Άρθρα ανά μήνα: Φεβρουάριος 2023
Εγγραφές στα Νηπιαγωγεια για το Σχολικό Ετος 2023-2024, Εγκύκλιος
Με βάση την υπ’αριθμό αποφαση του Υπουργειου Παιδείας και Θρησκευματων σας κοινοποιειται παρακατω με αριθμό πρωτοκόλλου : Φ.6/15035/Δ1, 09/02/2023 ο τροπος εγγραφής Νηπιών και προνηπιών για το Σχολικό Ετος 2023-2024 προς ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικων των σχολικών μονάδων. Οι εγγραφές θα διεξαχθούν απο 01/03/2023 εως 20/03/2023.
ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 4-ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!!
Σήμερα στο Νηπιαγωγείο μας, πέρα από τα μέσα μεταφοράς, ασχοληθήκαμε με τον αριθμό 4, παρακολουθήσαμε το παραμύθι (Οι Μουζικάντηδες της Βρέμης των αδελφών Grimm, το τραγούδι του 4 από τα Ζουζούνια, ενώ παράλληλα παίξαμε παραστατικά και μουσικά το 4 με στεφάνια, κάρτες και με μουσικό παράγγελμα από το μουσικό όργανο της τάξης μας, το ντέφι για να κατανοήσουμε τον αριθμό , να ακούμε εντολές με μουσικά παραγγέλματα γρήγορα-αργά. Τέλος, ακολούθησε κριτήριο αξιολόγησης μέσω ενός φύλλου εργασίας όπου οι μαθητές έγραψαν , υπολόγισαν και χρωμάτισαν τον αριθμό 4-ανάπτυξη λογικο-μαθηματικής σκέψης, αντίληψη ποσοτήτων-αριθμού και οπτικο κινητικού συντονισμού).
ΕΑΕ-ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Σε συνέχεια της θεματικής μας “Μέσα Μεταφοράς-Μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια” αναπτύξαμε τους σωστούς και τους λανθασμένους τρόπους κυκλοφοριακής αγωγής. Ταξινομήσαμε τις σωστές και λάθος συμπεριφορές, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε προτάσεις για τις συμπεριφορές αυτές. Παίξαμε με διαδραστικά παιχνίδια στον Η/Υ τα σήματα και τα σχήματά τους (ομοιότητες-κατηγοριοποίηση), παρατηρήσαμε με τον Η/Υ αφίσες με τις σωστές συμπεριφορές του Κ.Ο.Κ και τέλος με την βοήθεια της πλαστελίνης ποσοτικοποιήσαμε (αντίληψη ποσοτήτων και αριθμού) αριθμούς ανάλογα με την εικόνα (στην προκειμένη περίπτωση , εδώ υπήρξε ένα φορτηγάκι) που έδειχνε τον αριθμό και ο μαθητής έπρεπε να συμπληρώσει την αντίστοιχη ποσότητα με την πλαστελίνη.
Εισαγωγή στην εννοια της πρόσθεσης αντικειμένων με αφορμή τα μέσα Μεταφοράς.
Σύγκριση μεγεθών, προμαθηματικες εννοιες <,>,=, μικρότερο,μεγαλύτερο,ισο. Μαθαίνουμε να συγκρινουμε αριθμούς,ποσότητες μέσα απο καθημερινά αντικείμενα οπως μαρκαδοροι και τουβλακια.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
-
Μπαίνοντας ο Φεβρουάριος μιλάμε στο Νηπιαγωγείο μας για τα παιδιά του κόσμου. Μία θεματική που μας βοηθά να γνωρίσουμε τις ομοιότητες, τις διαφορές, τις συνήθειες, τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου.
Κατασκευάζουμε καπέλα Ινδιάνων και τα φοράμε.
Ακούμε τα τραγούδι -Δέκα μικροί Ινδιάνοι-από τα αγαπημένα μας ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ.
Μιλάμε για τα Κινεζάκια και τα Ιαπωνεζάκια,τις συνήθειες τους,τις ενδυμασίες τους το φαγητό τους. Μιλήσαμε για το δικό τους φαγητό “το σούσι’ και είδαμε φωτογραφίες με την ιδιαίτερη φορεσιά τους “το κιμονό”. Ακούσαμε από τα ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ το τραγούδι για τα Κινεζάκια.
Γνωρίζουμε τους Εσκιμώους και τις συνήθειές τους Πως ντύνονται, τι τρώνε, που ζουν, πως μετακινούνται κ.λ.π. Σήμερα οι Εσκιμώοι δεν ζουν σε ιγκλού, εξακολουθούν να τα κατασκευάζουν, αλλά μόνο όταν βρίσκονται μακρυά από το σπίτι τους και εξακολουθούν να μετακινούνται με έλκηθρα. Επίσης, φτιάξαμε κατασκευή με Εσκιμώους.
Κατασκευάζουμε τα παραδοσιακά καπέλα των Κινέζων και τα φοράμε,βεντάλιες ,φτιάχνουμε τα πρόσωπα μας σαν να είμαστε Κινεζάκια,βλέπουμε την παραδοσιακή ομπρέλα και ενδυμασία των Κινέζων,μαθαίνουμε τον τρόπο που τρώνε οι Κινέζοι το ρύζι,ζωγραφίζουμε και διαβάζουμε σχετικά βιβλία.
ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ-ΕΑΕ-ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αυτήν την εβδομάδα στο νηπιαγωγείο μας εξερευνηθήκαμε στην θεματική των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Στο εξατομικευμένο πρόγραμμα παράλληλης στήριξης (ΕΑΕ) παρουσιάστηκε μέσω αλληλεπίδρασης του Η/Υ τα μέσα μεταφοράς σήμερα και την κατηγοριοποίησή τους σε μέσα της στεριάς, της θάλασσας και μέσα του αέρα (Δραστηριότητα 1η: Αλληλεπίδραση με τις Νέες Τεχνολογίες- Στόχοι: Ανάπτυξη Προφορικού λόγου και ενίσχυση λεκτικής επικοινωνίας με την βοήθεια καρτελών ως εποπτικού μέσου, δημιουργία προτάσεων σχετικές με την θεματική μας. Στη συνέχεια ακολούθησε η κατηγοριοποίηση των μέσων μεταφοράς και τον διαχωρισμό των καρτελών σε μέσα του αέρα, της θάλασσας και της στεριάς. Στόχοι: Παρατηρητικότητα, Κατηγοριοποίηση, Οπτικο-κινητικός συντονισμός, Συγκέντρωση. Τέλος, με την βοήθεια ανακυκλώσιμων υλικών :όπως ρολό χαρτί υγείας και κεσεδάκι από γιαούρτι παιδικό δημιουργήσαμε ένα τρενάκι ως μέσο μεταφοράς (Στόχοι δραστηριότητας: Βελτίωση λεπτής κινητικότητας, παρατηρητικότητα, χρήση ανακυκλώσιμων υλικών).
Το εκπαιδευτικό βίντεο “ο Λάκης μας μαθαίνει τα Μεταφορικά Μέσα” χρησιμοποιήθηκε στο Εξατομικευμένο μας Πρόγραμμα (ΕΑΕ)(σύνδεση Εξατομικευμένου και Γενικού προγράμματος) όσο και στην γενική μας τάξη από την νηπιαγωγό του τμήματός μας, τμήμα Α1, για να κατανοήσουν οι μικροί μας μαθητές την έννοια των μεταφορικών μέσων (Παιδί και Νέες Τεχνολογίες-Η/Υ, αλληλεπίδραση ομάδας-ανάπτυξη προφορικού λόγου).