Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου επισκεφθήκαμε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και συμμετείχαμε στο πρόγραμμα «Γνωριμία με τον ποιητή Γεώργιο Βαφόπουλο». Η κ. Γεωργία Καρυπίδου, βιβλιοθηκονόμος του Βαφοπούλειου
Πνευματικού Κέντρου, ξενάγησε τους μαθητές μας και παρουσίασε το αρχείο του σημαντικού ποιητή και λογοτέχνη της πόλης μας.
Το αρχείο λίγους μήνες πριν από το θάνατο του Βαφόπουλου το Σεπτέμβριο το 1996, μεταφέρθηκε από το σπίτι του, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο “Σπουδαστήριο του Γ.Θ. Βαφόπουλου”. Το υλικό του αρχείου είναι ταξινομημένο σε κατηγορίες που είχε δημιουργήσει ο ίδιος ο Γ.Θ. Βαφόπουλος. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, τα τεκμήρια ομαδοποιήθηκαν σε σειρές με κριτήριο το περιεχόμενό τους: αλληλογραφία, χειρόγραφα των έργων, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το χειρόγραφο ποίημα του Κ. Καβάφη «Περιμένοντας τους βαρβάρους». Ο Κ. Καβάφης το έστειλε στον Γ. Βαφόπουλο και τώρα βρίσκεται στο αρχείο του. Εντυπωσιακή ήταν και η βιβλιοθήκη του, που αποτελούνταν από 6.000 βιβλία! Είδαμε φωτογραφίες του Γ.Θ. Βαφόπουλου σε διάφορες ηλικίες, οικογενειακές, καθώς και φωτογραφίες του ποιητή με προσωπικότητες του πνευματικού και πολιτικού κόσμου της χώρας μας, σκίτσα και προσωπογραφίες του, από διάφορους καλλιτέχνες και θαυμάσαμε την προσωπική του πινακοθήκη που αποτελείται από 50 περίπου έργα.
Στη συνέχεια γνωρίσαμε το αρχείο του Γιώργου Ιωάννου, ποιητή, πεζογράφου, δοκιμιογράφου και θεατρικού συγγραφέα. Ο Γιώργος Ιωάννου είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες της μεταπολεμικής γενιάς. Ο χώρος διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναβιώσει το σπίτι του Ιωάννου στην Αθήνα, όπου έζησε και διέμενε μέχρι τον πρόωρο θάνατό του. Είδαμε την βιβλιοθήκη του Γιώργου Ιωάννου, η οποία αποτελείται κατά προσέγγιση από 6.000 τόμους βιβλίων και 2.000 τεύχη περιοδικών, με τις εκδόσεις των λογοτεχνικών του έργων και τις μεταφράσεις τους στην αγγλική, γαλλική και ρωσική γλώσσα, τις φωτογραφίες του -προσωπικές και οικογενειακές- σκίτσα, την προτομή του από τη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, τους δίσκους και τους πίνακές του, το γραφείο του, έτσι ακριβώς όπως το άφησε πριν φύγει από την ζωή, το κρεβάτι του που ήταν σχεδιασμένο από τον Τσαρούχη, τα ρούχα του, τη μαύρη τσάντα του και πολλά άλλα προσωπικά του αντικείμενα.
Για την Θεσσαλονίκη ο Γ. Βαφόπουλος και ο Γ. Ιωάννου με το έργο τους αποτελούν ανεκτίμητο πνευματικό κεφάλαιο. Ευχαριστούμε πολύ την κ. Γεωργία Καρυπίδη που με πολύ μεγάλη προθυμία, γνώση, υπομονή και αγάπη μας έφερε σε επαφή με αυτό το κεφάλαιο!