Ενημερωτική επιστολή προς τους γονείς για τα μέτρα που θα τηρούνται κατά την επάνοδο των μαθητών/τριών στο σχολείο την Δευτέρα 10/05/2021

Αγαπητοί γονείς,

Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!

Εύχομαι υγεία και δύναμη σε εσάς και τις οικογένειές σας!

 

Ενόψει της έναρξης της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

  • ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Τα σχολεία ανοίγουν με τη λειτουργία και του ολοημέρου και της σίτισης κανονικά.  Έχουμε να διανύσουμε αρκετά μεγάλη περίοδο μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Θέλω να πιστεύω ότι οργανωμένα, με συνεννόηση και συνεργασία θα κατορθώσουμε να περάσουμε αυτή τη δύσκολη φάση. Είναι δύσκολη φάση, διότι υπάρχουν διαδικαστικά θέματα για τη δια ζώσης επαναλειτουργία του σχολείου, που πρέπει να τηρηθούν για την διασφάλιση της υγείας όλων μας και για να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε και να εφαρμόσουμε την κείμενη νομοθεσία και να φροντίσουμε ο καθένας προσωπικά για τη μείωση της διασποράς του COVID-19.

  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΣΗΣΗΣ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ COVID-19

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου είναι υποχρεωτικός για τους/τις μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) και το λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων.

Για την τρέχουσα εβδομάδα, διενεργείται δύο (2) φορές, προ Δευτέρας και Πέμπτης και πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Ο έλεγχος συνιστάται να διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

  • ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο και για τους/τις ανήλικους/ες μαθητές/τριες το παραλαμβάνουν οι γονείς/κηδεμόνες τους, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ, ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ του/της ανήλικου/ης μαθητή/τριας και την αστυνομική ταυτότητα των ιδίων (γονέων/κηδεμόνων). Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια. Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται κατ’ οίκον, σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.

Δύναται οι μαθητές/τριες, αντί του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με επιβάρυνσή τους σε ιδιωτική δομή, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την Δευτέρα.

  • ΌΤΑΝ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΜΚΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Οι μαθητές/τριες, των οποίων ο ΑΜΚΑ δεν εμφανίζεται, ώστε να παραλάβουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από το φαρμακείο, πρέπει να μεταβαίνουν για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

  • ΕΞΑΓΩΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

Α) Οι γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριών επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) και αφού επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για Covid -19» στην συνέχεια, αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet) σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α΄184) και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.

Β) Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν και στη συνέχεια μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.

Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Στην περίπτωση κατά την οποία ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο/η μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση κατά την προσέλευσή του.

  • ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID 19 για τους/τις μαθητές/τριες, μπορείτε να αποστείλετε την εκτυπώσιμη μορφή από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, στο mail του εκπαιδευτικού του τμήματος που ανήκει ο κάθε μαθητής/τρια. Για τις επόμενες ημέρες για τις περιπτώσεις αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας θα δοθεί στους μαθητές  και θα σταλεί στα mail τους σε έντυπη μορφή η σχολική κάρτα για COVID-19. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμπληρώνονται και να υπογράφονται και χειρόγραφα από τους γονείς /κηδεμόνες των μαθητών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση όμως ο γονέας θα πρέπει να δηλώσει το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

 

 

  • ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο/Η μαθητής/τρια, κατά την είσοδο του στο σχολείο, θα επιδεικνύει απλώς (δεν θα παραδίδει) τη σχολική κάρτα με το αρνητικό αποτέλεσμα στο προαύλιο, στους εκπαιδευτικούς του σχολείου που έχουν υπηρεσία και θα τη φέρει μαζί του μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τη Διευθύντρια.

Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, δεν γίνεται δεκτός/ή, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από την σχολική μονάδα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα τη συνεργασία σας. Μην επιχειρήσετε να φέρετε στο σχολείο μαθητή που δεν θα έχει τη σχολική κάρτα με το αρνητικό αποτέλεσμα, διότι οι εκπαιδευτικοί θα οδηγήσουν τους μαθητές αυτούς στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, στη σχολική μονάδα, για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς/κηδεμόνες τον/την παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας. Αντιλαμβάνεστε ότι έτσι δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μας μονάδας.

Για τους/τις μαθητές/τριες, των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ είναι θετικό, προβλέπεται ό,τι και για τους/τις μαθητές/τριες που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η σχολική μονάδα λειτουργεί όπως προβλέπεται με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί:

  • Η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών από διαφορετικές εισόδους. Συγκεκριμένα υπενθυμίζω: Προσέλευση: Κύρια είσοδος Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις. Πόρτα εισόδου οχημάτων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις. Αποχώρηση: Κύρια είσοδος Α΄, Β΄ τάξεις. Έξοδος από το γήπεδο μπάσκετ Γ΄ και Δ΄ τάξεις. Πόρτα εισόδου οχημάτων Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις.
  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • τα διαφορετικά σημεία τοποθέτησης των τάξεων στα διαλείμματα,
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • η χρήση αντισηπτικών,
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, κ.ά.

Παρακαλώ για τη συνεργασία σας!

 

Με εκτίμηση,

Η Δ/ντρια

Δημητριάδου Ευδοκία

Παρακαλούμε δείτε και τα συνημμένα αρχεία:

ΚΥΑ Τεύχος Β’ 1825/05-05-2021

Παράρτημα Ι και ΙΙ Σχολική κάρτα για COVID-19 & Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση