4 Απρ 2024

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων-Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

Συντάκτης: 7ο 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

13371 4april

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Μία ευκαιρία να στηρίξουμε και να προστατέψουμε τους τετράποδους φίλους μας.
Κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου ο κόσμος ενώνεται για να εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Αυτή η ημέρα δεν αποτελεί απλώς μια ευκαιρία για να αγκαλιάσουμε τα αδέσποτα ζώα που συναντούμε στους δρόμους μας, αλλά και μια ευκαιρία να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προστατεύσουμε και να βελτιώσουμε την ευημερία τους.

Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων:

«Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.» 

 Τα αδέσποτα ζώα αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στη ζωή τους. Χωρίς σπίτι και έναν άνθρωπο – φροντιστή, συχνά έρχονται αντιμέτωπα με την πείνα, τον κίνδυνο και τις ασθένειες.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων μας υπενθυμίζει ότι κάθε ζωή είναι πολύτιμη, και αξίζει την προσοχή και την αγάπη μας.

DSC08732 DSC08734

Με ποιους τρόπους μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να στηρίξουμε τα αδέσποτα ζώα στις κοινότητές μας. Με την υιοθεσία προσφέρουμε ένα σπίτι και μια οικογένεια σε ένα ζωάκι που τα χρειάζεται.

Επίσης, ο εθελοντισμός σε καταφύγια για ζώα, μπορεί να προσφέρει βοήθεια στη φροντίδα, την υποστήριξη, αλλά και πολύτιμο χρόνο, αυτών των ζώων.

Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητητα, Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ελευθερία από φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση.

Ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες.

DSC08735 DSC08751

Στο πλαίσιο δράσεων της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας και των αδέσποτων ζώων  που καθιερώθηκε από το 2024, το Σχολείο μας δεν έμεινε αμέτοχο. Έλαβαν  μέρος όλες οι Τάξεις και όλοι οι εκπαιδευτικοί μας.

Καλεσμένη  στην εκδήλωσή μας σήμερα, η κυρία Ζαχαράκη Χριστίνα, μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αιγιάλειας «Τα φιλαράκια»,  η οποία  μας μίλησε μέσα από μια παρουσίαση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων, τη νομοθεσία για την ευζωία των κατοικίδιων, την ηλεκτρονική σήμανση, τις στειρώσεις και τις υιοθεσίες των αδέσποτων και για την αξία των ζώων συντροφιάς στη ζωή μας.

Οι μικροί μαθητές συζήτησαν μαζί της για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, έλυσαν τις απορίες τους, και μίλησαν για τις δικές τους εμπειρίες με σκυλιά και γάτες του περιβάλλοντός τους.

Η συνάντηση μας τελείωσε με συζήτηση για τη στάση ζωής που πρέπει να έχουμε απέναντι στα αδέσποτα που κυκλοφορούν στις γειτονιές αλλά κι αυτά που περιμένουν στα καταφύγια μια οικογένεια να τα υιοθετήσει.

Ευχαριστούμε  πολύ την κα Ζαχαράκη για την εξαιρετική παρουσίαση. Μαθητές και εκπαιδευτικοί  μάθαμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την προστασία και φροντίδα των ζώων, σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας.

DSC08754 DSC08762

ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ! Μόνο έτσι θα  αδειάσουν οι δρόμοι και τα καταφύγια από αδέσποτα!

5 17

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.