Ενημέρωση σχολικής κοινότητας για την γρίπη

Τα σχολεία αποτελούν έναν χώρο ιδιαίτερης προσοχής για την εξέλιξη της επιδημίας της γρίπης στην κοινότητα γιατί είναι γνωστό ότι τα παιδιά συμμετέχουν σημαντικά στη μετάδοση της νόσου τόσο λόγω της φυσιολογίας τους όσο και λόγω της κοινωνικής τους συμπεριφοράς (περισσότερος συγχρωτισμός και στενή επαφή μεταξύ τους λόγω παιχνιδιών).

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται με τους ίδιους τρόπους που μεταδίδεται και η εποχική γρίπη:

  • μέσω σταγονιδίωναπό ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται ή μιλάει, αλλά και
  • έμμεσα με την επαφήμε μολυσμένα χέρια ή άψυχα αντικείμενα, όταν τα μολυσμένα σταγονίδια που προέρχονται από ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτές. Οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή μολύνονται γιατί με τα χέρια τους αγγίζουν το στόμα, την μύτη ή τα μάτια τους.

Τι πρέπει να κάνουμε:

-Με τις όποιες ενδείξεις ασθένειας (π.χ. πυρετός) πρέπει να παραμένει ο/η μαθητής/τρια στο σπίτι.

-Σε περίπτωση διάγνωσης ασθένειας θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα το σχολείο (Δ/ντής και εκπ/κός).

-Ο μαθητής/τρια που θα εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα στο σχολείο παραπέμπεται στο ειδικό χώρο φροντίδας, όπου και θα παραμείνει έως την αποχώρησή του.

-Όταν ειδοποιούνται οι γονείς για να προσέλθουν να παραλάβουν το παιδί τους, παρακαλούμε θερμά, να προσέρχονται όσο γίνεται πιο σύντομα. Η μετακίνηση του παιδιού σε περίπτωση ασθενείας δεν πραγματοποιείται με άλλο τρόπο.

-Οι εκπαιδευτικοί μας λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και υγιεινής και πραγματοποιούν δραστηριότητες με στόχο την ενημέρωση των μαθητών/τριών.

-Συνιστάται το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

-Σκόπιμο είναι να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους (πάρτι, παιδότοποι κλπ) όσο αυτό είναι δυνατόν.

  • Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνουν το Δ/ντή του σχολείου με βεβαίωση ιατρού – παιδιάτρου για ειδικά προβλήματα υγείας των παιδιών τους και την συνιστώμενη ειδική αντιμετώπιση που ενδεχομένως χρειάζεται να εφαρμόζεται, έτσι ώστε να δίδεται η επιπλέον δέουσα προσοχή.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

Οι γονείς και κηδεμόνες να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης κάθε πρωί. Τονίζεται ότι τα παιδιά που παρουσιάζουν ορισμένα από τα προαναφερόμενα συμπτώματα δεν πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο.

Κρίνεται σκόπιμη η αναζήτηση ιατρικής συνδρομής, στο δίκτυο Α΄βάθμιας Φροντίδας Υγείας, (π.χ. Παιδίατρος – Οικογενειακός γιατρός – Ιατρός Ασφαλιστικού Ταμείου κ.α) καθώς και η παραμονή των ασθενών στο σπίτι.


Η κατ’ οίκον παραμονή είναι υποχρεωτική για όσες μέρες συστήσει ο γιατρός (οπωσδήποτε όταν υπάρχουν συμπτώματα και όσο διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του πυρετού χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων και όλων των άλλων συμπτωμάτων 100%, συνήθως 7 μέρες από έναρξη συμπτωμάτων, ίσως απαιτηθεί μεγαλύτερο διάστημα για μικρότερα παιδιά κάτω των 12 ετών όπου οι προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται για 14-21 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων)

  • Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποφεύγονται στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει. Εάν αρρωστήσει κάποιος ή ακόμη και αν έχει υποψία ότι έχει αρρωστήσει, πρέπει να κρατάει απόσταση από τους άλλους για να μην τους μεταδώσει τη νόσο.

https://www.youtube.com/watch?v=a9t4cdNEO80

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ:

  • Αποφυγή άσκοπου συνωστισμού (π.χ. κυλικείο). Διασπορά των μαθητών στο διάλειμμα σε όλο το προαύλιο και αποφυγή συναθροίσεων πολλών ατόμων.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. Όλοι οι μαθητές πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα προσωπικά αντικείμενα για το σχολείο (υλικά γραφής, τετράδια, βιβλία κ.λπ.) και επίσης χαρτομάντιλα μιας χρήσης. Δεν θα πρέπει αυτά να ανταλάσσονται μεταξύ μαθητών λόγω έλλειψης γιατί αυτά μπορεί να περιέχουν σταγονίδια με ιό της γρίπης.
  • Αποφυγή των χειραψιών και των φιλιών.
  • Κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο (ή με άλλο τρόπο) σε βήχα ή φτέρνισμα. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση τόσο από τα παιδιά όσο και από το προσωπικό μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
  • Στην περίπτωση που τα χαρτομάντιλα δεν είναι διαθέσιμα, να μάθουν όλοι να χρησιμοποιούν για κάλυψη κατά το βήχα ή φτάρνισμα το μέσα μέρος του αγκώνα τους ή το μανίκι τους, καθώς έτσι εμποδίζεται η διασπορά του ιού.
  • Απαγορεύεται να πίνετε νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, μόνο με πλαστικό κυπελλάκι ή ατομικό κύπελλο ή πλαστικό μπουκάλι νερού.
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, ιδίως μετά από βήχα ή φτέρνισμα. Το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 15-20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων.

-Εναλλακτικά μπορεί κανείς όταν δεν μπορεί να πλύνει τα χέρια του, να χρησιμοποιήσει αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών, για 30 δευτερόλεπτα τουλάχιστον, μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει τελείως.

  • Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής και πριν και μετά την τουαλέτα.
  • Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων. Εξαερισμός των αιθουσών διδασκαλίας κάθε διάλειμμα διδακτικής ώρας. Εξέρχονται όλοι οι μαθητές από την αίθουσα και ανοίγονται όλα τα ανοίγματα των χώρων (παράθυρα και πόρτες), ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.
  • Οι εκπαιδευτικοί μας συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης κάθε πρωί, πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.

Φαρμακευτική αγωγή:

  • Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα χρειαστείχορήγηση αντιπυρετικού,δίδεται μόνο από τους γονείς και κηδεμόνες παρακεταμόλη (DEPON, PANADOL) σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως.
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣή προϊόντων με ασπιρίνη για συμπτωματική ανακούφιση (π.χ. πυρετού, κεφαλαλγίας, μυαλγιών), ιδιαίτερα σε εφήβους και παιδιά, λόγω του αυξημένου κινδύνου συνδρόμου Reye (σοβαρή αντίδραση σε άτομα με γρίπη που πήραν ασπιρίνη).

«Διαβίβαση Οδηγιών για την Εποχιακή Γρίπη 2018-19 και τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό»



Λήψη αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση