Εργαστήρια Δεξιοτήτων – ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη»
Ο θεματικός άξονας «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ: Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων επικεντρώνεται στην οικοδόμηση κωδίκων επικοινωνίας και συμπεριφοράς μεταξύ των μαθητών/τριών που βασίζονται στην ισότητα, την αξιοπρέπεια, την αποφυγή διακρίσεων και στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών ως αυριανών πολιτών με στόχο την οικοδόμηση μιας δίκαιης και ειρηνικής παγκόσμιας κοινότητας.
Το νηπιαγωγείο αποτελεί τον χώρο όπου ξεκινά η εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καλείται να καλλιεργεί δημοκρατικές αξίες και αρχές, που βοηθούν τα μικρά παιδιά να μπορέσουν να ζήσουν αρμονικά, δρώντας αμερόληπτα απέναντι σε όλους, υιοθετώντας έμπρακτα στάσεις και συμπεριφορές (Σούνογλου & Μιχαλοπούλου, 2014). Η μαθησιακή διαδικασία στο νηπιαγωγείο οργανώνενεται διαμέσου της επεξεργασίας και καλλιέργειας των δεξιοτήτων μάθησης του 21ου αιώνα, δηλαδή της κριτικής σκέψης, της επικοινωνίας,της συνεργασίας καιτης δημιουργικότητας, ώστε να επιτευχθεί η εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα δικαιώματα.
Τίτλος προγράμματος: “Συνεργασία και αλληλοσεβασμός στο νηπιαγωγείο”
Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και προβλήματα, να αναζητήσουν λύσεις, να διαμορφώσουν κατηγορίες, να συγκρίνουν, να κάνουν λογικούς συλλογισμούς, να προβληματιστούν για κοινωνικά προβλήματα, σχετικά με τους κανόνες, τις αρχές, τις αξίες των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και τους εθνικούς και διεθνείς μηχανισμούς για την προστασία τους.
Δραστηριότητες
Αφού διαβάσαμε το παραμύθι “Το Τικ και το Τακ” της Γιολάντας Τσορώνης- Γεωργίαδη στη συνέχεια συζητήσαμε για τους λόγους που μπορεί να μάλωσαν τα δύο γαϊδουράκια και πως θα ένιωθε η καρδιά του Μένιου, που πλέον δεν έκανε τικ -τακ. Έπειτα ζητήσαμε από τα παιδιά να καταγράψουν σε ένα φίλο εργασίας πότε «πονάει» η καρδιά τους! Ακούσαμε και τραγουδήσαμε το παιχνιδοτράγουδο “Το Τικ και το Τακ” και φορέσαμε τις μάσκες και γίναμε Μένιος και Μέντιος. Μαλώσαμε και στη συνέχεια συμφιλιωθήκαμε !
Διαβάσαμε το ουκρανικό παραδοσιακό παραμύθι “Το γάντι” και συζητήσαμε για την κλιμάκωση από το μικρότερο στο μεγαλύτερο ζώο ή και στο δυνατότερο, για την αποδοχή του διαφορετικού, την ευγένεια, τη μη χρήση βίας, την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα και την κατανόηση. Δραματοποιήσαμε την ιστορία, παίξαμε κουκλοθέατρο και φτιάξαμε το δικό μας γάντι βάζοντας με τη σειρά και τα 7 ζωάκια μέσα!
Διηγηθήκαμε το μύθο του Φλεβάρη “Ο κουτσοφλέβαρος” και ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε από την ιστορία.
Διαβάσαμε το παραμύθι “Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας” του David McKee. Συζητήσαμε για αξίες, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η φιλία, η αγάπη. Γιατί ήταν ο Έλμερ διαφορετικός; Ποια χρώματα είχε πάνω του; Ποιο σχήμα; Πώς αισθανόταν; Καταγράψαμε τις απόψεις των παιδιών και εξηγήσαμε ότι και οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους. Ο καθένας είναι μοναδικός. Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν όλοι είμασταν ίδιοι; Φτιάξαμε ατομικά κολάζ και εξηγώντας γιατί ο καθένας μας είναι διαφορετικός.
Διαβάσαμε το παραμύθι “Το μαγικό πανί” της Γεωργίας Κοκκινάκη και συζητήσαμε για τα Δικαιώματα του παιδιού. Υπογράψαμε το Δεκάλογο των Δικαιωμάτων του Παιδιού, φτιάξαμε ατομκά κολάζ με τα βασικά δικαιώματα και αφίσες μπαλόνια μέσα στα οποία ζωγράφισαν ένα δικαίωμα.
Συζητήσαμε για τη φιλία, τραγουδήσαμε το τραγούδι “Εγώ κι εσύ μαζί” και φτιάξαμε ένα ομαδικό κολάζ, στο οποίο περιέγραφε το κάθε παιδί τον/τη καλύτερο/η του/της φίλο/η.