Άρθρα ανά μήνα: Μάιος 2022
Συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων για τη διαμόρφωση της αυλής
Στο πλαίσιο των δράσεων αναβάθμισης της αυλής , εκπαιδευτικοί ,γονείς και παιδιά συνεργάστηκαν και ανέλαβαν δράση με κέφι και μεράκι για να ομορφύνει η αυλή και να αποτελεί ένα χώρο ελκυστικό για τις δραστηριότητες των παιδιών.
Έφεραν και έβαψαν λάστιχα ώστε να γίνουν γλάστρες για να φιλοξενήσουν αρωματικά φυτά και λουλούδια
Με ιδιαίτερη υπομονή δημιούργησαν επιδαπέδια παιχνίδια
Έκαναν ευφάνταστες κατασκευές
Αφιέρωσαν κόπο και χρόνο για την κατασκευή αμμοδόχου
Έδωσαν χρώμα και ζωντάνια στην είσοδο της αυλής ζωγραφίζοντας τον τοίχο με τη συμμετοχή των παιδιών
Το διδακτικό προσωπικό του 7ου και του 8ου νηπιαγωγείου ευχαριστεί τους γονείς για τη συμμετοχή τους στις δράσεις για την αναβάθμιση της αυλής. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μήνυμα προς όλους, πως με συνεργασία και εθελοντικές ενέργειες όλοι μαζί μπορούμε να κατορθώσουμε σπουδαία πράγματα, παρά τις δύσκολες μέρες που διανύουμε.
Μικροί μετεωρολόγοι : μετρήσεις θερμοκρασίας -θερμόμετρο
Σήμερα οι μικροί μετεωρολόγοι γνώρισαν τα θερμόμετρα τοίχου ,τα ψηφιακά θερμόμετρα, ιατρικά θερμόμετρα μασχάλης, τα υδραργυλικά και τα θερμόμετρα μαγειρικής.
Με το θερμόμετρο μετράμε τη θερμοκρασία. Άλλες μέρες έχει ζέστη και άλλες κρύο.
Καταγράψαμε τη θερμοκρασία μέσα και έξω από την τάξη
Κάναμε το δικό μας θερμόμετρο με οινόπνευμα αντί για υδράργυρο για να καταλάβουμε γιατί ανεβαίνει και κατεβαίνει η γραμμούλα. Μερικά υγρά είναι πιο ευαίσθητα από τα άλλα.
Καταγράψαμε την πορεία του πειράματος σε αυτό το φύλλο εργασίας
Στο τέλος παίξαμε με το σώμα μας!
Σε χαρτί του μέτρου φτιάξαμε θερμόμετρο που αντί για τον υδράργυρο ανεβοκατεβαίναμε εμείς.
Ανακύκλωση ΤΩΡΑ
Το 7ο και το 8ο νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας συμμετέχοντας στο Περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΔΙΑΔΥΜΑ: ΄΄ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Ανακαλύπτοντας τον κρυμμένο θησαυρό΄΄ προχώρησε σε ακόμα μία δράση για την αναβάθμιση και την παιδαγωγική αξιοποίηση της αυλής , φιλοξενώντας δύο εκπροσώπους της ΔΙΑΔΥΜΑ που δεν ήρθαν με άδεια τα χέρια.
Μας έφεραν κάδους ανακύκλωσης και μας έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση.
Στόχος αυτής της δραστηριότητας ήταν να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση των πρώτων υλών. Να καλλιεργηθεί η οικολογική τους συνείδηση, να ξεχωρίζουν τα υλικά που ανακυκλώνονται και υιοθετήσουν μια θετική στάση απέναντι στην ανακύκλωση εισάγοντας τη στην καθημερινότητά τους όπως σχολείο, σπίτι, γειτονιά.
Τα νήπια είχαν την ευκαιρία:
. να δουν υλικά που ανακυκλώνονται και να μάθουν τις ιδιότητές τους.
. και να παίξουν :επέλεγαν συσκευασίες (από χαρτί ,γυαλί ,αλουμίνιο ,πλαστικό)και τις τοποθετούσαν στον ανάλογο κάδο.
Μετά έγινε η τοποθέτηση του κάδου κομποστοποίησης στην άκρη της αυλής.
Η περιβαλλοντολόγος εξήγησε στα νήπια ότι
- Όλα τα τμήματα λαχανικών και φρούτων (ακόμα και πολτοποιημένα)
- Δημητριακά
- Όσπρια και ρύζι (ωμά ή μαγειρεμένα)
- Κατακάθια και φίλτρα καφέ
- φακελάκια τσαγιού
- Τρόφιμα και μπαχαρικά που έχουν λήξει
- Τσόφλια αυγών και ξηρών καρπών
- Χαρτί κουζίνας
- Υπολείμματα κοπής χλοοταπήτων
δεν είναι σκουπίδια, μπορούν να γίνουν λίπασμα και να χρησιμοποιηθούν στον κήπο προστατεύοντας το περιβάλλον.
Όταν χρησιμοποιούμε κόμποστ στο λαχανόκηπο στις ντομάτες, τις μελιτζάνες ή τις πιπεριές μας στην ζαρντινιέρα ή στο έδαφος, το κόμποστ αυτό τρέφει τα λαχανικά μας που με τη σειρά του μας τρέφουν. Έτσι ο κύκλος των στοιχείων στη φύση δεν σταματά και τα συστατικά ανακυκλωνονται προς όφελος του οικολογικού συστήματος.
Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους της ΔΙΑΔΥΜΑ για την επίσκεψη και όλες τις γνώσεις που μας μετέδωσαν με την ελπίδα να γίνουν στάσεις ζωής και αξίες .Τους αφιερώνουμε το αγαπημένο μας τραγούδι .
Υποδεχόμαστε τα πουλιά στο νηπιαγωγείο μας
Στα πλαίσια της Αξιολόγησης της Σχολικής Μονάδας και στις δράσεις μας για την αναβάθμιση της αυλής, αποφασίσαμε να υποδεχτούμε τα πουλιά κατασκευάζοντας φωλιές και ταΐστρες με την βοήθεια του κ .Κωστικίδη Γιώργου, μέλους της Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδας. Η κατασκευή τους μπορεί να διευκολύνει την παραμονή των μικρών άγριων πτηνών, σε μία αστική περιοχή και, ταυτόχρονα, αποτελεί δημιουργική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης των παιδιών.
Τα αποδημητικά πουλιά, κατά την επιστροφή τους με τον ερχομό της Άνοιξης, θα βρουν στην αυλή μας τη φωλιά που με πολύ μεράκι κατασκεύασε και μας τοποθέτησε ο κ.Κωστικίδης σε ένα από τα δέντρα .
Ο κ. Κωστικίδης μίλησε στα νηπιάκια για τα πουλιά που περιμένουμε, την τροφή και τις ανάγκες τους, παρουσίασε τις φωλιές και τις ταΐστρες που ο ίδιος κατασκεύασε από απλά υλικά. Τα ευαισθητοποίησε σχετικά με την προστασία τους και έβαλε κι εκείνος το λιθαράκι του στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής τους συνείδησης.