“Environments through art”. Από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Μάιο του 2023 με διοργανώτρια χώρα την Ιταλία. Στο έργο αυτό συμμετέχει το τμήμα ΣΤ2 με υπεύθυνη έργου την εκπαιδευτικό αγγλικής κα.Κωνσταντίνα Γκαλτανίδου. Τα υπόλοιπα 25 συμμετέχοντα σχολεία προέρχονται από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Εσθονία. Στο πλαίσιο του έργου αυτού οι μαθητές αποκτούν γνώσεις πάνω σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα στην αγγλική γλώσσα.
Το έργο χωρίζεται σε 4 ενότητες, η καθεμία από τις οποίες διαρκεί δύο μήνες: 1. Θάλασσες-ωκεανοί 2. Βουνά 3. Πεδιάδες και 4. Λόφοι. Σε κάθε ενότητα οι μαθητές με αφόρμηση ένα έργο τέχνης που απεικονίζει ένα συναφές με την ενότητα τοπίο σκέφτονται πώς τα τοπία αυτά έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, καθώς και τρόπους προστασίας τους. Σε κάθε ενότητα δημιουργούνται από τους μαθητές διαδραστικές δραστηριότητες (π.χ. συνεργατικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικές κάρτες, κουίζ) που διεξάγονται πρώτα σε επίπεδο τάξης και ακολούθως σε διεθνές επίπεδο. Το έργο ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ενός συλλογικού e-book (συνεργατικής ιστορίας από μαθητές διαφόρων ευρωπαϊκών σχολείων) και μία παρουσίαση με τα αντιπροσωπευτικότερα αποτελέσματά του στο χώρο του σχολείου.
Αρχικά οι μαθητές μας συμμετείχαν στο διαγωνισμό που διοργανώθηκε, προκειμένου να αναδειχθεί ο λογότυπος που θα πλαισιώνει το έργο. Έτσι, σχεδίασαν και δημιούργησαν τους δικούς τους λογότυπους. Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος ψήφισαν τον λογότυπο που θεώρησαν καλύτερο για να εκπροσωπήσει το σχολείο μας στο διαγωνισμό και επιλέχτηκε εκείνος του Κωνσταντίνου Τσαμπάνη (ο οποίος με ελάχιστη τροποποίηση βρίσκεται δίπλα στον τίτλο του έργου).
Στις 20 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία webinar (διαδικτυακή συνδιδασκαλία) του σχολείου μας με το ιταλικό σχολείο Istituto Comprensivo Aldeno Mattarello. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους μαθητές του σχολείου αυτού, να ανταλλάξουν παρουσιάσεις των σχολείων και των πόλεών τους, καθώς επίσης καλές πρακτικές σχετικά με το λιώσιμο των πάγων και την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, είχαν τη χαρά να ακούσουν από τους Ιταλούς μαθητές σχετικό με το θέμα λεξιλόγιο στα αγγλικά και τα ιταλικά, καθώς και να μιλήσουν οι ίδιοι στα αγγλικά και τα ελληνικά. Με το πέρας του webinar οι μαθητές και των δύο σχολείων εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και την επιθυμία τους για την πραγματοποίηση νέου webinar.