1ο εργαστήριο δεξιοτήτων – Δημιουργώ και Καινοτομώ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία – «Κωδικοποιούμε δράσεις και ρουτίνες του σχολείου παίζοντας»

Το Νηπιαγωγείο είναι ο κατ’ εξοχήν κατάλληλος χώρος όπου μπορούν να αναπτυχθούν δραστηριότητες STEM κάθε μορφής και να ενσωματωθούν στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου αρκεί να έχουν επιλεγεί κατάλληλες για την ηλικία των παιδιών δραστηριότητες.

Ο όρος  “STEM” [Science, Technology, Engineering and Mathematics] είναι το ακρωνύμιο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική, για τα πεδία που αναφέρονται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών και τα Μαθηματικά.

Σκοπός του προγράμματος  ήταν η καλλιέργεια των απαραίτητων δεξιοτήτων, γνώσεων και εμπειριών των μαθητών/μαθητριών του Νηπιαγωγείου  μας ώστε να ανταπεξέλθουν στις τεχνολογικές προκλήσεις του μέλλοντος, να έρθουν σε επαφή με θέματα που αφορούν την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. Οι δραστηριότητες  είναι χωρισμένες και σε ηλικιακές ομάδες (νήπια – προνήπια) έτσι ώστε να ανταποκρίνονται και να καλύπτουν τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της κάθε ηλικίας. Κάθε έννοια έγινε προσπάθεια να διδαχθεί λεπτομερώς, όχι απλά με θεωρητικό και αφηρημένο τρόπο, αλλά μέσω μίας ενεργής διαδικασίας μάθησης σε μικρές ομάδες 3-4 παιδιών μέσω πειραματικών ασκήσεων και φύλλων εργασίας που προσομοιάζουν με την πραγματική ζωή και τις ρουτίνες της τάξης.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι τα παιδιά, να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της μάθησης μέσα από τον προβληματισμό, να εξασκηθούν στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης, να αναπτύξουν δεξιότητες προσανατολισμού και μέτρησης αποστάσεων και να αναζητήσουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, όπως είναι οι ρουτίνες και οι δράσεις μέσα στην σχολική τάξη. Τα παιδιά με τα προγραμματισμένα παιχνίδια θα αναπτύξουν την ικανότητα κρίσης, λήψης αποφάσεων, θα επιλύσουν προβλήματα και θα μοντελοποιήσουν τη γνώση. Οι δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί θέλουν να κάνουν τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο μέσα από το παιχνίδι, χωρίς την χρήση ψηφιακών μέσων.

Ακολουθεί δείγμα των STEM δραστηριοτήτων στο Νηπιαγωγείο μας με τη συμμετοχή των παιδιών.

Δραστηριότητα 1η: «Βοήθησε το ρομπότ να φτάσει στο όνομά του» (κινητική  δραστηριότητα):Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα παιδιά, αφού έχουν πειραματιστεί σε κάποιο βαθμό με το να δίνουν προφορικές οδηγίες στους συμμαθητές τους για την υλοποίηση μιας πράξης, τόσο με απλές οδηγίες όσο και με πιο σύνθετες, καλούνται να αναλάβουν ρόλους προγραμματιστή – ρομπότ- οδηγιών προκειμένου να εκτελέσουν απλές διαδρομές στο δάπεδο κίνησης και να βρουν το όνομά τους.

2 1 3

Δραστηριότητα 2η: «CRACK THE CODE– Σπάσε τον Κώδικα»: Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα παιδιά καλούνται να μετατρέψουν, ομαδικά, την εικόνα σε δυαδικό σύστημα αρίθμησης. Πιο αναλυτικά, έχουμε σχηματίσει σε χαρτί του μέτρου τετράγωνα και μέσα εκεί χρησιμοποιώντας ένα χρώμα αποκλειστικά χρωματίζουμε μια εικόνα της επιλογής μας. Τα παιδιά καλούνται τώρα να γράψουν δίπλα στην εικόνα, ανά γραμμή, τον αριθμό (0) όταν το τετράγωνο δεν έχει χρώμα και τον αριθμό (1) όταν έχει χρώμα. Η δραστηριότητα αυτή, αντίστροφα αυτή την φορά, έγινε φύλλο ανατροφοδότησης.

5 7 6 8 9

Δραστηριότητα 3η: «Βρες την εικόνα που κρύβεται στο χαρτί»: Σε αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά, ομαδικά, χρωματίζουν τα κουτάκια τους (pixel) ανάλογα με το χρώμα και τη θέση που δίνεται από τον κώδικα. Προσέχουν τη θέση των χρωμάτων και ανακαλύπτουν την εικόνα τους. Ακολουθούν φωτογραφίες από την ομαδική δουλειά μας αλλά και από τα ατομικά φύλλα εργασίας μας!!

11 12 15 14 13 17 16 18 19 20 21

Δραστηριότητα 4η: «Μπορείς να βρεις την συνέχεια;»: Σε αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά, ομαδικά, καλούνται να κατανοήσουν την  έννοια του μοτίβου (είναι κάτι που επαναλαμβάνεται συνέχεια), την αλληλουχία των εικόνων και να συμπληρώσουν αυτή που λείπει. Η νηπιαγωγός  φέρνει έτοιμα μοτίβα μορφής ΑΒ από κύβους και καλεί τα παιδιά να τα συνεχίσουν.

22 25 24 23

Δραστηριότητα 5η: «Φθινοπωρινά μοτίβα»: Σε αυτή τη δραστηριότητα τα νήπια και τα προνήπια , ατομικά, παίρνουν από ένα φύλλο εργασίας και καλούνται να «διαβάσουν» τα μοτίβα τους και να τα ολοκληρώσουν. Το επίπεδο δυσκολίας του μοτίβου, ανεβαίνει ανάλογα με την ηλικία.

26

Δραστηριότητα 6η: «Ποια λέξη κρύβεται;»: Σε αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά, ομαδικά, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον κώδικα, που είναι γραμμένος σε χαρτί στο δάπεδο, και να ανακαλύψουν τις κρυμμένες λέξεις.

27 30 28 29 32 31

Δραστηριότητα 7η: «Μα τι λέει….;»: Σε αυτή τη δραστηριότητα τα νήπια και τα προνήπια , ατομικά, παίρνουν από ένα φύλλο εργασίας και καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν τις κρυμμένες λέξεις βρίσκοντας τα γράμματα κάτω από τις εικόνες. Ποιες λέξεις κρύβονται;

33 35

Δραστηριότητα 8η: Φύλλο ανατροφοδότησης για το σπίτι ώστε να επανεξετάσουμε τι αποκομίσαμε ύστερα από όλο αυτό το παιχνίδι!!

36

Και εννοείται πείραμε το πιστοποιητικό της συμμετοχής μας στην παγκόσμια εβδομάδα κώδικα!

1

https://codeweek.eu/view/453346/kodikopoioume-draseis-kai-roytines-tis-skholikis-kathimerinotitas