etwinning-Εφευρέτες παιχνιδιών ….οι ανακυκλωτές της χαράς

Εφευρέτες παιχνιδιών…οι ανακυκλωτές της χαράς

Upcycle Toys…recycle happiness

Το παρόν έργο έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό και την δημιουργία διαφόρων μορφών παιχνιδιών όπως επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, συμβολικών παιχνιδιών ,παιχνιδιών αυλής, ομαδικών παιχνιδιών κτλ, επαναχρησιμοποιώντας άχρηστα αντικείμενα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Βάση του έργου μας θα αποτελέσει η εξαιρετική ικανότητα και αγάπη των παιδιών να εφευρίσκουν παιχνίδια αποδίδοντας νέες σημασίες σε διάφορα αντικείμενα και καταστάσεις.

Εκμεταλλευόμενοι αυτό το γεγονός θα προσεγγίσουμε έννοιες όπως επαναχρησιμοποίηση, προστασία του περιβάλλοντος, υπέρμετρη κατανάλωση και διαφήμιση , περνώντας μέσα από δρόμους ποικίλων γνωστικών αντικειμένων, προσεγγίζοντας επιμέρους εκπαιδευτικούς στόχους, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την νοητική ευλυγισία και δημιουργικότητα των παιδιών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μπορείς και εσύ να γίνεις εφευρέτης, μπορείς να βοηθήσεις τον πλανήτη!

380 μικροί μαθητές και μαθήτριες σε 14 νηπιαγωγεία της Ελλάδας κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να πάρουν το δίπλωμα του εφευρέτη και μάλιστα ενός αλλιώτικου εφευρέτη, αυτού των παιχνιδιών. Δεν χρειάστηκε να αγοράσουν τίποτα απολύτως για τις εφευρέσεις τους,  παρά μόνο να ενεργοποιήσουν τη φαντασία  και τη δημιουργική τους σκέψη,  βάζοντας  με αυτό τον τρόπο το λιθαράκι τους στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ανάμεσα σε αυτούς και οι  μαθητές και μαθήτριες  του 6ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Όλα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2019, όταν 25 εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να καλλιεργήσουν  στα παιδιά οικολογική συνείδηση προσεγγίζοντας το τρίπτυχο διαχείρισης σκουπιδιών : ΜΕΙΩΝΩ-ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ, με τρόπο ευφάνταστο και πρωτότυπο.  Πώς; Πολύ απλά, φτιάχνοντας παιχνίδια με την αξιοποίηση μόνο άχρηστου υλικού, ό,τι δηλαδή θα κατέληγε στη χωματερή ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στην ανακύκλωση.

Τώρα που τα παιδιά είναι σε διακοπές κατασκευάστε μαζί τους υπέροχα παιχνίδια και  μειώστε τα σκουπίδια!  Δεν χρειάζεται σκέψη πολλή, αρκεί να ξεφυλλίσετε το βιβλίο των εφευρέσεων   όπου θα βρείτε καταπληκτικές και εύκολα υλοποιήσιμες παιχνιδοκατασκευές, όπως σας τις προτείνουν οι εφευρέτες παιχνιδιών και ανακυκλωτές της χαράς!

Για να γίνουμε μία μεγάλη παρέα δημοσιεύστε τις κατασκευές σας με το hashtag  #εφευρέτες_παιχνιδιών_οι_ανακυκλωτές_της_χαράς

Εδώ το ηλεκτρονικό βιβλίο των εφευρέσεων:

https://online.fliphtml5.com/firpb/soqy/?fbclid=IwAR20ErQch2oqg5oTFALnNFx_0DqTB9Vxq9e-Fi1o3zZzb0qsLgs3rQ4M73c#p=46

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τίτλο «Εφευρέτες παιχνιδιών…οι ανακυκλωτές της χαράς» υλοποιήθηκε στα πλαίσια μιας  eTwinning  συνεργασίας στην οποία συμμετείχαν τα εξής Νηπιαγωγεία:  2ο Γαργαλιάνων (συντονιστής),  1ο Ωραιοκάστρου (συντονιστής), Εκκλησοχωρίου,  2ο Ερμούπολης Σύρου,   32 Θεσσαλονίκης,  1ο Ιτέας,  5ο Καβάλας,  1ο Λ. Αιδηψού,  Νάουσας Πάρου, Νεοχωρούδας,  Πολυχρόνου,  1ο Στυλίδας,  3ο Φιλιατρών,  6ο Ωραιοκάστρου.

Ας γνωριστούμε…

Η χρονιά μας ως εφευρέτες

 

Ο  ύμνος των πρώην άχρηστων υλικών

Το ραδιοφωνικό σποτάκι με το οποίο συμμετέχουμε στο διαγωνισμό του Ευρωπαικού Ραδιοφώνου” Κάντο να ακουστεί ” με θέμα την κλιματική αλλαγή

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΌ ΠΑΡΑΜΎΘΙ

Εικονογράφηση του συνεργατικού μας παραμύθιου. Κάθε σχολείο αναλαμβάνει να ζωγραφίσει και μία σκηνή.

Η κουκλοθήκη μας 

Εικονική έκθεση  φωτογραφίας με θέμα τις κούκλες μασκότ των εργαστηρίων μας αλλα και άλλες  πολλές που φτιάχτηκαν στη διάρκεια του προγράμματος  πάντα από πρώην σκουπίδια φυσικά.

https://www.artsteps.com/view/5efcb726bc0f614b8a4cc346?

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ -ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ