Η καρδιά της φιλίας – Εβδομάδα Ευρωπαϊκού κώδικα 2023 – 2024

Τα παιδιά του 6ου Νηπιαγωγείου Κορυδαλλού συμμετείχαν με τη δραστηριότητα Η καρδιά της φιλίας στην εβδομάδα Ευρωπαϊκού κώδικα και έφτιαξαν τη δική τους καρδιά της φιλίας στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων: Συνεργασία – Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.

Δραστηριότητα 1η
Ψάξε το άλλο σου μισό

kardies zevgh

Ενεργοποίηση των παιδιών με στόχο να δημιουργήσουν μια εικόνα ενός δοσμένου κώδικα όπως η καρδιά σε δύο κομμάτια. Πρέπει να ενώσουν όμως τα σωστά κομμάτια για να δημιουργηθεί η καρδιά.

Κινητικό παιχνίδι με καρδιές χωρισμένες στη μέση που κάθε παιδί προσπαθεί να ενώσει το μισό του με το μισό ενός άλλου παιδιού για να σχηματιστεί μαι ολόκληρη καρδιά. Τα κομμάτια έχουν πάνω τους αριθμούς 1 και 2 όπου είναι τα δύο κομμάτια που σχηματίζουν μια ολόκληρη καρδιά. Με τη συνοδεία μουσικής τα παιδιά κινούνται στο χώρο και μόλις σταματήσει η μουσική ψάχνουν να βρουν το άλλο τους μισό. Τα παιδιά σχηματίζουν δυάδες και ενώνουν τα δυο μισά σε μια καρδιά.

Δραστηριότητα 2η
Η καρδιά της φιλίας
1 kardia ths filias

Συνεργασία όλων των παιδιών με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τον κώδικα και την υπολογιστική σκέψη. Αποφασίζουμε μαζί με τα παιδιά, να δημιουργήσουμε μια μεγάλη καρδιά που να χωράει όλα τα παιδιά, την καρδιά της φιλίας. Δημιουργούμε σε ένα πλαίσιο με κουτάκια στο πάτωμα μια καρδιά με κόκκινα χαρτάκια (post it) όπως μπορούμε. Τα παιδιά μετράνε πόσα χαρτάκια θα χρειαστούν για να σχηματίσουν την καρδιά της φιλίας. Κάθε παιδί κρατάει ένα χαρτάκι κόκκινο και προσπαθεί να το τοποθετήσει μέσα στο πλαίσιο ώστε να σχηματιστεί μια καρδιά.

Δραστηριότητα 3η
Φτιάχνω τη δική μου καρδιά
kardia fyllo ergasias

Τα παιδιά συμπληρώνουν ατομικό φύλλο εργασίας με σκοπό να κατανοήσουν τι είναι το εικονοστοιχείο pixel και πως αναπαρίσταται μια εικόνα.

Δημιουργούμε μια ψηφιακή εικόνα με pixel με αφορμή το εργαστήριο δεξιοτήτων “Συνεργασία στο Νηπιαγωγείο” την καρδιά της φιλίας. Η διαδικασία της ψηφιοποίησης περιλαμβάνει την μετατροπή μιας εικόνας σε ένα σύνολο από pixel. Δείχνουμε στα παιδιά τον τρόπο δημιουργίας της ψηφιακής εικόνας και εξηγούμε ότι στον υπολογιστή η εικόνα αναπαρίσταται με τη μορφή ψηφιδωτού. Τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι κάθε ψηφίδα αποτελεί και ένα κομμάτι από την καρδιά της φιλίας.

Στη συνέχεια δίνουμε στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας με πίνακα που αποτελείται από μικρά κουτάκια και ζητάμε να τα χρωματίσουν σύμφωνα με τον κώδικα που έχουμε ορίσει. Όπου 0: λευκό όπου 1: κόκκινο.