Εκπαιδευτικοί. Το πρόγραμμα βοήθησε στη δημιουργία μιας ενότητας και σύνδεσης της προσχολικής με τη δημοτική εκπαίδευση. Αναπτύχθηκε η συνεργασία μεταξύ δασκάλων και νηπιαγωγών με την ανταλλαγή εμπειριών και τον από κοινού σχεδιασμό δραστηριοτήτων.
– Μαθητές. Κυρίως, όμως, η Δράση βοήθησε στην αύξηση της αυτοπεποίθησης των παιδιών και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους για επιτυχία στο Δημοτικό Σχολείο. Εξοικείωση και γνωριμία των παιδιών του Νηπιαγωγείου με τους χώρους και τα πρόσωπα του Δημοτικού Σχολείου. Αποβολή του φόβου και της ανασφάλειας , καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων για το καινούριο σχολείο.
Παράμετροι που διευκόλυναν την επίτευξη των στόχων
- Η επιλογή κατάλληλων δραστηριοτήτων για την επίτευξη των στόχων.
- Η σωστή οργάνωση των δραστηριοτήτων.
- Η υλοποίηση των δραστηριοτήτων.
- Η καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μελών.
- Η θετική αλληλεπίδραση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα παιδιά.
- Η συστηματική παρακολούθηση της υλοποίησης της δράσης (συστηματική καταγραφή ενεργειών, συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, εισαγωγή έγκαιρων διαμορφωτικών παρεμβάσεων).
- Οι συναντήσεις για την κατάθεση και επεξεργασία απόψεων .
- Η ανατροφοδότηση.
Δυσκολίες που παρουσιάστηκαν
Ένας παράγοντας που μας επηρέασε, ήταν οι απουσίες των παιδιών, λόγω των πολλών ιώσεων.
Υλικό που παρήχθη ή αξιοποιήθηκε
Τα νήπια, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν ομαδικές εργασίες, ζωγραφιές και διάφορες κατασκευές για τις δράσεις που προγραμματίστηκαν. Αξιοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ,το τάμπλετ, οι προτζέκτορες του σχολείου και το διαδίκτυο. Έγινε χρήση γραφικής ύλης και διαφορετικών υλικών ζωγραφικής(μαρκαδόροι, κηρομπογιές, δακτυλομπογιές).
Επιμορφώσεις που τυχόν υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης
Για την επιτυχή πορεία της δράσης, υλοποιήθηκε μία επιμορφωτική συνάντηση, με τη συμμετοχή των γονέων των παιδιών.
Οι παραπάνω, είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους, τις προκαταλήψεις τους, να λύσουν τις απορίες τους, να ενημερωθούν για τα νέα παιδαγωγικά δεδομένα .
Ακόμη, ενημερώθηκαν σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τυχόν δυσκολίες των παιδιών τους, ώστε να είναι σε θέση να τα βοηθήσουν και ακόμα, να ξεπεράσουν το δικό τους άγχος, τους δικούς τους φόβους και ανησυχίες.
Επίσης, η συνάντηση είχε ακόμα έναν βασικό στόχο, την προετοιμασία τους στο νέο τους ρόλο ως γονείς παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο.
Η επιμόρφωση έγινε με ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό και είχε θέμα «Ομαλή Μετάβαση στο Δημοτικό Σχολείο».
Προτάσεις για αξιοποίηση των πρακτικών που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης
Κατά την διάρκεια της υλοποίησης της Δράσης, χρησιμοποιήθηκαν οι Δημοκρατικές πρακτικές, όπως η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών και των παιδιών, η ενεργητική συμμετοχή των παιδιών
στις λήψεις των αποφάσεων, η παρουσίαση της άποψης του εκπαιδευτικού με θεμελιωμένη επιχειρηματολογία, η ενθάρρυνση-επιβράβευση και ενίσχυση των παιδιών ,η συνθέσπιση κανόνων κοινής αποδοχής από την εκπαιδευτικό και τα παιδιά , η διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας που διασφαλίζει την παιδαγωγική αλληλεπίδραση, η κατεύθυνση και υποβοήθηση της συμμετοχής των παιδιών στις σχολικές διεργασίες. Όλες αυτές οι πρακτικές που αναπτύχθηκαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή μελλοντικά στο Νηπιαγωγείο, στο πλαίσιο των λεγόμενων καλών πρακτικών, για την υλοποίηση δράσεων που είναι αποτελεσματικές και που στοχεύουν στη βελτίωση, όχι μόνο της μαθησιακής και εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και των κοινωνικών σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ των συμμετεχόντων.
Μια πρόταση, επίσης, για την αξιοποίηση των πρακτικών που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης, είναι η επέκταση της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων σε περισσότερους τομείς και δραστηριότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να αναπτυχθούν κοινές προγραμματισμένες δραστηριότητες όπως παιχνίδια και σπορ, περίπατοι στον εξωτερικό χώρο και εκδρομές. Μπορούν να διαμορφωθούν κοινά προγράμματα διδασκαλίας, , προσφέροντας στα παιδιά την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και να ανακαλύψουν νέα ενδιαφέροντα.
Προτάσεις για αναγκαίες επιμορφώσεις στο πλαίσιο της δράσης
Μια αναγκαία επιμόρφωση θα μπορούσε να είναι από κάποιον λογοθεραπευτή, με θέμα τη γλωσσική ετοιμότητα και τα προβλήματα του λόγου. Ακόμη, από κάποιον ψυχολόγο, για τη διαχείριση του άγχους αποχωρισμού, την προετοιμασία του παιδιού για την πρώτη μέρα στο σχολείο ή και για τις ενδείξεις πιθανών μαθησιακών δυσκολιών. Επίσης, η οργάνωση επιμορφωτικών συναντήσεων ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και γονείς σε θέματα διαπαιδαγώγησης των παιδιών, διαχείρισης κρίσεων, προβληματικών συμπεριφορών, σχολικής βίας, διαχείρισης άγχους και ζητημάτων προσαρμογής στη σχολική ζωή.
Προτάσεις για συνέχιση της Δράσης/ για νέες Δράσεις το επόμενο έτος
Η μετάβαση στο Δημοτικό Σχολείο, είναι ένα επίκαιρο θέμα. Πάντοτε θα απασχολεί τα παιδιά και τους γονείς τους και πάντοτε θα υπάρχουν οι ίδιες ανησυχίες και προβληματισμοί ,οπότε καλό θα ήταν, το συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης, να επαναληφθεί και την επόμενη σχολική χρονιά. Η μετάβαση εντάσσεται στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και υλοποιούνται δραστηριότητες κάθε χρόνο, με σκοπό να βοηθήσουν τα νήπια στην νέα τους αυτή αρχή, που θα καθορίσει ίσως και την μετέπειτα εκπαιδευτική τους ταυτότητα. Επομένως, θα μπορούσε να εμπλουτιστεί με περισσότερες δραστηριότητες και κοινές δράσεις. Ακόμη, καλό θα ήταν, να έχουν και οι γονείς μεγαλύτερη εμπλοκή στο πρόγραμμα, πέρα από την εξασφάλιση της συναίνεσής τους ή τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων.