Συμμετοχή της Δ΄ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών στο European School Radio

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα της θεματικής ενότητας «Φροντίζω το Περιβάλλον» και της υποθεματικής «Οικολογία-Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά» υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Για το δάσος μαθαίνω, δρω και δημιουργώ».

Σκοπός του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σχετικά με το δασικό οικοσύστημα και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με αυτό και η ανάληψη δράσης για την προστασία του.  Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα ζητήματα των απορριμμάτων στο δάσος καθώς και των δασικών πυρκαγιών.

Η διάχυση των μαθησιακών αποτελεσμάτων έγινε με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στην Κοινότητα του European School Radio. Το European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο λειτουργεί ως ένας διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός με κοινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα για όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές/ήτριες της Δ΄ τάξης με τη βοήθεια της δασκάλας τους, Ιφιγένειας Ρουσούλη, δημιούργησαν ένα ραδιοφωνικό μήνυμα με τίτλο «Μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών».

Ηχογραφημένο σύντομο ραδιοφωνικό μήνυμα

https://europeanschoolradio.eu/el/episode/10370

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Τελευταίος σταθμός στην εκπαιδευτική μας εκδρομή στην Αθήνα ήταν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου επισκέφτηκαν  τη μόνιμη έκθεση Φυσικής ιστορίας και παρατήρησαν τις συλλογές του μουσείου: βοτανική, εντομολογική, υδροβιολογική, ορυκτολογική, ερπετολογική, παλαιοντολογική, ορνιθολογική και τη συλλογή θηλαστικών.

Στη συνέχεια, τα παιδιά παρακολούθησαν  Προβολή στη Σφαίρα: “Τα πάντα ρει” (Διάρκεια: 10’) Η ζωή στη Γη αλλάζει συνεχώς, αλλά οι άνθρωποι έχουν αυξήσει τον ρυθμό της αλλαγής. H εξαφάνιση των ειδών έχει αντίκτυπο και στα οικοσυστήματα. Είναι σημαντικό να δώσουμε στη ζωή που βρίσκεται πάνω στον πλανήτη μας, την ευκαιρία να προσαρμοστεί και να ευδοκιμήσει.

20240226 114529 20240226 114252

και περιηγήθηκαν στη Διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή με θέμα: “Κλιματική Αλλαγή και εμείς” Η Έκθεση αποτελείται από 17 εκθεσιακούς σταθμούς, που θίγουν τις εξής κύριες θεματικές κατηγορίες:

Ενέργεια / Μεταφορές / Παραγωγή Τροφίμων / Χρήση Νερού / Απορρίμματα-Ανακύκλωση / Επιστημονική Έρευνα / Επιπτώσεις / Προσωπική Ευθύνη και Παγκοσμιότητα.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν την πρωτότυπη ψηφιακή έκθεση “Σεισμός στο Μουσείο” η οποία αποτελεί μια πρωτότυπη, εκπαιδευτική πρωτοβουλία, που επιτρέπει στους επισκέπτες να «περιηγηθούν» και να γνωρίσουν καλύτερα αυτό το φυσικό φαινόμενο μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Μοναδικά μοντέλα υδρογείων, που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, εκπαιδευτικά βίντεο, που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς του ελλαδικού χώρου από το 1900 έως σήμερα, μετάδοση σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο, είναι μερικά από τα εκθέματα.

Τέλος, τα παιδιά παρακολούθησαν μια 360 μοιρών  εκθεσιακή προβολή διάρκειας 15 ΄” Η αλήθεια κατάματα”, όπου  μέσα από εντυπωσιακά τρισδιάστατα γραφικά και ηχητικά εφέ, οι  μαθητές έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την αλήθεια της κλιματικής αλλαγής και τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον.

20240226 125459 20240226 125410

20240226 125558

20240226 125550

20240226 125731 1

20240226 125946

Η επίσκεψη στο Μουσείο ήταν μια πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία για τα παιδιά!

Στόχοι του προγράμματος

– Να αναγνωρίζουν τις διαδικασίες που οδηγούν στην αποσταθεροποίηση του κλίματος.

– Να προβληματιστούν για τις λύσεις που ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

– Να σκεφτούν ιδέες/ προτάσεις/ λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε τοπικό επίπεδο.

– Να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ενισχύοντάς τους τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις αξίες και τις συμπεριφορές που απαιτούνται για να ενεργήσουν ως παράγοντες αλλαγής.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Καρακούτα Ευαγγελία, Σαρρούδη Ιωάννα

Πάμε θέατρο-Η συμμορία του Μεσονυκτίου

20240225 143937

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης μαζί με τους γονείς τους και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς επισκέφτηκαν την παιδική Σκηνή του Θεάτρου Άνεσις και παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση ¨Η Συμμορία του Μεσονυκτίου”

Η Συμμορία του Μεσονυκτίου», είναι μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη χιούμορ, δράση και τρυφερότητα που εξελίσσεται στον πιο απροσδόκητο τόπο με τον πιο αναπάντεχο τρόπο!

Μια ιστορία όπου, με αφορμή τη φιλία πέντε παιδιών, πέντε διαφορετικών κοινωνικά και ταξικά χαρακτήρων, αναδεικνύονται σημαντικά σύγχρονα αλλά και διαχρονικά θέματα όπως η σημασία της αλληλεγγύης, η αξία της συνεργασίας, της συμπερίληψης, η διαφορετικότητα και η αποδοχή, η πολυπολιτισμικότητα, κι ακόμη περισσότερο η ενσυναίσθηση, η αγάπη και η αισιοδοξία. 

Πρωτότυπη μουσική, σωματικοί αυτοσχεδιασμοί, video art και μια ομάδα εννέα ταλαντούχων ηθοποιών θα μετατρέψουν τον σκηνικό χώρο σε ένα μαγικό και απολύτως παράδοξο θεατρικό τοπίο για παιδιά, αποδεικνύοντας πως μικροί και μεγάλοι κοιτάζουν το ίδιο, όμως βλέπουν κάτι διαφορετικό, και πως ανέφικτο δεν είναι τίποτα, ειδικά όταν διαθέτεις «μεταμεσονύκτια φαντασία»!

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Καρακούτα Ευαγγελία, Σαρρούδη Ιωάννα

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή

Μετά την ξενάγηση στο κτήριο της Παλιάς Βουλής, κατευθυνθήκαμε προς το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και ξεναγήθηκαν στους χώρους του από τον υπεύθυνο υπάλληλο. Τέλος, εισήλθαν στον χώρο της Ολομέλειας, κάθισαν στα έδρανα της Βουλής και ενημερώθηκαν για το έργο της Βουλής και τα διαδικαστικά μιας συνεδρίασης. Πραγματικά ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για τα παιδιά.

20240224 163826 1 Αντίγραφο IMG 1fec8e5fead1fc5b263fab6ccf39e018 V IMG 3f8408ecdc9a2288276ec0d69d92df8d V

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Καρακούτα Ευαγγελία, Σαρρούδη Ιωάννα

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2024 επισκεφθήκαμε το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στο οποίο στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Στη μεγαλόπρεπη αίθουσα των συνεδριάσεων η μαθήτρια της Στ΄τάξης, Νικολαΐδου Ιωάννα, μας μίλησε για την ιστορία του κτηρίου.   Ξεναγηθήκαμε στη μόνιμη έκθεση του μουσείου και παρατηρήσαμε τα εκθέματα. Η έκθεση του μουσείου καλύπτει χρονικά την περίοδο από τα τελευταία χρόνια πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41. Τέλος, είδαμε και την περιοδική έκθεση με θέμα “Από τη Μεγάλη…στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι πρόσφυγες.  Με την αξιοποίηση του υλικού της έκθεσης δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στην ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού.

20240224 145015  20240224 144856   20240224 142518

   20240224 151818 20240224 151353  20240224 144754

20240224 152645

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Καρακούτα Ευαγγελία, Σαρρούδη Ιωάννα