Περιβάλλον – Σπίτι μου, από την Δ΄ Τάξη (2013-2014)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ!

 Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε και από τα δύο τμήματα της Δ΄ Τάξης.

Σκοπός του προγράμματος: να αποκτήσουν τα παιδιά οικολογική συνείδηση. Να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούμε όλοι εμείς μέρη ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος, αυτού της Γης, το οποίο πρέπει να προστατεύουμε για να εξασφαλίσουμε πάνω από όλα τη δική μας επιβίωση.

Επιμέρους στόχοι: να μάθουν τα παιδιά να εργάζονται ομαδικά, να ερευνούν, να αξιολογούν και να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στη τάξη, να μάθουν να κριτικάρουν εποικοδομητικά τις δουλειές των συμμαθητών τους, να έρθουν σε επαφή με νέες έννοιες όπως «επαναχρησιμοποίηση», «αειφόρος ανάπτυξη» κτλ.

Στην αρχή, μοιράστηκαν στα παιδιά κάθε ομάδας Σχέδια Εργασίας με βάση τα οποία θα έπρεπε να οργανώσουν την έρευνά τους. Εργάστηκαν ομαδικά (8 παιδιά σε κάθε ομάδα) και ετοίμασαν τις ομαδικές εργασίες τους.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος παρουσιάστηκε και αρκετό εκπαιδευτικό υλικό στα παιδιά, όπως το βαλιτσάκι της ανακύκλωσης, το εκπαιδευτικό βίντεο για τον μπλε κάδο, το τραγουδάκι της ανακύκλωσης, το επεισόδιο για την ανακύκλωση από τη σειρά «Πέπα το γουρουνάκι» κ.ά. 

Στα παιδιά παρουσιάστηκαν οι χώροι στους οποίους κάνει ανακύκλωση (χαρτιού, μπαταριών, μικρών ηλεκτρικών συσκευών, καπακιών από μπουκάλια). Ειδικά για το τελευταίο συζητήθηκε και η ανθρωπιστική πλευρά του θέματος – να εξασφαλιστούν κονδύλια για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου.

Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της δασκάλας των εικαστικών κας Ντιάνας Αθανασιάδου, ζωγραφίσαμε τέσσερα ομαδικά έργα στα οποία απεικονίζεται το δάσος στις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Πραγματοποιήσαμε μια επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης, όπου οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων, αφού τους έδειξαν χαρακτηριστικά δείγματα της εγχώριας και ξένης χλωρίδας, ενημέρωσαν τα παιδιά για την αξία των δασών αλλά και του πράσινου γενικότερα.

Ακόμη, η εξειδικευμένη θεατρική ομάδα ΠΟΥΠΟΥΛΟ ήρθε στο σχολείο μας και έκανε ένα δίωρο θεατρικό παιχνίδι με τα παιδιά, με τον τίτλο «Ο Φύλακας του Δάσους» και θέμα το δάσος, την προστασία του και το σεβασμό στα φυτά και τα ζώα που ζουν εκεί.

Στο τελικό στάδιο, τα παιδιά δημιούργησαν σελιδοδείκτες και αφίσες με το θέμα κάθε ομάδας. Εδώ συζητήθηκε η αξία του μηνύματος, το πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε συνθήματα για να κάνουμε πιο προσιτό και ευκολομνημόνευτο το μήνυμά μας (slogans) και πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε την εικόνα για να τραβήξουμε την προσοχή των θεατών της αφίσας μας.

Αφίσες

 2014-04-07 12-55-49_0071

 2014-05-08 13-13-18_0069

Σελιδοδείκτες

 2014-05-08 13-32-16_0065 2014-05-15 12-50-42_0069 2014-05-15 12-47-52_0066

Ο φελλοπίνακας της τάξης μας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα ομαδικά έργα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση