Άρθρα ανά μήνα: Απρίλιος 2025
Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.
Η Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα. (ΙΒΒΥ). Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αναλαμβάνει να δημιουργήσουν το μήνυμα και την αφίσα της ημέρας, τα οποία διανέμονται σε ολόκληρο τον κόσμο με σκοπό να αναδείξουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, καθώς και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την προώθηση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Για το 2025 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το εθνικό τμήμα των Κάτω Χωρών. Η φετινή αφίσα φτιάχτηκε από τη συγγραφέα Rian Visser και προσκαλεί τα παιδιά παγκοσμίως να εξερευνήσουν τη δύναμη της φαντασίας μέσω της τέχνης και της ποίησης.
“… Φτιάξε εικόνες με το ποίημα μου, ελεύθερα να αισθανθείς: αυτά τα λόγια πάρ’ τα και κάνε τα δικά σου από την καρδιά μου στην καρδιά σου.”
Στο Νηπιαγωγείο μας μιλήσαμε για τα είδη των βιβλίων, για τα μέρη του βιβλίου. Διαλέξαμε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη κι έπειτα κάναμε εικονογράφηση της αγαπημένης μας σκηνής. Μάθαμε για την ιστορία της γραφής, γράψαμε με φτερά σε πάπυρο και σε πλαστελίνη όπως παλιά που έγραφαν σε πηλό. Μάθαμε για τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη. Γνωρίσαμε τον Δανό παραμυθά Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, τα παραμύθια του και μιλήσαμε για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Είδαμε σελιδοδείκτες και φτιάξαμε τους δικούς μας. Κάναμε το δικό μας παραμύθι και διαβάσαμε τον Πινόκιο λόγω Πρωταπριλιάς. Τα παιδιά παρουσίασαν το αγαπημένο τους παραμύθι από το σπίτι στην παρεούλα και ζωγράφισαν την αγαπημένη τους σκηνή. Έφτιαξαν αφίσα και μίλησαν για τα τυπογραφείο και τα επαγγέλματα γύρω απ’ αυτό.










































