Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της ”ζει” στις χώρες την Μεσογείου. Η ελιά αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο της φύσης που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας. Αξίζει να τη γνωρίσουν τα παιδιά και να μάθουν την ανεκτίμητη αξία της για τη διατροφή μας , την υγεία αλλά και τον πολιτισμό μας.
” Η θεματική για την ελιά πραγματοποιήθηκε ως επέκταση των εργαστηρίων δεξιοτήτων για τη διατροφή , αφού το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικότερο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής”
Εικόνες από το τμήμα Α:
Η θεά Αθηνά δώρισε στους Αθηναίους το δέντρο της ελιάς μετά από μία μονομαχία με τον θεό Ποσειδώνα.
Προς τιμήν της οι Αθηναίοι έδωσαν το όνομα της θεάς στην πόλης τους και έχτισαν τον Παρθενώνα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Τα παιδιά ζωγράφισαν τον κότινο!
Ο κότινος ήταν στεφάνι από κλαδί αγριελιάς με το οποίο στεφάνωναν τον νικητή στους ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας, κάτι το οποίο ήταν ιδιαιτέρως τιμητικό.
Εικόνες από το τμήμα Β :
Διαβάσαμε το βιβλίο ”Η ελίτσα”, από το οποίο τα παιδιά έμαθαν για την προσφορά της ελιάς σε πολλούς τομείς της ζωής μας. (διατροφή, υγεία , πολιτισμός, ιστορία)
Τα παιδιά, αφού παρατήρησαν , ανέλυσαν και σχολίασαν τα χρώματα που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος στο έργο του, με τίτλο << Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ>>, ζωγράφισαν το δικό τους έργο τέχνης.
Οι μαθητές/τριες, ”αποτύπωσαν στο χαρτί” τη διαδικασία του μαζέματος της ελιάς, παίρνοντας πληροφορίες από τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ .
Τα παιδιά έμαθαν ότι πάνω στα αγγεία (πήλινα δοχεία που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για την αποθήκευση λαδιού, κρασιού κλπ.) ζωγράφιζαν οι αρχαίοι Έλληνες διάφορες εικόνες από την καθημερινότητά τους. Στα δικά τους ”αγγεία” ζωγράφισαν τη θεά Αθηνά και την ελιά που είναι σύμβολό της.