Πρόγραμμα “Φάσμα”

To πρόγραμμα ΦΑΣΜΑ είναι ένα ερευνητικό έργο μέτρησης και ελέγχου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον. Aναπτύχθηκε και υλοποιείται από το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών (ΕΡα) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πρόγραμμα ΦΑΣΜΑ καταγράφονται όλες οι πηγές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον (ραδιοφωνία, τηλεόραση, κινητή τηλεφωνία, ιδιωτικά και δημόσια δίκτυα ηλεκτρονικών ασύρματων επικοινωνιών). Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε το 2002, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και έκτοτε συνεχίζεται σε όλη τη χώρα χωρίς διακοπή.

Οι μετρήσεις γίνονται με χρήση εξειδικευμένου λογισμικού, και είναι διαθέσιμες σε 24 βάση μέσω τoυ δικτυακού τόπου του προγράμματος. Τόσο ο έλεγχος των σημείων όσο και η ανάλυση των στοιχείων γίνονται αποκλειστικά από το επιστημονικό προσωπικό του πανεπιστημιακού εργαστηρίου, διασφαλίζοντας έτσι την απόλυτη ερευνητική εγκυρότητα της μεθόδου και των αποτελεσμάτων. Το 2008 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εφαρμογή του Ευρυζωνικού Μετρητή SMS-K. Το ΕΡα έχει προχωρήσει στην παραγωγή μετρητών, τους οποίους εγκαθιστά σε διάφορα σημεία της χώρας.

Στο σχολείο μας εγκαταστάθηκε ένας τέτοιος μετρητής από το Νοέμβριο του 2009. Από εκείνη τη στιγμή αναμεταδίδει αποτελέσματα τα οποία μπορεί να τα δει ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η στο διαδικτυακό τόπο του προγράμματος, εδώ. Από την αρχική σελίδα επιλέγετε το ΧΑΡΤΗ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ. Από το χάρτη, την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ και τελικά το 7ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση