Έργα και ημέρες της σχολικής μας βιβλιοθήκης

Μάρτιος 2013
Γονείς προσφέρουν ως δωρεά στο νεοσυσταθέν 7ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα παραμύθια και βιβλία. Η δ/ντρια κ. Γεωργία Πανάγου τα καταγράφει στο Βιβλίο της Βιβλιοθήκης και τα τοποθετεί στις βιβλιοθήκες του συστεγαζόμενου τότε 2ου Δημοτικού Σχ. Γέρακα.
Σύνολο: 45 βιβλία

Οκτώβριος 2014
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προσφέρεται να αγοράσει λίστα με επιλεγμένους τίτλους βιβλίων που θα ήθελαν οι εκπ/κοί για τους μαθητές στο σχολείο. Η εκπαιδευτικός Χ. Ειρ. ετοιμάζει λίστα βιβλίων από ποικίλους εκδοτικούς οίκους, ώστε να ανταποκρίνονται στην ηλικία των μαθητών του δημοτικού σχολείου. Αρκετοί εκπαιδευτικοί συμβάλλουν στην τελική της διαμόρφωση . Τα βιβλία έρχονται, καταγράφονται και τοποθετούνται, όπου και τα προηγούμενα.
Σύνολο: 90 βιβλία

Σεπτέμβριος 2016
Το 7ο Δ. Σχ. Γέρακα στεγάζεται στο δικό του κτίριο. Τα βιβλία της βιβλιοθήκης με αρκετές απώλειες μεταφέρονται και βρίσκουν θέση σ’ ένα δικό τους χώρο με ράφια στο ισόγειο του κτιρίου. Η Χ. Ειρ. με δική της πρωτοβουλία δηλώνει το σχολείο σε μια κίνηση των εκδόσεων Πατάκη να ενισχύσουν τις σχολικές βιβλιοθήκες με χορηγία βιβλίων αξίας 50€ σε περίπτωση που κληρωθεί. Το 7ο Δ. Σχ. Γέρακα κληρώνεται και η βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται με ακόμη 11 βιβλία.

«Αίθουσα Βιβλιοθήκης- Αναγνωστήριο»
Νέα βιβλία χορηγούνται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Καταγράφονται στο Βιβλίο Βιβλιοθήκης κι αρχίζει η κατηγοριοποίησή τους και ταξινόμησή τους σε ράφια. Μπαίνουν πλαστικοποιημένες ετικέτες κατηγοριοποίησης των βιβλίων σε ράφια καθώς κι ένας αύξων αριθμός σε κάθε ράφι. Το όλο εγχείρημα αναλαμβάνουν οι «Υπεύθυνοι Βιβλιοθήκης».
Εκπαιδευτικοί, όπως η Σοφία Δημητρακοπούλου και Κασόρη Σταυρούλα αφού ζήτησαν από τους μαθητές τους να φέρουν βιβλία, οργάνωσαν δανειστική βιβλιοθήκη στην τάξη τους. Ο δανεισμός τους κράτησε όλη τη χρονιά και πολλά από αυτά έγιναν δωρεά από τους μαθητές στη σχολική βιβλιοθήκη στο τέλος του σχολικού έτους. Η εκπαιδευτικός Τοψή Βασιλεία «ντύνει» πολλά από τα βιβλία που αφορούν τους αρχάριους αναγνώστες με διαφανές αυτοκόλλητο, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση όσο περισσότερο χρόνο γίνεται.
Η δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει το έτος 2016-2017 για τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο μπορούν να δανειστούν όσα βιβλία χρειάζονται για την τάξη τους και να λειτουργήσουν τη δανειστική βιβλιοθήκη εντός τάξης.
Πρώτο στάδιο οργάνωσης
Ο χώρος της βιβλιοθήκης παραμένει άδειος από θρανία και καρέκλες. Τα ράφια των βιβλιοθηκών διαχωρίζονται σε 3 ηλικιακές κατηγορίες και μπαίνει χρωματιστό αυτοκόλλητο κυκλάκι στη ράχη των βιβλίων: πορτοκαλί για τα παιδιά της Α΄ και Β΄ τάξης, ανοιχτό πράσινο για τους μαθητές της Γ ΄ και Δ΄ τάξης ενώ για τα μεγάλα παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης μπαίνει βαθύ μπλε. (Ο διαχωρισμός έγινε απλά και μόνο για να βοηθηθεί η ταξινόμηση των βιβλίων. Όλα τα παιδιά μπορούν να δανειστούν βιβλία απ’ όπου θέλουν). Επίσης, τοποθετείται ένα μεγάλο πράσινο καλάθι για να μπαίνουν εκεί τα βιβλία που επιστρέφονται.
Σύνολο Βιβλίων: 539

Σεπτέμβριος 2017
Η σχολική βιβλιοθήκη ανοίγει πια την «πόρτα» της στους μαθητές των τάξεων. Ορίζονται εκ νέου «Υπεύθυνοι Βιβλιοθήκης»: Χουντάλα Ειρήνη, Δημητροπούλου Σοφία, Γκέκα Φωτεινή. Σύλλογος Γονέων και γονείς μαθητών απ’ την αρχή της χρονιάς «δωρίζουν» βιβλία καινούρια και παλιά. Παράλληλα η δ/νση του σχολείου (κ. Αθηνά Χαλκιαδάκη) επιτρέπει και ενισχύει οικονομικά την αγορά βιβλίων που χρειάζονται οι εκπ/κοί του σχολείου για δράσεις φιλαναγνωσίας, τα οποία στη συνέχεια ανήκουν στο «δυναμικό» των βιβλίων για δανεισμό.
Διαμόρφωση χώρου
Ο χώρος της βιβλιοθήκης γίνεται η στέγη των παιδιών της πρωινής υποδοχής αλλά και όλων των εκπ/κών που ψάχνουν μια «αλλιώτικη» γωνιά να διαβάσουν κάτι στους μαθητές τους. Μπαίνουν μικρά χαλάκια και χαμηλά καναπεδάκια καθώς και έργα των παιδιών που αφορούν το βιβλίο. Στην είσοδο της βιβλιοθήκης είναι αναρτημένα ο κανονισμός της βιβλιοθήκης και ένα φύλλο που ενημερώνει παιδιά και εκπ/κούς τον τρόπο δανεισμού. Υπογραφή: «κ. Βιβλιοθηκάκης»
Τρόπος δανεισμού (2ο στάδιο οργάνωσης):
Το κάθε βιβλίο έχει στο εσώφυλλο ένα «Φύλλο Δανεισμού». (βλ. υπόδειγμα)
Φύλλο Δανεισμού: Στο πάνω μέρος υπάρχει ένα πλαίσιο που αναφέρονται ο τίτλος, ο συγγραφέας, ο εκδοτικός οίκος καθώς και ο κωδικός του βιβλίου. Στη συνέχεια έχει έναν πίνακα με τέσσερις στήλες: α/ Όνομα μαθητή β/ Τμήμα γ/ Ημερομηνία Δανεισμού δ/ Ημερομηνία Επιστροφής
Ο κάθε μαθητής επιλέγει το βιβλίο που επιθυμεί, συμπληρώνει το φύλλο δανεισμού, το αφήνει στο αντίστοιχο ντοσιέ της τάξης του και στη συνέχεια δανείζεται το βιβλίο. Τα βιβλία που επιστρέφονται μπαίνουν στο καλάθι κι από κει ταξινομούνται από τους υπεύθυνους βιβλιοθήκης.
Όσα βιβλία δεν έχουν φύλλο δανεισμού (συνήθως τα πιο πρόσφατα αποκτηθέντα που δεν έχουν προλάβει ακόμη οι υπεύθυνοι να τα ετοιμάσουν με τα ταμπελάκια τους) ο εκπ/κός της τάξης που συνοδεύει τα παιδιά στην βιβλιοθήκη τα καταγράφει σε ένα συνολικό «φύλλο δανεισμού τάξης».
Ο Κωδικός βιβλίου έχει τρεις πληροφορίες:
-αύξοντα αριθμό βιβλίων ραφιού (Βοηθάει να ελέγχουμε άμεσα τι λείπει. Βρίσκουμε ποιο βιβλίο είναι.)
– κατηγορία βιβλίου  (Χρήσιμο στην ταξινόμηση)
– αριθμό καταγραφής στο Βιβλίο Βιβλιοθήκης 

Επίσης, στη ράχη του βιβλίου έχει κολληθεί το αυτοκόλλητο κυκλάκι στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός του ραφιού. Αυτό έγινε για να διευκολύνει τόσο τους εκπ/κούς όσο και την εμπλοκή των μαθητών στη διαδικασία βιβλιοθηκονομίας.

Ιούνιος 2018
Αρχές Ιουνίου ζητείται η επιστροφή των δανειζόμενων βιβλίων από τα παιδιά. Γίνεται καταγραφή των απωλειών και τακτοποίηση των βιβλίων στα ράφια τους. Τοποθετούνται νέες ετικέτες στα ράφια καθώς εμπλουτίζονται οι κατηγορίες των βιβλίων (ποίηση, θέατρο,…). Παράλληλα καταγράφονται όλοι οι τίτλοι (κωδικός βιβλίου, τίτλος, όνομα συγγραφέα, αριθμός ραφιού) σε πίνακα Excel. Δακτυλογραφούνται τα Φύλλα Δανεισμού για το κάθε βιβλίο.
Σύνολο Βιβλίων: 1.035

Σεπτέμβριος 2018
Η νέα χρονιά ξεκινάει με ορισμό υπεύθυνου βιβλιοθήκης την κ. Χουντάλα Ειρήνη (ΠΕ 70) και συνεργάτες στην λειτουργία της τις: κ. Σαρλή Σούλα (ΠΕ 70) και κ. Νάσκαρη Φαίη (ΠΕ 70). Συντάσσεται ο νέος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης και κοινοποιείται στην Δ/ντρια (Χαλκιαδάκη Αθηνά) και στο σύλλογο διδασκόντων. Παράλληλα τυπώνονται κάρτες δανεισμού για κάθε εκπ/κό του σχολείου που επιθυμεί να δανειστεί βιβλία για προσωπική του χρήση. Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης ενημερώνουν εκ νέου τους νέους συναδέλφους για τον τρόπο δανεισμού καθώς και γίνεται υπενθύμιση στα τμήματα για τον τρόπο λειτουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης.

Δεκέμβριος 2018
Εγκύκλιος του Υπουργείου ορίζει μέσα σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα να ετοιμαστεί μια λίστα βιβλίων και να δοθεί σ’ ένα βιβλιοπωλείο ή εκδοτικό οίκο προκειμένου να δώσει μια προσφορά που να καλύπτει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Την ίδια στιγμή έπρεπε να ετοιμαστεί και μια προσφορά από κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών για αγορά Η/Υ, εκτυπωτή, προτζέκτορα και φωτοτυπικού μηχανήματος. Οι εκπαιδευτικοί όλων των τάξεων συγκεντρώνουν προτιμήσεις μαθητών και προσωπικές τους αλλά και προτεινόμενες προτάσεις από τα βιβλία του Οργανισμού. Καταγράφονται σε ενιαία λίστα και παραδίδεται στη λογίστρια της Σχολικής Επιτροπής λίγο πριν εκπνεύσει το 2018.
Σύνολο Βιβλίων: 1.315

Μάρτιος 2019
Στα πλαίσια εκπ/κού προγρ/τος μαθητές της Ε’ τάξης ζητούν και παίρνουν συνέντευξη από την υπεύθυνη εκπ/κό της Βιβλιοθήκης. Δυο από αυτούς επιθυμούν να δουλέψουν εθελοντικά στην τακτοποίηση και στην οργάνωση της βιβλιοθήκης.
Νέα εγκύκλιος καταφθάνει και καλεί όσους έχουν ενταχθεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών να ετοιμάσουν αφίσα και λογότυπο για τη βιβλιοθήκη του σχολείου τους. Κατόπιν να ψηφιοποιηθεί και να αποσταλεί στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης. Το σχολείο μας ακολουθεί τις εξής ενέργειες:
1/ Υπαίθριο εργαστήρι αναζήτησης λογότυπου.
Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης εκτυπώνουν «διάσημα» λογότυπα σε μεγέθυνση. Τα τοιχοκολλούν και καλούν τους μαθητές που έχουν βγει στο διάλειμμα να σκεφτούν και να σκαρφιστούν ένα λογότυπο που να αφορά την βιβλιοθήκη του 7ου Δημ. Σχολείου. Υπάρχουν διάχυτα μικρά τετράγωνα χαρτάκια, μολύβια και μπογιές. Τα παιδιά αφοσιώνονται, δημιουργούν και αποζητούν να συνεχιστεί το εργαστήρι και στα υπόλοιπα διαλείμματα. Οι ιδέες πολλές και ακόμη περισσότερες καταφτάνουν την επόμενη μέρα. Το λογότυπο που επιλέγεται είναι του Νικόλα Αμπλιανίτη, μαθητή της Δ΄ τάξης. Ηλεκτρονικά ψηφιοποιείται από τον κ. Βαγγέλη Δημητρούλα, web designer.
2/ Εργαστήρι κατασκευής αφίσας από μια εθελοντική ομάδα από κάθε τάξη και ανοικτό για όποιον άλλο μαθητή επιθυμούσε να συμμετάσχει. Τα παιδιά συγκεντρώνονται στην αίθουσα σίτισης, όπου υπάρχουν μεγάλα τραπέζια και ξεκινούν είτε ατομικά είτε σε συνεργασία να φτιάξουν την αφίσα της βιβλιοθήκης. Οι αφίσες συγκεντρώνονταν μέχρι και την τελευταία μέρα υποβολής.
3/ Η επιλογή εξαιρετικά δύσκολη. Όλα τα έργα των παιδιών με το ονοματεπώνυμό τους αφισοποιούνται και τοιχοκολλούνται στους χώρους της βιβλιοθήκης.

Απρίλιος 2019
2 Απριλίου 2019 «Παγκόσμια Ημέρα παιδικού Βιβλίου»
Η σχολική μας βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες της σε κάθε διάλειμμα με τη βοήθεια
εθελοντών (μαθητές μεγάλων τάξεων με ειδική σήμανση αναλαμβάνουν να καθοδηγήσουν, να επιτηρήσουν και να διευκολύνουν τα παιδιά να πάρουν βιβλία και να διαβάσουν στα διαλείμματα). Γίνονται δράσεις δια-τμηματικές (κουίζ, παιχνίδι θησαυρού με βιβλία στην αυλή, έναρξη μιας ιστορίας από ένα τμήμα κι ολοκλήρωση από ένα άλλο, δημιουργία ποιημάτων χώρου, κλπ). Μέσα από μια ατμόσφαιρα παιχνιδιού τα παιδιά ενθουσιάζονται με τους «ρόλους», την «περιπέτεια», το «απροσδόκητο» που κρύβει το βιβλίο. Μας χάρισε μια διαφορετική «ανάγνωση», χαλαρωτική κι εμψυχωτική η συγκεκριμένη μέρα.

Σεπτέμβριος 2019
Ανανεώνεται στον Σύλλογο Διδασκόντων ως Υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης η εκπ/κός Ειρήνη Χουντάλα. Προτείνεται στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μια συλλογική δράση, όπου στόχος είναι οι μαθητές του σχολείου να συναντηθούν με αληθινούς δημιουργούς που έχουν σχέση με το βιβλίο, συγγραφείς και εικονογράφους. Ο Σ. Δ. το εγκρίνει και ακολουθούνται οι παρακάτω ενέργειες:
Στέλνονται μηνύματα –προσκλήσεις σε συγγραφείς.
Προσεγγίζεται η υπεύθυνη του παιδικού τμήματος των εκδόσεων Μεταίχμιο, κ. Δάφνη Βρέλλη, με την οποία ξεκινά μια εποικοδομητική συνεργασία. Καταλήγουμε σε συγγραφείς και ημερομηνίες που εκείνοι μπορούν να επισκεφτούν το σχολείο μας και τα τμήματα μπορούν να τους υποδεχθούν.

  •  Δάφνη Βλουμίδη (τηλέφ. 6947606968)       4/11/2019
    «Κιλόμπο, ο βρώμικος ελεφαντάκος»            (Β1, Β2)
  • Λίνα Σωτηροπούλου (τηλέφ. 6973202569)     20/1/2020
    «Ο πρώτος μου Όμηρος: Οδύσσεια»                (Γ1, Γ2)
  • Πάνος Χριστοδούλου (τηλέφ. 6974515121)     11/11/2019
    «Δεν το έκανα εγώ! (Ή μήπως το έκανα;)»       (Δ1,Δ2)
  • Μαρία Αγγελίδου (τηλέφ. 6970014114)          9/12/2019
    «Το Βυζάντιο σε 6 χρώματα»                          (Ε1, Ε2, Ε3)
  • Στέργια Κάββαλου (τηλέφ. 6955382730)       27/1/2020
    «Ο Κωστής και οι χαμένες λέξεις»                  (ΣΤ1 , ΣΤ2 )
  • Ελένη Ανδρεάδη (τηλέφ. 6940110061)          3/2/2020
    «Πράκτορες του πλανήτη»                             (ΣΤ1 , ΣΤ2 )

Παράλληλα ήρθαμε σε επικοινωνία με την αγαπημένη συγγραφέα και προσωπική φίλη, Ελένη Γεωργοστάθη, η οποία ήρθε στο σχολείο μας.

  • Ελένη Γεωργοστάθη (τηλεφ.6977340438)     25/ 11/201
    «Τι τρέχει με τον θείο Θέμο;»                               (Ε1)

Οκτώβριος 2019
Οι δράσεις φιλαναγνωσίας συνεχίζονται με επίσκεψη της Β’ τάξης στο χώρο του γειτονικού μας νηπιαγωγείου. Αφορμή η πρόσκλησή τους  να παρακολουθήσουμε ένα μικρό αφιέρωμα στη συγγραφέα Λίλη  Λαμπρέλλη με αφορμή το βιβλίο της: «Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;»  Η διακόσμηση του χώρου υπέροχη, οι μαθητές του νηπιαγωγείου παρουσίασαν με επιτυχία το δρώμενο που είχαν ετοιμάσει και η συγγραφέας μας «κέρασε» ένα αφρικάνικο παραμύθι με την απλότητα και τη μαγεία ενός χαρισματικού παραμυθά.  Παρούσα και η εικονογράφος κ. Κέλλυ Ματαθία – Κόβο καθώς και η Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων κ. Χρύσα Κουράκη.

Nοέμβριος  2019
Μέσα Νοεμβρίου παραλαμβάνονται οι ηλεκτρονικές συσκευές για τον χώρο της Βιβλιοθήκης (Υπολογιστής σταθερός, Εκτυπωτής, Προτζέκτορας, ηχεία,…).
Γίνεται μια παραγγελία βιβλίων αξίας 300€ μετά από δωρεά των γονέων του σχολείου (ενίσχυση της σχολικής βιβλιοθήκης με εισφορά 2€ στον σχολικό μας κουμπαρά). Τα βιβλία ήταν από τη λίστα που είχε δοθεί στο Βιβλιοπωλείο Nakas  εξαρχής, αλλά το προβλεπόμενο ποσό δεν αρκούσε για να τα προμηθευτούμε.
Προκειμένου να τοποθετηθεί ο προτζέκτορας στην οροφή χρειάστηκε να αναδιαμορφώσουμε το χώρο της βιβλιοθήκης «ανοίγοντας» τον χώρο και ταυτόχρονα θέτοντας τις προϋποθέσεις να μετατραπεί μέρος της σε αναγνωστήριο τοποθετώντας τραπέζια και καρέκλες.
Στην κεντρική είσοδο του σχολείου σε εβδομαδιαία βάση τοποθετούνται φωτογραφίες και συνοπτικό πληροφοριακό υλικό για συγγραφείς (δημιουργούς).
Στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου που προστατεύεται με τζάμι τοποθετείται βιβλίο για ελεύθερη ανάγνωση και κάθε μέρα η επιστάτριά μας «γυρίζει σελίδα». Βιβλία :
-από 25 Νοεμβρίου : «Μην κλαις» του Βασίλη Αλεξάκη
-από 15 Ιανουαρίου: «Τη μέρα που μεταμορφώθηκα σε πουλί» της Ingrid Chabbert Guridi κ.λ.π.

Δεκέμβριος 2019
Παραλαμβάνονται  και τα βιβλία από τις εκδόσεις Nakas book bazaar αξίας 1.565,06 €. Καταγράφονται  στο Βιβλίο σχολικής Βιβλιοθήκης καθώς και στο ‘MY SCHOOL’.

Μάρτιος 2019
Εξαιτίας της πανδημίας  COVID-19 τα σχολεία κλείνουν  και σταματά προσωρινά οποιαδήποτε λειτουργία της Σχολικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς