ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

 

ΕΛΙΑ – “Στου λιοτριβιού τις μυρωδιές“

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

     Στο Πρόγραμμα της Ελιάς, τα παιδιά της Γ΄ τάξης  βίωσαν τον Παραδοσιακό τρόπο Εξαγωγής του Ελαιολάδου.
   Πρώτα επισκέφτηκαν με Ελαιόπανα, με Ραβδιά και Χτένια τον Ελαιώνα του Πάρκου και έμαθαν για την ωφελιμότητα, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή του καρπού. Έπειτα πήραν τα γεμάτα με ελιές σακιά και οδηγήθηκαν στο Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο του Πάρκου.
    Εκεί, αφού κατανόησαν τη λειτουργία του Λιοτριβιού, χωρίστηκαν σε ομάδες και ξεκίνησαν όλοι μαζί τις δουλειές ώσπου να τρέξει φρέσκο το λάδι. Μερικά παιδιά έριξαν τον καρπό στο Αλώνι, άλλα παιδιά γύρισαν τις Μυλόπετρες, ώστε να λιώσουν τις ελιές και να φτιάξουν πολτό. Μια άλλη ομάδα παιδιών  μετέφερε τον πολτό στα μουτάφια (=τρίχινα σακιά) και έπειτα τα γεμάτα μουτάφια στο Πιεστήριο. Εκεί, μια ομάδα γύριζε συνεχώς το μοχλό του Πιεστηρίου, ενώ μία άλλη έριχνε ζεστό νερό, ώστε να βοηθήσει το φρέσκο Λάδι να τρέξει.
   Μετά από όλα αυτά, οι μαθητές μας επισκέφτηκαν το Εργαστήρι Βρώσιμης Ελιάς, όπου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών χαράκωσαν τις ελιές, έφτιαξαν λιόψωμο και το έδωσαν στον εκπαιδευτή να το ψήσει.
   Ύστερα έμαθαν για τη δημιουργία του σαπουνιού από ελαιόλαδο.
   Το βιωματικό τους ταξίδι τελείωσε με τη γευστική απόλαυση του αχνιστού λιόψωμου!

20151021_103839   20151021_105700

20151021_102229

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 33ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση