Aγαπητoί/ές γονείς/κηδεμόνες
Τα παιδιά σας και μαθητές/μαθήτριες μας βρίσκονται ήδη στην βαθμίδα του Γυμνασίου. Μια νέα περίοδος για την εκπαίδευση τους ξεκινάει γεμάτη όνειρα, προσδοκία και εκπαιδευτικές υποχρεώσεις. Επιπλέον ηλικιακά τα παιδιά γίνονται σταδιακά έφηβοι και εισέρχονται στον μαγικό κόσμο της ανακάλυψης του εγώ και της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους, πράγμα που από τη φύση του είναι γοητευτικό αλλά και προκλητικό για τα ίδια αλλά είναι αλήθεια και για τους γονείς τους εξίσου.
Είναι πολύ λογικό οι γονείς που δεν είχαν την εμπειρία μέχρι τώρα της ανατροφής μια έφηβης ή ενός έφηβου να αισθάνονται αμηχανία, άγχος, αβεβαιότητα αλλά και να εκφράζουν ισχυρή θέληση να γνωρίσουν την ψυχολογία των εφήβων, για να μπορέσουν να τους στηρίξουν για να εξέλθουν αλώβητοι από την πορεία τους σε αυτό το αδιόρατο προσωπικό ταξίδι. Επιπροσθέτως οι σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες επιτείνουν πολλές φορές την σύγχυση των γονέων καθώς, οι αυξημένες υποχρεώσεις τους δεν τους επιτρέπουν να ασκήσουν ουσιαστικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών. Στερεότυπα που επικράτησαν τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία, π.χ., η εναπόθεση των μαθητών στα χέρια των φροντιστηριακών οργανισμών δεν επέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και από την άλλη δημιούργησαν μια σειρά από ιδεολογικές παρεξηγήσεις όπως το ότι η δημόσια εκπαίδευση δεν προσφέρει στα παιδιά τα απαραίτητα εφόδια και ότι αποτελεί ανεπαρκή και μονότονη υποχρέωση.
Στο σημείο αυτό καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε την φράση του Albert Einstein για το περιεχόμενο της παιδείας “παιδεία είναι ό,τι μένει πάνω μας αφού ξεχάσουμε όσα μάθαμε στο σχολείο”. Το έργο λοιπόν του σχολείου πέρα από την εγκύκλια γνώση που προσφέρει στους μαθητές είναι να αναπτύξει αυτήν την καλλιέργεια στους μελλοντικούς πολίτες, πράγμα που εκ των πραγμάτων δε μπορούν να του προσφέρουν οι φροντιστηριακοί οργανισμοί, οι οποίοι επιδίδονται σε μια ασκησιομανία και σε μία προσφορά τεχνικών επίλυσης προβλημάτων, ιδίως σε μαθήματα που παραδοσιακά ταλαιπωρούν τους μαθητές, βλ. Μαθηματικά, Φυσική. Οι γονείς οφείλουν να μεταφέρουν στο παιδί τους την ανάγκη να συνδυαστούν οι δύο διαδικασίες εφόσον τελικά επιλεγεί το φροντιστηριακό μάθημα ως ένα συμπληρωματικό εργαλείο και όχι στην υποκατάσταση του σχολείου απ’ αυτό. Οι γονείς μπορούν και πρέπει να συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου σε ζητήματα καθημερινής διαβίωσης των μαθητών στον χώρο του σχολείου (απουσίες, αδιαφορία για τη σχολική διαδικασία, καθυστερημένη προσέλευση) αλλά και για την καθαρά μαθησιακή πορεία τους με προτάσεις και υποδείξεις από τους εκπαιδευτικούς σε κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης.
Το δημόσιο σχολείο από την πλευρά του με την ανάπτυξη κοινωνικών, ψυχοκινητικών δεξιοτήτων στους μαθητές μέσα από τη συμμετοχή τους σε ομάδες άθλησης, θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, διαμορφώνει τον μορφωτικό ορίζοντα τους τον οποίο καλούνται όμως να συνδιαμορφώσουν και οι γονείς. Είναι επωφελές σε τακτά διαστήματα οι γονείς να παρακολουθούν ένα θέαμα θεατρικό ή κινηματογραφικό μαζί με τα παιδιά τους, να διαβάζουν ένα βιβλίο, και μετά να το συζητούν μαζί τους. Προσφέρει ανεκτίμητα αποτελέσματα στην συναισθηματική βελτίωση των παιδιών και στην ισχυροποίηση των δεσμών με αυτά!
Ο σεβασμός της προσωπικότητας του παιδιού που είναι σημαντικότατος παράγοντας μιας δημοκρατικής ανατροφής δε σημαίνει και ανοχή σε εσφαλμένες επιλογές του, αλλά ανάπτυξη του αισθήματος ευθύνης του νέου ανθρώπου και της δυνατότητας να αυτοανιχνεύεται και να αυτορυθμίζεται. Τα παιδιά χρειάζονται όρια, άρα καλό θα είναι να τους υποδεικνύονται. Οι γονείς προτείνεται να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά και να συζητούν μαζί τους με επιχειρήματα αλλά και βιωματικά, με το προσωπικό τους παράδειγμα για την επιβλαβή και χωρίς μέτρο χρήση PC tablets και άλλων. Υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η χρήση τους στο σχολικό χώρο και η νομοθεσία προβλέπει ποινές που το σχολείο θα χρησιμοποιεί ως ακραία καταφυγή.
Καταλήγοντας θα σημειώναμε ότι το ζήτημα της υγιεινής διατροφής είναι επιτακτικό στις μέρες μας, καθώς ο καταιγισμός των διαφημιστικών μηνυμάτων σχετικά με προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας σε συνδυασμό με την έμφυτη τάση του έφηβου για αντίδραση δυσκολεύει την ανάπτυξη υγιεινών συνηθειών στους έφηβους. Αξίζει να σημειωθεί ότι χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το οξύτατο πρόβλημα του σακχαροδιαβήτη (7000 ακρωτηριασμοί άκρων τον χρόνο) με σχολικές καμπάνιες και ενημερώσεις.
Σας εύχομαι καλή δύναμη στο δύσκολο έργο του γονέως, αποτελεσματική συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και καλή και αποδοτική παρουσία των παιδιών σας στο Γυμνάσιο, πάνω απ’ όλα με υγεία.
Με εκτίμηση
ο Διευθυντής Κωνσταντίνος Κουκάκης, φιλόλογος,
Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ
Σύντομος βιβλιογραφικός οδηγός
- Bluestein Jane, Γονείς έφηβοι και όρια. Πώς να τραβήξετε τη γραμμή, Δίοδος, Αθήνα, 2000.
- Brosche Heidemarie, Καλός ή κακός μαθητής. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, Θυμάρι, Αθήνα, 2010.
- Delaroche Patrick, Γονείς, οι έφηβοι σας έχουν ανάγκη. Πώς να ξεπεράσετε το σκόπελο μαζί, Πατάκης, Αθήνα,2014.
- Dinkmeyer Don, Γονείς και Έφηβοι. Από τις συγκρούσεις στη συνεργασία-Σχολείο για γονείς (Βιβλίο Δεύτερο), Θυμάρι, Αθήνα, 2009.
- Dinkmeyer Don, Mackay Gary, Το υπεύθυνο παιδί και πώς να το μεγαλώσουμε. Πρακτικός οδηγός ανατροφής και οικογενειακού συμβούλου, Θυμάρι, Αθήνα, 2009.
- Dinkmeyer Don, Βασικές αρχές παραδοχής, ενθάρρυνσης, πειθαρχίας και σχέσεων γονέων -εφήβων, Θυμάρι, Αθήνα, 2006.
- Dolto Francoise, Dolto-Tolitch Catherine, Percheminίer, Έφηβοι. Προβλήματα και ανησυχίες, Πατάκης, Αθήνα, 2012.
- Glasser William, Δυστυχισμένοι έφηβοι. Πώς μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους οι γονείς και οι δάσκαλοι, Θυμάρι, 2004 Αθήνα,
- Marcelli Daniel, Αναστατωμένοι έφηβοι … Αναστατωμένοι γονείς. Απαντήσεις ειδικών σε ερωτήσεις γονέων, Πατάκης, Αθήνα,2010.
- Mouis June, Κουβεντιάζοντας για το σεξ (Δεύτερο βιβλίο). Με τα παιδιά μας της εφηβείας-οι έφηβοι, η σεξουαλικότητα στη σύγχρονη κοινωνία και ο ρόλος της οικογένειας, Θυμάρι, Αθήνα,2008.
- Jan-Uwe Rogge, Τα παιδιά επιτρέπεται να βλέπουν τηλεόραση. Οι ανησυχίες των γονιών και η πραγματικότητα, Θυμάρι, Αθήνα, 2007.
- Κατερέλος Δ. Γιάννης, Παπαδόπουλος Πολυδεύκης, Οι έφηβοι και το internet. Ασφαλής και δημιουργική χρήση, Καστανιώτης, Αθήνα, 2009.
- Τριανταφύλλου Άννα, Έφηβοι και γονείς. Συμβουλευτική για γονείς εφήβων-Με ανάλυση πραγματικών περιπτώσεων, Σαββάλας, Αθήνα, 2009.
- Φέϊμπερ Αντέλ κ’ Μάζλις Ιλέϊν, Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακουν και πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν, Πατάκης, Αθήνα, 2014 .
Χρήσιμες Υπηρεσίες
- 2ο ΚΕΔΑΣΥ Γ’ Αθήνας, Λεωφόρος Παπανδρέου 107, 13121 Ίλιον, Τηλ.: 2102690215, 2102690834, 2102635817 και 2102631006 E-mail: mail@2kesy-g.att.sch.gr και 2kesygath@sch.gr
- Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων Έδρα, Αισχύλου 5-7, Περιστέρι 12134, Αθήνα Tηλ: 2105913826, 2105913724 E-mail: info@edra-coop.gr και mko.edra@gmail.com
- Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Γ Αθήνας, Εθνικής Αντιστάσεως 125 , Περιστέρι Τηλ. 2105770117, ιστότοπος https://www.facebook.com/profile.php?id=100057596943656
- Κ.Ψ. Υ. Περιστερίου, Πλούτωνος, 19, Περιστέρι, τηλ. 2132027800.
- Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού, Μονάδα εφηβικής υγείας/Β’ Παιδιατρική Κλινική, Λεωφόρος Μεσογείων 24, Τηλ. 2107710824
- Πανελλαδική γραμμή συμβουλευτική:11525
- Ψυχολογική Υποστήριξη Δήμου Ιλίου, Νέστορος 101, Τηλ. 2132030016
- Διαδημοτικός συμβουλευτικός σταθμός Δήμου Πετρούπολης, Κρήτης 2, Τηλ. 2105064080 symv.stathmos@yahoo.gr, koin90@otenet.gr