Σχέδιο Δράσης 2023 – 2024 Ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα σε Οικογένεια και Νηπιαγωγείο

Ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα σε Οικογένεια και Νηπιαγωγείο

Άξονας: Σχέσεις σχολείου – οικογένειας

Συντονιστής Δράσης: Πουρή Θεοδώρα

Α.ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Στο 6ο Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού λειτουργεί ένα υποχρεωτικό πρωινό και ένα προαιρετικό ολοήμερο για το 6ο και 16ο Νηπιαγωγείο. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το 16ο Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού. Το νηπιαγωγείο βρίσκεται σε μια αστική περιοχή με πολυποίκιλα κοινωνικά, οικονομικά και μορφωτικά χαρακτηριστικά.

Α. Αναγκαιότητα της υλοποίησης του σχεδίου δράσης

1. Λόγοι που επιβάλουν την υλοποίηση της δράσης

Έπειτα από τη συνάντηση γονέων που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, διαπιστώθηκε η ανάγκη για πιο ενεργό συμμετοχή των γονέων στις δράσεις του σχολείου αλλά και η εθελοντική προσφορά τους σε παιδαγωγικό υλικό για τον εξοπλισμό των κέντρων μάθησης του Νηπιαγωγείου.

Αποφασίστηκε από κοινού ένα σχέδιο δράσης που θα κατευθύνει και θα διευκολύνει την ενεργό συμμετοχή των γονέων και την υποστήριξή τους σε δράσεις του σχολείου.

2. Αλληλεπίδραση με άλλους δείκτες

Το σχέδιο δράσης αποφασίστηκε με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα σε σχολείο και οικογένεια και την εύρυθμη λειτουργία του. Οι γονείς συνεισφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν και συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις του σχολείου.

Αναφορά σε καλές πρακτικές ή συμπληρωματικές δράσεις του σχολείου:

  • Στη συγκέντρωση υλικού (γραφική ύλη – άχρηστο υλικό) για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σχεδίων εργασίας

  • Στη διαδικασία δανεισμού και ανάγνωσης βιβλίων της δανειστικής βιβλιοθήκης

  • Στην ενεργό συμμετοχή τους σε δράσεις που πραγματοποιούνται στο σχολείο μαζί με τα παιδιά

  • Συμμετοχή σε ενημερωτικές συναντήσεις με ειδικούς σχετικά με θέματα που αφορούν τα παιδιά και την ευρύτερη κοινότητα.

Β. Σκοπός – στόχοι του σχεδίου δράσης

1. Σκοπός του σχεδίου δράσης

Ο βασικός σκοπός του σχεδίου δράσης είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Νηπιαγωγείου και γονέων με στόχο την ενεργό συμμετοχή των γονέων στις δράσεις του σχολείου. Μέσα από την αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα σε γονείς και εκπαιδευτικούς αναπτύσσονται σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ τους με απώτερο σκοπό την καλύτερη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την αξιοποίηση των δράσεων για την ατομική εξέλιξη των παιδιών.

2. Ειδικοί στόχοι του σχεδίου δράσης:

  • Η τακτική επικοινωνία η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

  • Οι εκπαιδευτικοί ορίζουν ένα πλάνο για τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να συμμετέχουν σε μαθησιακές διαδικασίες και δράσεις.

  • Πρόσκληση για συμμετοχή των γονέων για εθελοντική βοήθεια στην διοργάνωση δραστηριοτήτων για τα παιδιά στην τάξη.

  • Επέκταση της συνεργασίας με τους γονείς στα πλαίσια της δανειστικής βιβλιοθήκης για την προώθηση της φιλαναγνωσίας στο σπίτι.

  • Συμμετοχή των γονέων για την ενίσχυση του παιδαγωγικού υλικού και των βιβλίων ώστε να έχουν περισσότερα ερεθίσματα τα παιδιά για μάθηση.

  • Οργάνωση συζητήσεων για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων.

  • Καλλιέργεια αλληλοσεβασμού μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.

Ενέργειες και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Διαδικασίες υλοποίησης Δράσεις / Ενέργειες
Σεπτ-Νοεμ
2ο τρίμηνο
Δεκ-Φεβρ
3ο τρίμηνο
Μαρ-Μαίου
Ενημέρωση του συλλόγου γονέων για θέματα που αφορούν τη σχολική ζωή και για τη συνεργασία με το σχολείο.Ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας για τη συμμετοχή των γονέων σε δημιουργικές – μαθησιακές διαδικασίες στο σπίτι.
Ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας για την προώθηση της μάθησης εκτός σχολικού πλαισίου.
Οργάνωση συζητήσεων με ειδικούς
.
Συμμετοχή του συλλόγου γονέων σε δράσεις της μαθητικής κοινότητας με εθελοντική προσφορά.
Παρακολούθηση – Ανατροφοδότηση της δράσης.
Αξιολόγηση της δράσης.

Πόροι – μέσα – ερευνητικά εργαλεία

1. Ανθρώπινο δυναμικό

  • Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας

  • Ο σύλλογος γονέων

  • Τα νήπια

  • Ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου

  • Ειδικοί επιστήμονες

2. Χρόνος
Το σχέδιο δράσης εντάσσεται στο ημερήσιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και οι δράσεις αφορούν τις θεματικές ενότητες ανά εποχή. Οι ενημερωτικές συναντήσεις θα πραγματοποιούνται εκτός διδακτικού ωραρίου. Οι συναντήσεις των ομάδων εργασίας θα γίνονται σε προκαθορισμένο χρόνο ώστε να μη διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του νηπιαγωγείου. Ο χρόνος υλοποίησης της δράσης ξεκίνησε με την έναρξη της σχολικής χρονιά και θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος της.

3. Υλικοτεχνικός εξοπλισμός

  • Ο εξοπλισμός του νηπιαγωγείου που θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης είναι υπολογιστής laptop με ηχεία, εκτυπωτής, φωτοτυπικό, φωτογραφική μηχανή, smart tv.

  • Οι ενημερωτικές συναντήσεις και οι επιμορφώσεις των γονέων από ειδικούς επιστήμονες πραγματοποιούνται στις σχολικές αίθουσες.

1. Οικονομικοί πόροι

Οι οικονομικοί πόροι για την υλοποίηση των δράσεων καλύπτονται από τη Σχολική Επιτροπή και το Σύλλογο Γονέων. Η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης μπορεί να περιλαμβάνει:

1. Εργαλεία παρακολούθησης και αξιολόγησης

  • Ημερολόγια καταγραφής

  • Φόρμες παρατήρησης

  • Ψηφιακό αρχείο με φωτογραφίες των δράσεων

  • Ερωτηματολόγια προς τους γονείς των παιδιών

  • Φάκελος αξιολόγησης των νηπίων

6. Πηγές

  • Βιβλίο Πράξεων Προϊσταμένης

  • Ημερολόγιο Σχολικής ζωής

  • Ημερολόγιο Νηπιαγωγού

  • Ατομικοί φάκελοι νηπίων

  • Οδηγός Νηπιαγωγού

  • Οδηγός Γονέα

  • Αναλυτικό Πρόγραμμα Νηπιαγωγείου

  • Εσωτερικός κανονισμός Νηπιαγωγείου

  • Υλικό Σχολικού Συμβούλου

  • Υλικό Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου.

  • Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Αγωγή

  • Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Ειδικοί Επιστήμονες

Κριτήρια επιτυχίας της Δράσης

    1. Εφαρμογή του πλαισίου της αμφίπλευρης επικοινωνίας από εκπαιδευτικούς και γονείς σε τακτά χρονικά διαστήματα.

    2. Ενεργό συμμετοχή των γονέων με εθελοντική προσφορά σε δράσεις του νηπιαγωγείου.

    3. Ενθάρρυνση των γονέων να παροτρύνουν τα παιδιά να παρατηρούν, να περιγράφουν, να διατυπώνουν ερωτήσεις, να κάνουν υποθέσεις, προβλέψεις και να σχολιάζουν τον κόσμο γύρω τους με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

    4. Ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που απέκτησε το παιδί στο νηπιαγωγείο και επικοινωνία με τους γονείς με προτάσεις για την επέκταση των γνώσεων και εφαρμογή στην καθημερινή ζωή.

    5. Ενημερωτικές συναντήσεις με παιδαγωγικά θέματα, διοργάνωση εκδηλώσεων και παροχή βοήθειας για την ενίσχυση των δράσεων της σχολικής μονάδας.

    6. Ενίσχυση του θετικού κλίματος για μια επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ οικογένειας και νηπιαγωγείου.

Διαδικασίες αξιολόγησης της δράσης

Στόχος 1: Τακτική επικοινωνία μεταξύ των Εκπαιδευτικών και της οικογένειας ώστε να υπάρχει συνεχή ενημέρωση και ανατροφοδότηση για θέματα που αφορούν τα παιδιά και την ατομική του εξέλιξη.

Συστήνεται ένα πλαίσιο τακτικής και αμφίπλευρης επικοινωνίας ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και γονείς για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είτε με ατομικές είτε με ομαδικές συναντήσεις εκτός σχολικού ωραρίου.

Στόχος 2: Οι Εκπαιδευτικοί ενημερώνουν κατά τις συναντήσεις γονέων για τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να συμμετέχουν σε δημιουργικές διαδικασίες μάθησης στο σπίτι.

Η επιτυχία του συγκεκριμένου στόχου προσεγγίζεται με την αναγκαιότητα σύνδεσης της γνώσης που αποκτήθηκε στο σχολείο με δεξιότητες που αφορούν την καθημερινή ζωή και την επέκταση των γνώσεων και σε άλλους τομείς αλλά και τρόπους εμπέδωσης.

Στόχος 3: Συμμετοχή των γονέων έπειτα από ενημέρωση για την οργάνωση του προγράμματος δραστηριοτήτων του νηπιαγωγείου προσφέροντας εθελοντική βοήθεια.

Η επιτυχία του συγκεκριμένου στόχου αποτυπώνεται από την ενεργό συμμετοχή των γονέων σε δράσεις του σχολείου και την προσφορά σε έργο ανάλογα με την ειδικότητα τους.

Στόχος 4: Οργάνωση ημερίδας με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων.

Η επιτυχία του συγκεκριμένου στόχου μπορεί να διαπιστωθεί από το βαθμό συμμετοχής των γονέων σε ημερίδες και την ανάγκη επιμόρφωσης τους σε θέματα που αφορούν τα παιδιά τους.

Στόχος 5: Αλληλοσεβασμός μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών

Η επιτυχία του συγκεκριμένου στόχου μπορεί να διαπιστωθεί από την ενεργό συμμετοχή των γονέων στις δράσεις του νηπιαγωγείου και ενημερωτικές συναντήσεις. Απώτερος σκοπός η διατήρηση θετικού κλίματος, ο αμοιβαίος σεβασμός και η εμπιστοσύνη μεταξύ των εκπαιδευτικών και της οικογένειας.

Έκθεση των αποτελεσμάτων του σχεδίου δράσης.

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου δράσης θα παρατεθεί η έκθεση με τα αποτελέσματα του σχεδίου στην οποία θα περιλαμβάνονται θέματα όπως: επικοινωνίας και συνεργασίας, διαδικασίες σχεδιασμού και οργάνωσης των ομάδων εργασίας, παρεκκλίσεις του αρχικού σχεδιασμού και αναθεωρήσεις του σχεδίου δράσης, επιδράσεις σε διάφορους δείκτες, βαθμός ικανοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, προοπτικές.