Καλωσόρισμα της Α΄ Δημοτικού!

Καλωσόρισμα της 1ης Δημοτικού!

Η νέα χρονιά άρχισε και μαζί μ’ αυτή η αγωνία γονιών και μαθητών…

Η πρώτη δημοτικού όπως όλοι γνωρίζουμε θεωρείται μια τάξη πολύ καθοριστική: το παιδί μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει, γνωρίζει τους αριθμούς, μαθαίνει να μελετά ακολουθώντας τους κανόνες του σχολείου. Η αγωνία και η πίεση αρχίζει συχνά από την πρώτη μέρα. Άραγε πρόσεχε τον δάσκαλο; Έγραψε αυτά που του έβαλε; Θα μελετήσει στο  σπίτι; Τι γράμματα κάνει;

Απ’ το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό

Το Νηπιαγωγείο, όπως γνωρίζουμε, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στη ζωή των παιδιών και τον πρώτο χώρο κοινωνικοποίησης.H μετάβαση, με τη σημασία του περάσματος από έναν «γνωστό» σε έναν «άγνωστο κόσμο», εμπεριέχει σύνθετες και διαδοχικές διαδικασίες αλλαγών που επηρεάζουν την ψυχολογία του παιδιού.

Το νέο σχολείο λοιπόν, σηματοδοτεί ένα νέο και σημαντικό στάδιο εξέλιξης τόσο του ίδιου του παιδιού όσο και της οικογένειάς του και γι’ αυτό θεωρείται μια από τις κρισιμότερες περιόδους της παιδικής ηλικίας.

Γονείς, μην αγχώνεστε!

Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών ( με εξαίρεση τα παιδιά που αντιμετωπίζουν  πολύ σοβαρά μαθησιακά προβλήματα ήοικογενειακά θέματα), στο τέλος της χρονιάς ξέρει να διαβάζει, να γράφει και να κάνει απλές μαθηματικές πράξεις ακόμη κι αν αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες. Όμως, μόνο λίγα παιδιά με την ολοκλήρωση της χρονιάς  θα νιώθουν ότι μπορούν να ξεπερνούν τις δυσκολίες τους και θα θεωρούν τη γνώση και το σχολείο μια θετική προοπτική.

Αυτό και μόνο θα πρέπει αυτόματα να αποτελεί πρόκληση για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Συνήθως, με την έναρξη της χρονιάς αρχίζουν να μπαίνουν οι ταμπέλες: «δεν έχει τόσες δυνατότητες», «είναι πολύ αδύναμος», «ο μεγάλος είναι άλλο παιδί» και πολλά ακόμη που στιγματίζουν τους μικρούς μαθητές και τους κάνουν να νιώθουν πως δεν αξίζουν.

Η ενίσχυση και η επιβράβευση είναι εξαιρετικά σημαντική. Επίσης θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους γονείς ότι θα πρέπει να εφοδιαστούν με υπομονή!

Ακόμη και όταν ένα παιδί υπολείπεται σε κάποιο μάθημα, με κοινή προσπάθεια πιστεύουμε ότι θα καταφέρνει να υπερκαλύψει την απόσταση που το χωρίζει με την υπόλοιπη τάξη αν νιώθει ότι οι δικοί του χρόνοι είναι σεβαστοί,

Η δυσκολία άλλωστε δε σημαίνει αποτυχία… Να θυμάστε: δεν είναι τυχαίο που μέχρι το τέλος της πρώτης δημοτικού δε γίνονται διαγνώσεις μαθησιακών δυσκολιών.

Τα παιδιά-αυτό που  χρειάζονται- είναι χρόνος για να προσαρμοστούν και να ξεδιπλώσουν τις ικανότητες τους.

Αρχικός Σκοπός μας,είναι:

Να επιτευχθεί ικανός βαθμός συναισθηματικής πληρότητας, να άρουμε την αγωνία, τις απορίες, το άγχος και γενικότερα την αρνητική εικόνα που έχουν σχηματίσει (ή φαντάζονται) τα νήπια πριν την είσοδο τους στο δημοτικό σχολείο.

Οι ενέργειες  σύνδεσης που πραγματοποιούνται μεταξύ των δύο αυτών βαθμίδων συντελούν ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν:

• την αυτοπεποίθησή τους

• ετοιμότητα σε νέες εμπειρίες και  καθοδηγήσεις

• κυρίως τις σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά ή με τους εκπαιδευτικούς

• εμπιστοσύνη στο σχολείο αλλά και ικανότητα συνεργασίας τόσο με συνομηλίκους, όσο και με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτόματα, η συνεργασία των γονέων αυξάνει την εμπιστοσύνη των παιδιών στις ικανότητές τους!

1η μέρα στο σχολείο!!!

Οι μαθητές πλέον της 1ης δημοτικού, χαρούμενοι αλλά και φοβισμένοι, με τις τσάντες στους ώμους, έφτασαν στο σχολείο μας για τον καθιερωμένο αγιασμό. Το προαύλιο τού σχολείου μάςπλημμύρισε από τις φωνές των μικρών μαθητών-τριών που άρχισαν τα παιχνίδια με τους φίλους.

Οι μικροί, καινούριοι μαθητές, αφού έλαβαν τις ευλογίες των ιερέων και τις ευχές της διευθύντριας, του εκπαιδευτικών και των γονέων , κατευθύνθηκαν στις αίθουσες για να παραλάβουν τα βιβλία τους αλλά και να γνωρίσουν τους δασκάλους- δασκάλες τους.Εκεί, ο δάσκαλός και η δασκάλα των δυο τμημάτων τα υποδέχτηκε και τα καλωσόρισε με μια μικρή σακουλίτσαπου περιείχε γραφική ύλη για να τα εγκλιματίσει στον καινούριο τους ρόλο, αλλά και ένα μπαλονάκι μεένα μικρό γλύκισμα  για να τους υπενθυμίσει ότι είναι μικρά παιδάκια!

Οι ματιές των παιδιών προς τους εκπαιδευτικούς ήταν άλλοτε περιεργάστηκες, άλλοτε ντροπαλές και άλλοτε γλυκιές, προσπαθώντας να προσεγγίσουν τον νέο τους δάσκαλο και να αγαπήσουν την νέα τους αρχή.

Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν το νέο τους σχολείο…

Καλή σχολική χρονιά σε όλους μας!

Ευχόμαστε καλή συνεργασία μαθητών, δασκάλων και γονέων!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση