Μάρτης είναι, νάζια κάνει….
Μάρτης είναι, νάζια κάνει. Πότε κλαίει και Πότε γελάει!
Με αφορμή τον ερχομό της Άνοιξης λέμε παροιμίες για τον μήνα Μάρτιο. Μια από αυτές είναι η ακόλουθη, “Μάρτης είναι νάζια κάνει, πότε κλαίει και πότε γελάει”. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε για το συναίσθημα της χαράς και της λύπης. Μιμούμαστε, ο καθένας όπως μπορεί, με το πρόσωπο μας τα συναισθήματα αυτά.
Τα παιδιά με την ενθάρρυνση και την καθοδήγηση της Νηπιαγωγού χωρίζονται σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων, η πρώτη ομάδα αναλαμβάνει να ζωγραφίσει το λυπημένο πρόσωπο του Μάρτη, η δεύτερη ομάδα να ζωγραφίσει το χαρούμενο πρόσωπο του Μάρτη, η τρίτη ομάδα να ζωγραφίσει όλα όσα πιστεύουν τα παιδιά πως του προκάλεσαν λύπη και η τελευταία όλα αυτά που του προκάλεσαν χαρά.
Αφού οι ομάδες ολοκληρώσουν τις εργασίες τους επανέρχονται στην παρεούλα για να παρουσιάσουν στην ολομέλεια τη δουλειά τους. Τέλος κολλάνε τις εργασίες τους σε χαρτόνι και δημιουργούν την δική τους ιστορία για τα δυο πρόσωπα του Μάρτη.
Αποφασίσαμε να παίξουμε και ένα παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι ομαδικό και οι ομάδες ανομοιογενείς, προκειμένου στο πλαίσιο της ομάδας να αναπτυχθούν συνεργασίες και σχέσεις εμπιστοσύνης, σεβασμού και κατανόησης των αναγκών και της διαφορετικότητας. Υπάρχουν καρτέλες με εικόνες που απεικονίζουν κάποιες καταστάσεις, που έχουν σχέση με τη χαρά και τη λύπη, από την καθημερινότητα των παιδιών στο σχολείο. Οι ομάδες κάθονται σε κύκλους και σε κάθε κύκλο, ένα παιδί τραβάει μια κάρτα και οι υπόλοιποι της ομάδας πρέπει να αποφασίσουν αν η εικόνα δείχνει κάτι χαρούμενο ή λυπημένο και σε χαρτί Α4 που έχουν να ζωγραφίσουν το αντίστοιχο emoji. Στο τέλος του παιχνιδιού η κάθε ομάδα μετράει τα χαρούμενα και τα λυπημένα emoji και ανακοινώνει στην ολομέλεια τον αριθμό τους.
Στη συνέχεια φωτογραφίζουμε και εκτυπώνουμε την ομαδική εργασία που φτιάξαμε για τα δυο πρόσωπα του Μάρτη: τη χαρά και τη λύπη, με σκοπό να την πάρουμε σπίτι και να διηγηθούμε όσα μάθαμε στους γονείς μας.