Η υλοποίηση της δράσης ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με την δήλωση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΧΟΠΑ ήρωες, με τον αναλυτικό σχεδιασμό του προγράμματος και την προετοιμασία του εκπαιδευτικού υλικού. Η σχολική νοσηλεύτρια παρουσίασε το υλικό στις νηπιαγωγούς, ενώ έγινε η διανομή του βιβλίου δραστηριοτήτων ΧΟΠΑ 112 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Πραγματοποιήθηκε επίσης μια πρώτη ενημέρωση στους μαθητές σχετικά με το πρόγραμμα που επρόκειτο να ακολουθήσει, ώστε να εξοικειωθούν σταδιακά με το θέμα. Κατά τον Φεβρουάριο, ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος ΧΟΠΑ 112 στην τάξη. Το βιβλίο χρησιμοποιήθηκε σταθερά για περίπου μία ώρα την εβδομάδα, με έμφαση στην εκμάθηση των συμπτωμάτων εγκεφαλικού επεισοδίου. Κάθε εβδομάδα τα παιδιά εστιάζονταν σε ένα σύμπτωμα, ακολουθώντας δραστηριότητες ενίσχυσης όπως χρωματισμός εικόνων, ασκήσεις παρατήρησης και συσχετισμού. Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, τον οποίο τα παιδιά μάθαιναν να απομνημονεύουν και να χρησιμοποιούν σε υποθετικά σενάρια.

Τον Μάρτιο, με την ολοκλήρωση του βιβλίου ΧΟΠΑ 112, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τη σχολική νοσηλεύτρια με θέμα τις βασικές πρώτες βοήθειες. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε σε μικροτραυματισμούς (π.χ. εκδορές, γρατζουνιές, μικρές αιμορραγίες) και στις βασικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθούνται. Έγινε παρουσίαση του φαρμακείου του σχολείου, αντιστοίχηση εικόνων τραυματισμών με τις αντίστοιχες ενέργειες πρώτων βοηθειών, ενώ ιδιαίτερη απήχηση είχε το βιωματικό παιχνίδι ρόλων: κάθε παιδί υποδυόταν τον “τραυματία” ή τον “βοηθό”, εξασκώντας τις γνώσεις του με τρόπο διασκεδαστικό και ενδυναμωτικό. Τα παιδιά δημιούργησαν επίσης τα δικά τους κιτ πρώτων βοηθειών, τα οποία διακόσμησαν και εξόπλισαν με υλικά όπως γάζες, επιθέματα και φιαλίδια. Στο τέλος, απονεμήθηκε σε κάθε μαθητή “δίπλωμα Μικρού Βοηθού” .

Για τον Μάιο, προγραμματίστηκε και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, μετά από δυσκολίες στην αρχική επικοινωνία με τον Ερυθρό Σταυρό. Κατά την επίσκεψη, δύο διασώστες παρουσίασαν στα παιδιά το έργο της ομάδας τους, τους εξήγησαν πού επεμβαίνουν και τι περιλαμβάνουν οι αρμοδιότητές τους. Στη συνέχεια, παρουσίασαν ποικιλία εξοπλισμού διάσωσης, την οποία τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να μάθουν τη χρήση της. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τον εξοπλισμό και συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις και σχόλια.
Η δράση ολοκληρώθηκε με επαναληπτικές δραστηριότητες αξιολόγησης, μέσω παιχνιδιών ρόλων και διαλόγου, ώστε να αποτιμηθεί η κατανόηση των βασικών εννοιών από τους μαθητές. Δόθηκε έμφαση στην ανάκληση του αριθμού 112, στην ορθή αναγνώριση καταστάσεων που απαιτούν βοήθεια, καθώς και στη συζήτηση για τη σημασία της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Η συνολική ανταπόκριση των παιδιών και η ενεργή συμμετοχή τους επιβεβαίωσαν την επιτυχία της δράσης. Τέλος, η δράση έχει τεκμηριωθεί με φωτογραφικό υλικό και ανάρτηση στο ιστολόγιο του σχολείου, καθιστώντας τη διαθέσιμη ως καλή πρακτική προς διάχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα.