Η ημέρα της 25η Μαρτίου πλησιάζει και στο νηπιαγωγείο μας ασχοληθήκαμε με την διπλή γιορτή που έρχεται: Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε στη μονή της Αγίας Λαύρας, το λάβαρο της Επανάστασης.
Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο εικόνες, παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ακούσαμε το απολυτίκιο της γιορτής και κατασκευάσαμε εικόνες.


Παρακολουθήσαμε βίντεο, είδαμε εικόνες και πίνακες στο διαδίκτυο, αλλά και βιβλία σχετικά με την Επανάσταση του 1821, γνωρίσαμε τους ήρωες που πρωταγωνίστησαν σε αυτήν και τη ζωή των Ελλήνων της εποχής.

Μιλήσαμε για τη φορεσιά του τσολιά, που στις μέρες μας φορούν οι στρατιώτες της Προεδρικής φρουράς, γνωστοί ως Εύζωνες και μάθαμε τι συμβολίζει το κάθε μέρος της. Μάθαμε ότι:
Η φουστανέλα, είναι ανδρική βαμβακερή φορεσιά με 400 πτυχές, όσες και τα χρόνια της τουρκικής κυριαρχίας στην Ελλάδα. Το χρώμα της είναι λευκό, που συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών απελευθερωτικών αγώνων.
Το γιλέκο λέγεται φέρμελη και είναι κεντημένο με λευκά και επίχρυσα νήματα, που δημιουργούν λαογραφικές απεικονίσεις. Επίσης, κεντημένα πάνω στο γιλέκο είναι τα αρχικά Χ.Ο, που πιστεύεται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις χριστιανός ορθόδοξος.
Από το φάριο (καπέλο) κρέμεται μια μαύρη φούντα, που συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού κατά τη Σταύρωση.
Τα τσαρούχια είναι τα υποδήματα της φορεσιάς, με τη χαρακτηριστική μαύρη φούντα στη μύτη. Είναι κόκκινου χρώματος, δερμάτινα και η σόλα τους έχει από 60 έως 120 καρφιά, ανάλογα με το μέγεθος. Κατά μέσο όρο το κάθε τσαρούχι ζυγίζει 3,5 κιλά.. Το σχήμα και η μορφή τους, χρησίμευε σε μάχες σώμα με σώμα, καθώς στις φούντες έκρυβαν κοφτερά αντικείμενα που τραβούσαν απότομα και ξάφνιαζαν τον εχθρό. Άλλη άποψη υποστηρίζει, ότι οι φούντες προστάτευαν από κρυοπαγήματα τα δάχτυλα των ποδιών, όταν οι στρατιώτες περπατούσαν για μέρες στο χιόνι. (Πηγή: el.Wikipedia)
Ζωγραφίσαμε τις φορεσιές μας και γίναμε τσολιάδες και Αμαλίες

Διαβάσαμε παραμύθια, κάναμε εργασίες και κατασκευές.



Ετοιμάσαμε θεατρικό σχετικό με τους ήρωες της Επανάστασης. Στο διάστημα πριν την γιορτής και σε συνεργασία με τους γονείς, κάθε παιδί συγκέντρωσε πληροφορίες, εικόνες, τραγούδια, βιβλία κτλ, για τον ήρωα που θα υποδύονταν και τα παρουσίασε στην τάξη.
Σε δραστηριότητα, η οποία ενθουσίασε πολύ τα παιδιά, συνδέσαμε την ιστορική φράση «Ελευθερία ή Θάνατος» με την Ελληνική σημαία. Μιλήσαμε για τα χρώματα της σημαίας και τι συμβολίζουν (Ο Σταυρός συμβολίζει την επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος, την ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το γαλάζιο και λευκό συμβολίζουν τα χρώματα του Ελληνικού ουρανού και θάλασσας (el.Wikipedia)). Μετρήσαμε τις λωρίδες της σημαίας (εννέα λωρίδες) και κτυπήσαμε τις συλλαβές της φράση «Ελευθερία ή Θάνατος» (εννέα συλλαβές). Γράψαμε τις συλλαβές σε χαρτί και αντιστοιχίσαμε από μία συλλαβή της φράσης, σε κάθε λωρίδα της σημαίας στερεώνοντας πάνω και το χαρτί με τη συλλαβή.





Ζωγραφίσαμε τις δικές μας Ελληνικές σημαίες και γράψαμε τη φράση.


Ετοιμάσαμε την πρόσκληση για τους γονείς……


και τους υποδεχτήκαμε στις 24/03/2025 στο νηπιαγωγείο μας, όπου και τους παρουσιάσαμε θεατρικό με αναφορά στους ήρωες της επανάστασης, τραγουδήσαμε και χορέψαμε παραδοσιακούς χορούς, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές.




Τέλος σε επόμενη μέρα ζωγραφίσαμε τις εντυπώσεις μας από τη γιορτή.

