Δημοσιοποίηση Πράξεων ΕΣΠΑ

Δημοσιοποίηση Πράξεων ΕΣΠΑ
Σεπτέμβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Αυγ    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Σαν σήμερα

  1. 22/09/1971: Η κηδεία του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη εξελίσσεται σε διαδήλωση κατά της χούντας.

Σκακιστική άσκηση

Translate

Σελίδες

Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής ( Jumicar)

10 Μαΐου 2019 από

Τη Δευτέρα 13 Μαϊου 2019 η Γ τάξη θα επισκεφθεί το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στα πλαίσια του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος . Οι μαθητές θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια μέσω συγκεκριμένων διαδραστικών προγραμμάτων και βίντεο. Επίσης, θα γνωρίσουν και θα κατατοπιστούν σχετικά με τα απαραίτητα στοιχεία του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που θα πρέπει να τηρήσουν κατά την εμπειρική τους εξάσκηση, μέσω οδήγησης με βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.


Η Jumicar με έδρα το Αμβούργο Γερμανίας λειτουργεί από το 1989 σε 15 χώρες παγκοσμίως και στην Ελλάδα από το 2006 σε συνεργασία και σε χώρο εντός του Ιδρύματος για το παιδί η «Παμμακάριστος» και είναι εγκεκριμένο και προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας 

Βρίσκεται στη Λεωφόρο Μαραθώνος 1, Τ.Κ: 19005.

     Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πάντα ξεκινά από το θεωρητικό μέρος το οποίο αναπτύσσεται σε δύο σκέλη. 

   Αρχικά οι μαθητές ενημερώνονται γενικότερα σε θέματα οδικής ασφάλειας μέσω εγκεκριμένων διαδραστικών προγραμμάτων και βίντεο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με την αρωγή εξειδικευμένου προσωπικού και του απαραίτητου οπτικοακουστικού εξοπλισμού. 

   Κατά το δεύτερο σκέλος, λίγο πριν την είσοδο τους στην πίστα εξάσκησης, οι μαθητές κατατοπίζονται στα απολύτως απαραίτητα στοιχεία του ΚΟΚ που θα πρέπει να τηρήσουν κατά την εμπειρική εξάσκηση που ακολουθεί (σκέλος μικρής χρονικής διάρκειας για να μην χαθεί η προσοχή των παιδιών).

  Στην συνέχεια οι μαθητές μας μπαίνουν ανά ομάδες στα βενζινοκίνητα μικρά αυτοκίνητα της Jumicar, φορούν κράνη και ζώνες ασφαλείας και τους δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των αυτοκινήτων καθώς και για τις διαδρομές που θα πρέπει να ακολουθήσουν εντός του πάρκου.

    Κατόπιν οδηγούν με απόλυτη ασφάλεια τηρώντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας υπό την επίβλεψη του εκπαιδευμένου προσωπικού. Η εκπαίδευση στην κυκλοφοριακή αγωγή συνδυάζεται αρμονικά με την χαρά της οδήγησης.

 Το παιδί οδηγώντας, αντιλαμβάνεται και συνειδητοποιεί την σημαντικότητα της κυκλοφοριακής αγωγής, μαθαίνοντας βιωματικά και όχι απομνημονεύοντας πληροφορίες.

      Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής είναι εγκεκριμένο αλλά και προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας για επισκέψεις μαθητών/τριών στο πλαίσιο προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

      Είναι ένα από τα καλύτερα και πολυπλοκότερα του είδους του παγκοσμίως (κυκλοφοριακός κόμβος 4 διασταυρώσεων – 29 φωτεινών σηματοδοτών) ) μεδιαβαθμίσεις δυσκολίας ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες (4 επίπεδα δυσκολίας) και η συντήρηση / υποστήριξη της φωτεινής του σηματοδότησης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

   Για την αποφυγή συνωστισμού κατά την θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, οι μαθητές χωρίζονται σε ολιγομελείς ομάδες και κατανέμονται κυκλικά κατά την διάρκεια αναμονής τους -πάντα επιτηρούμενοι από τους υπευθύνους του πάρκου- στα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος του πάρκου:

-Ειδικά διαμορφωμένο βαγόνι τραίνου για ξεκούραση και κατανάλωση του φαγητού που ενδεχομένως τα παιδιά έχουν μαζί τους

-Γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 με συνθετικό χλοοτάπητα 4ης γενιάς
-Γήπεδο μπάσκετ και πινγκ πονγκ
-Γήπεδο μίνι γκολφ 9 οπών
-Υπαίθριο μπόουλινγκ

   Προς ανάπτυξη της ορθής αλλά και πολύπλευρης κυκλοφοριακής αγωγής, τα παιδιά –ως οδηγοί- διασταυρώνονται κατά την πρακτική τους εξάσκηση και με το ηλεκτροκίνητο τρενάκι (φυλασσόμενη διάβαση με μπαριέρες / φωτοσήμανση με χρονικό αναλαμπέα) που κινείται στο πάρκο.

     Από τις αρχές του 2012 ξεκίνησε επίσης η υλοποίηση και δύο νέων συμπληρωματικών προγραμμάτων.

 Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την επιπρόσθετη βιωματική εκπαίδευση των παιδιών σαν πεζοίΚάθε ομάδα παιδιών συνοδευόμενη από ένα εκπαιδευτή, κυκλοφορεί πεζή στο πάρκο παράλληλα με την κυκλοφορία των βενζινοκίνητων οχημάτων που οδηγούν οι εκπαιδευόμενοι μαθητές άλλης ομάδος, καλύπτοντας βιωματικά τις ενότητες:«Διασχίζω τον δρόμο», «Κινούμαι στο πεζοδρόμιο», «Επιλογή βέλτιστων διαδρομών» και «Πεζός-όχημα-τρένο».

  Το δεύτερο πρόγραμμα υλοποιείται σε μορφή παιχνιδιού μέσω ερωταπαντήσεων, ενεργοποιεί δε την ισχυρή συμμετοχή των μαθητών μέσω ανταγωνισμού των συμμετεχόντων ομάδων με έπαθλο επιπλέον εκπαιδευτικές βόλτες για τους νικητές. Καλύπτει –και εμβαθύνει κατά περίπτωση- τους τομείς:«Πεζή κυκλοφορία», «Κώδικας οδικής κυκλοφορίας», «Οδηγική συμπεριφορά», «Πρόβλεψη κινδύνων».

Κατηγορία ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ | 11 Σχόλια »Αφήστε μια απάντηση